Jøran Ødegaard

2    7

Derfor melder jeg meg ut av Frp

Jeg har meldt meg ut av Fremskrittspartiet. Dette innlegget er ment å informere litt om hvorfor det skjedde.

Publisert: 11. mai 2017 / 861 visninger.

JEG MELDTE MEG inn i Fremskrittspartiet i 1997, rett etter valget det året. Riktignok hadde jeg vært medlem tidligere også; som ungdom var jeg aktiv i FpU en kortere periode, og da også styremedlem i Gjøvik FrP. Men i 1997 ble det alvor. På mitt første lokallagsårsmøte bare uker etter valget ble jeg valgt inn i styret.

I 1999 ble jeg folkevalgt for første gang. En varaplass til kommunestyret som i praksis ble en fast plass, og en plass i utvalget for oppvekst (som den gang het noe annet men hadde det samme ansvarsområdet som nå).

Jeg ble også tidlig med i fylkesstyret i Oppland FrP. Det vervet jeg hadde mest var fylkesstudieleder; en fantastisk morsom oppgave som gikk ut på å reise rundt i lokallagene og oppildne til kurs og kompetanseutvikling. Noen sier FrPere kan for lite; min erfaring er at FrPere er svært gode på å sette seg inn i problemstillinger og ta standpunkt. Ofte basert på mye følelser. Det kan gå både veldig godt og riktig dårlig.

Politikk er basert på følelser, og det er ikke noe galt i det. En av de største på venstresiden i Norge  Aps Haakon Lie  lot ofte følelsene lede ham til standpunkt som bidro til enorm oppslutning om Arbeiderpartiet. FrPs Carl I Hagen benyttet ofte samme metode. Det er ikke et spill; det er ekte medfølelse som gir sterke og tydelige standpunkt.

Noe ganger faller jeg ned på et annet standpunkt enn flertallet i partiet. Det er fordi jeg har andre erfaringer og mine følelser er derfor knyttet opp mot et annet standpunkt. I de fleste tilfeller er det enkelt å leve med slike forskjeller. Men det er det ikke denne gangen.

På Fremskrittspartiets landsmøte i helga ble det vedtatt å gå inn for forbud mot omskjæring av guttebarn. Det er enkelt å forstå hvordan partiet kan komme til et slikt standpunkt, og det kan nok virke sært å velge å forlate partiet med dette som grunnlag. Derfor vil jeg forsøke å forklare hva jeg føler i denne saken.

Å bli omskåret er en svært gammel tradisjon blant det jødiske folk. I jødedommen blir gutter omskåret når barnet er 8 dager gammelt. Tradisjonen forteller at omskjærelsen handler om det jødiske folks forhold til sin Gud. Det symboliserer en evig pakt som etterfølges av generasjon etter generasjon. Slik har det vært i nesten 4000 år.

Et forbud mot omskjæring som gjelder for norske statsborgere uansett hvor de er i verden vil bety at jødedommen blir forbudt i Norge. Jeg kan ikke være med på det.

For muslimer er det noe annerledes. Selv om de fleste gutter blir omskåret i Islam er det ikke et religiøst påbud eller symbol slik det er for jødene. Det skjer også ofte på et senere tidspunkt i livet. Også kristne blir omskåret, både av religiøse og tradisjonelle grunner. Det er svært omfattende i USA og blant kristne i Etiopia, Egypt og Eritrea.

En finner omskjæring av gutter også utenfor midtøstens religioner, som blant aboriginerne i Australia, blant koreanerne og i mange afrikanske samfunn.

De som argumenterer for forbud har ofte moralske begrunnelser; De mener det er moralsk forkastelig, ukultur, mishandling eller overgrep å gjennomføre omskjæring av guttebarn. De sier da at disse kulturene som praktiserer omskjæring  inkludert jøder og amerikanerne  er moralsk underlegne som mishandler sine barn.

Jeg mener det er nær respektløst. For selv om en ikke forstår hva omskjæring er eller hva det betyr for de som gjør det trenger de ikke å moralisere over dem. De trenger i hvert fall ikke å bruke loven imot dem.

Omkring 30 % av alle menn i verden er omskåret. De kommer fra svært forskjellige kulturer og fra alle verdenshjørner, inkludert vår vestlige kultur. Selvsagt handler disse foreldrene etter barnets beste. Selvsagt er de glad i sine barn.

Jeg har mye å takke Fremskrittspartiet for igjennom mange år, spesielt mine venner i lokallaget på Gjøvik. Jeg ønsker dem lykke til videre og ikke minst ønsker jeg Oppland FrPs toppkandidat Morten Ørsal Johansen lykke vil med valget til høsten.(Teksten ble første gang publisert i Oppland Arbeiderblad.)

8 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Vi, som har sterke følelser for jødene og Israel,

Publisert 11 måneder siden
Jøran Ødegaard. Gå til den siterte teksten.
Et forbud mot omskjæring som gjelder for norske statsborgere uansett hvor de er i verden vil bety at jødedommen blir forbudt i Norge. Jeg kan ikke være med på det.

vil få problemer a den type du beskriver, Ødegaard, i en politisk hverdag der flesteparten av de rundt deg i partiet innehar samme forståelse og følelser.  Hvis dere før avstemning hadde kjørt denne snutten - "The mystery of the Jews" - så kanskje avstemningen ville ha gitt et noe annet resultat.

https://www.youtube.com/watch?v=j6k1jHAYtbI  

Nå er det vel rundt 1000 jøder i Norge.  Vi skal være glad for hver av de som er iblant oss og som nasjon burde vi alle samstemme om å beskytte dette folket som selv om de er mange har hatt stor innflytelse på vår alles hverdag og utvikling gjennom århundrer.  Riker og folk har kommet og gått, men jødene har gjennom årtusener beholdt sin kultur, religion og egenart som folk selv om  de er spredt over hele verden og vært forsøkt utryddet.  

I Norge har vi snudd vårt syn på hva en familie og et ekteskap er ut fra et svært lite mindretall som er homofile.  Dette mindretall - 1% av befolkningen - har fått omsnudd  og har fått aksept for hva en familie, et ekteskap, et svangerskap og et samliv.  Vi lever i et samfunn der våre ca. 1000 jøder lever sammen med folk og grupper som er langt større og det var vel disse omskjæringsvedtaket var ment å ramme - ikke jødene.  Her sto vel valget mellom å legge hele spørsmålet på is for å ivareta jødenes behov for å bestå som folk i Norge ut fra sine tradisjoner, religion og kultur. da det å gi unntak for et folk ligger langt inne i et såkalt Mangfoldssamfunn av idag.  

Det er vanskelig i en hverdag som vår å skille mellom hva som er bra - og hvilke konsekvenser det kan gi for og imot.  I denne sak er det fort gjort for de som ikke er troende eller religiøse å se barnets hensyn på en helt annen måte enn deg og meg.  

Stefan Bonkowski oppsummerte for meg dette i en kommentar på en annen tråd på bortimot samme tema:  "Vi kan ikke forby alt som ikke er til det beste for barnet, det er ikke praktisk mulig, men vi kan gjøre det beste for barna uansett om det er lovpålagt eller ikke."  

Jeg - som deg - ville gjerne ha beholdt de jøder vi har her i landet - gitt de frihet til selv å vurdere hva som er best for barnet.  Hva som skjer politisk videre med dette vedtaket i Frp vet vi ikke, men ....... 


3 liker  
Svar
Kommentar #2

Geir Wigdel

14 innlegg  1921 kommentarer

Men mener dere

Publisert 11 måneder siden

det er greit at hvem som helst kan fjerne forhuden på sitt spebarn? Hvordan kan dere da mene at det er forkastelig, på grensen til barnemishandling, å gi et forsiktig klaps som del av oppdragelse? Dette har minst like lang tradisjon som omskjæring, praktiseres i store deler av verden og kan begrunnes i mange religiøse skrifter. Og dersom det ikke er greit at hvem som helst gjør dette, hvordan kan dere da begrunne at det er greit at jøder gjør det?

Jeg har stort sett liten sympati med Frps politikk. Men på dette punktet har partiet vist mot, integritet og konsistens. Dette i motsetning til den taktisk feige oppførselen til V, SV og MDG.

2 liker  
Svar
Kommentar #3

Rune Holt

9 innlegg  10833 kommentarer

Troende ?

Publisert 11 måneder siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Det er vanskelig i en hverdag som vår å skille mellom hva som er bra - og hvilke konsekvenser det kan gi for og imot.  I denne sak er det fort gjort for de som ikke er troende eller religiøse å se barnets hensyn på en helt annen måte enn deg og meg.  

Ja vi er troende som kristne,men kan det være riktig og greit for kristne å si at bare fordi jøder har denne skikken fra gammelt av,må vi som kristne forsvare den ?
Det finnes et utall av forskrifter og lover som religiøse jøder følger som vi som kristne ser på som noe fremmed og unødvendig.
F.eks kosherslakting er mye lik halalslakting....
Der har vi dyrevernloven som gjør at jøder må importere dette kjøttet hit til landet....
Jeg er muligens litt utypisk i denne saken,men jeg kan ikke begripe hvorfor kristne må forsvare alt bare fordi det er jøder det handler om.

2 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Gjermund Frøland kommenterte på
Ser du ulven?
2 minutter siden / 8652 visninger
Martin Sandstad kommenterte på
Farlig omskjærings-vedtak fra SV
13 minutter siden / 2033 visninger
Anne Jensen kommenterte på
To sider av samme lov.
rundt 1 time siden / 101 visninger
Jørgen Lund kommenterte på
Farlig omskjærings-vedtak fra SV
rundt 2 timer siden / 2033 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 2 timer siden / 8652 visninger
Robin Tande kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 8 timer siden / 8652 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 8 timer siden / 8652 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 8 timer siden / 8652 visninger
Robin Tande kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 8 timer siden / 8652 visninger
Rune Staven kommenterte på
To sider av samme lov.
rundt 9 timer siden / 101 visninger
Kjell Haugen kommenterte på
Tanker om kirketilhørighet
rundt 9 timer siden / 124 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 9 timer siden / 8652 visninger
Les flere