Verdidebatt

Bærebjelkene i KrF

KrFs verdigrunnlag er fortsatt sterkt og tydelig, selv om Vårt Land er bekymret for verdiprofilen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi noterer oss at Vårt Land, med sjefredaktøren i spissen, er ­bekymret for KrFs manglende­ verdiprofil. Angivelig er vi ­utydelig når det gjelder verdier generelt, ­kristendommen spesielt.

I forrige uke kunne avisen avsløre at «en sentral kilde i Arbeiderpartiet» melder fra partiets bakrom at de er «spørrende til hva særinteressepartiet KrF egentlig kan tilføre Ap». Som sentral kilde i KrF kan jeg si med tydelighet at vi ikke bruker tid på å bekymre oss for hva vi kan tilføre andre partier, men heller bruker tid på hva vi kan gjøre for våre velgere og for samfunnet vårt.

Tre bærebjelker. KrFs politikk bygger på de tre sentrale bærebjelkene menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar. Disse verdiene er for KrF forankret i den kristne kulturarven. Det betyr selvsagt ikke at den kristne troen er det eneste rammeverket for å argumentere for disse verdiene, men KrF mener det er viktig i vår tid at vi verdsetter de dype røttene som har vært helt avgjørende for norsk historie og samfunn – og som fortsatt er det. At evangelienes fortelling om ­Jesus har vist generasjoner i vårt land, og over hele verden, hva nestekjærlighet er i praksis, mener vi fortsatt at våre barn skal få høre om på skolen.

Vårt Land mener vi har en berøringsangst for å snakke om religion og at vi balanserer mellom retninger og visjoner, uten å forandre. Men sannheten er at vi jevnlig har tatt debatten om religionens plass i samfunnet.

Verdivakuum. For kort tid siden hadde vi en god diskusjon med SV og Humanetisk forbund om religion og livssyns plass i samfunnet i VG, Vårt Land og NRK. Ikke noe politisk parti var tydeligere enn KrF. Noen tar til orde for at vi må nøytralisere samfunnets forhold til sin egen kulturarv for å ivareta enkeltmenneskers rett til trosfrihet. Det tror vi er en kortslutning. Uten tydelige fellesverdier, for Norges del basert på vår kristne og humanistiske arv, risikerer vi et verdivakuum med feilslått integrering og etablering av parallellsamfunn.

KrF går i dybden på viktige spørsmål om religionens og kristendommens plass i samfunnet. Vi går også i dybden av etiske utfordringer når det gjelder om teknologien får styre etikken, men det er ikke i disse spørsmålene vi har størst behov for å avklare partiets ståsted.

Uenighetsfellesskap. KrF viser med vår politikk tydelig retning, selv om vi innad i partiet har rom for ulike standpunkter. Det må det være rom for i et parti som har politiske skillelinjer på tvers av høyre/venstre skalaen. Akkurat som det ­norske samfunnet også er et uenighetsfellesskap der vi klarer å leve side om side med grunnleggende ulike oppfatninger i små og store spørsmål. Vi må tåle hverandre selv om vi er uenige.

Når VL etterlyser en klarere verdiprofil fra KrF, tar vi det som en positiv ­utfordring, samtidig som vi vil peke på at velferdssaker også er verdisaker. Familiepolitikk, klimapolitikk, helsepolitikk er verdisaker.

Det «kristelige» i KrFs politikk handler om verdigrunnlag, uten at noen kristne (eller andre, for den saks skyld) kan gjøre krav på å eie bestemte verdier. Det blir likevel tydeligere og tydeligere etter vår mening at dersom menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar er styrende verdier, leder disse til politiske prioriteringer som i aller høyeste grad gir KrF en skarp profil. Som å prioritere familiers behov, en annerledesdag i uken, trosfrihet også utover våre landegrenser, stanse sorteringspresset og vern av skaperverket.

Gjestfrihet og åpenhet. Det kristne menneskesynet lærer oss også noe helt grunnleggende om gjestfrihet og åpenhet for vår neste, inkludert den nesten som ikke ligner på meg selv. Derfor kan ikke et «kristelig» folkeparti som ønsker å basere sin politikk på kristne verdier bruke politikken til å ekskludere mennesker fra fellesskapet, basert på annerledeshet eller funksjonsdyktighet. I stedet vil vi bruke politikken til å inkludere alle slags mennesker i fellesskapet på lik linje. KrF er den viktigste politiske bremsen i toget på vei mot sorteringssamfunnet, noe som alle som har fulgt med på debattene rundt tvillingabort og NIPT-testen er klar over.

Disse og andre viktige saker vil vi fortsette å kjempe for, og inn i valgkampen vil vi også gjøre vårt beste for at det skal bli synlig for velgerne at KrF er et verdiparti for fremtiden.

Knut Arild Hareide

Partileder KrF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt