Verdidebatt

Korset og flagget

Man ser aldri så mange flagg vaie som i mai måned: 1. mai, 8. mai, 17. mai – konfirmasjonssøndager og pinse. «Blått og hvitt kors på rød bunn»; det var formuleringen vi lærte oss når vi skulle beskrive det norske flagget; jeg husker ikke lenger om det var i skolen eller speider'n denne formuleringen ble drillet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var ikke opplagt at korset skulle bli kjennetegnet på det norske flagget. I en interessant reportasje i Vårt Land fortelles det at flaggkomiteen i Stortinget i 1821 lenge så for seg en annen løsning, et flagg med fire felt der den norske løven sto i ett hjørne og en ring med fem stjerner i et annet. Disse stjernene skulle symbolisere de fem bispedømmene i landet den gang.

Korsmerket
I dag er det korset som preger samtlige av de sju nordiske flaggene. Det eldste av disse er det danske flagget, som også kalles «Dannebrog». Ifølge legenden kom flagget ned fra himmelen under et slag 1200-tallskongen Valdemar Sejer utkjempet i Estland. Dette flagget har et hvitt kors på rød bunn, og har kun to farger. Det samme gjelder det svenske og finske flagget, der fargene er henholdsvis blått og gult og hvitt og blått.
De fire andre flaggene har alle tre farger. Det norske flagget er det eldste av disse, og det er vel ingen omstridt analyse at det norske flagget har vært malen for både det islandske, færøyske og ålandske flagget. Der det norske flagget er «blått og hvitt kors på rød bunn», er det islandske «rødt og hvitt kors på blå bunn», det færøyske «rødt og blått kors på hvit bunn» og Ålands «rødt og gult kors på blå bunn».

Kristningsprosesser
Alle de sju nordiske land ble kristnet i tidsrommet mellom 900-tallet og 1100-tallet. Da det ble aktuelt med nasjonalflagg var kristendommen forlengst etablert både som identitetsmarkør og felles kulturgrunnlag i samtlige av disse landene. De korsmerkede flaggene har også en såpass lang historie og en så udiskutabel posisjon at en debatt om korset i flagget bare vil bli oppfattet som kverulering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt