Verdidebatt

FRPs urovekkende og jødefiendtlige vedtak

Den som ikke ser hvilke konsekvenser Frp`s landsmøtevedtak om nei til rituell omskjæring kan medføre, ønsker ikke å forstå jødisk identitet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frp ønsker å straffe de som følger en sterk jødisk identitetsbærer – rituell omskjæring av guttebarn.

Med vedtaket angriper Frp i praksis trosfriheten, og kan bidra til å plassere Norge i den samme jødefiendtlige klassen som grupper og nasjoner vi ikke ønsker å bli sammenlignet med.

Frp`s «medisinske komite`» mener å vite bedre om omskjæring enn en stor mengde fagkyndige som inngående har kunnskap om emnet og som fastslår at inngrepet har minimal risiko under kyndig medisinsk utførelse.

- Noen må stå opp for gutter og jenter i Norge, som blir født av tradisjonsstyrte foreldre, men som ikke selv er i stand til å se at det å skjære i kjønnsorganene til barna er deres feil. Det her er en praksis vi ikke skal drive med i et opplyst kunnskapssamfunn som Norge, sa  delegasjonslederen fra Sør-Trøndelag Frp.(Sitat fra avisen Dagen)

Implisitt i dette ligger delegasjonslederens kunnskapsløse sammenligning mellom den grusomme og avskyelige praksisen med omskjæring av kvinner , med dødsfall , smerter, og andre helseproblemer som følger – og mannlig omskjæring som i praksis er ufarlig - og  som i noen tilfeller er ansett å være fordelaktig.

Når Frp på denne måten oppfordrer til, og vil kriminalisere praksisen, er dette det kraftigste virkemiddelet staten kan ta i bruk overfor sine borgere. Frp, regjeringspartiets budskap, innebærer derfor i praksis at jøder anses som uskikket til å være foreldre, og truer med straffetiltak.

De skal med andre ord forfølges av samfunnet.

Slik forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfunn uttrykker det når han uttaler at dette innebærer «å forby jødisk religiøs praksis», og hvor Israelsk UD i samme saken bekrefter at et slikt forbud vil gjøre det vanskelig å leve som jøde i Norge.

Når Holocaust-senteret (På oppdrag fra regjeringen) i 2012 gjennomførte en omfattende undersøkelse om norsk antisemitisme, var resultatet nedslående. 12,5 % av den norske befolkningen har “utpregede fordommer mot jøder”, var forskernes konklusjon.

Om mange av disse har funet veien til Frp`s landsmøte skal være usagt, men Frp`s vedtak om å straffeforfølge rituell omskjæring et kraftig tilbakeskritt for religionsfriheten i Norge.

Det historiske bakteppet , behandlingen av det jødiske folk og kultur gjennom århundrene, gjør at vedtaket i Frp er sterkt urovekkende.

Det er trist at partiet som ellers har vært en så tydelig forsvarer av det jødiske hjem – ikke forstår hvilke signaler landsmøtevedtaket sender til enhver av jødisk opphav, og hvor den naturlige responsen er ; kan vi ikke leve våre liv i fred her heller ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt