Verdidebatt

Hvorfor heter det Noreg?

På nynorsk skrives Norge som - Noreg. Hvor fikk Ivar Åsen den ideen fra?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ivar Åsen fikk stipend og reiste rundt i landet for å lage et skriftspråk som var mer basert på hvordan vi snakket i landet.

Han var også i Mandal. Her kikket de rart på ham. "Å e de han gjør for noe?" sa ungene i gada.

"Jau, han går ront å høre på åssen mi preke"

Det var det dummeste de hadde hørt i sitt liv. Kunne han heller ikke få seg en skikkelig jobb, bli fisker eller noe?

Så de kastet snøball på ham og jagde han vekk. Han flyktet da til de indre bygder, Derfor er det svært lite av mandalsdialekten i nynorsk, selv om det er noe. Jeg går ikke med sørgebind for det. Nynorsken utraderer seg selv på sikt. Det er for dyrt å holde på med. Jeg hørte at det kost 20 millioner å endre navnet fra Rogaland Sykehus til Rogaland Sjukehus, ikke fordi flesteparten av innbyggerne i Rogaland, skrev nynorsk, men fordi det var flest kommuner som gjorde det. Det betyr at Utsira telte like mye som Stavanger! Og dette skal vi bruke penger på......

Likevel er det forunderlig at han valgte å kalle landet for Noreg. Det er ingen steder de sier, eller har sagt det i Norge. "Norje" - har blitt sagt enkelte steder. Hvorfor valgte han heller ikke det?

Dette er et ord Ivar Åsen har konstruert. Kanskje han tenkte på at det var landet på vei nordover, altså "Norveg" - men kanskje syntes at dette hørtes for tysk ut og endret det til Noreg?

Uanstt, jeg mener han burde brukt et ord, som i det minste, har blitt sagt i norske dialekter, og da synes jeg "Norje" burde vært et bedre valg.

Men, men...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt