Verdidebatt

Høykonjunktur for verdier

Når også Bård Vegar Solhjell ønsker en ny verdikommisjon, er det sannelig blitt trangt på verdipartiet KrFs banehalvdel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Verdidebatten har fått sin renessanse i norsk offentlighet. Høstens valg er både et «veivalg og et verdivalg», sier Jonas Gahr Støre. Selv om dette var tittelen på KrFs utviklingsmelding er det Ap-lederen som har brukt begrepet flest ganger, senest på Youngstorget 1. mai.

Og han er ikke den eneste. Trygve Slagsvold Vedum sier at han står i en verdikamp og Erna Solberg ønsker å ta vare på verdiene det norske samfunnet er bygget på. SVs Bård Vegar Solhjell ønsker en ny verdi-­
kommisjon. Det er sannelig blitt trangt på verdipartiet KrFs banehalvdel.

Spenninger. Hvorfor har debatten om verdier blusset opp akkurat nå? Mange opplever at verdiene vi har bygget samfunnet på er under større press enn tidligere. I en tid der forandringens vinder blåser, er mange også mer usikre på hvem vi er og hva vi er. Med store spenninger søker mange til det som er stabilt og trygt. Når det kommer flere med en annen tro og kulturbakgrunn til landet, oppstår det selvsagt også debatter om religionens plass i samfunnet. Mange blir mer bevisst sin egen identitet.

Derfor er det ikke rart at verdispørsmål diskuteres som aldri før. Og det er bra! Enten det er etiske veivalg innenfor bioteknologi, bruken av religiøse symboler i norsk offentlighet, støtteordninger for trossamfunn, eller trosfriheten og K-ens plass i KRLE-faget. Når skillelinjene går på tvers av partiene – ikke minst i Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre – skaper det diskusjoner både i egne fora og i norsk offentlighet. Det samme er ikke tilfelle for de øvrige sentrumspartiene, der det er mye større enighet om disse spørsmålene.

Berøringsangst. Men det er noen viktige unntak. Mens surrogati diskuteres åpent, er spørsmålet om tvillingabort blitt møtt med berøringsangst og overdøvende taushet hos de fleste partiene. Kanskje fordi det ikke er mulig å ha en debatt om abortspørsmålet i norsk offentlighet uten skyttergravskrig og mistenkeliggjøring. Der er det så lavt under taket nå at selv ikke KrF finner det formålstjenlig å ta debatten.

Hva som kan karakteriseres som et ­verdispørsmål er interessant i seg selv. En snever definisjon kan føre galt av sted.

Når en smal definisjon av kristne verdier kobles sammen med tendensen til å snakke om kristne verdier og norske verdier som ett og det samme, er det grunn til bekymring. Dette har vi for eksempel sett fra fremtredende Frp-politikere i innvandringsdebatten, muligens inspirert av identitetspolitikken i USA og Europa. Den populistiske vinden som blåser over flere kontinenter preges av at egen nasjonal identitet framholdes som bedre enn ­andres. Når dette gis en religiøs legitimering, er det fare på ferde.

Brunost og ski. Derfor er det også viktig å diskutere hva det innebærer å være norsk, utover å spise brunost og gå på ski. Regjeringen fikk kritikk for å gi opp «norske verdier» i forbindelse med statsministerens første Kina-besøk siden 2010. Er inkluderingen av menneskerettigheter og flyktningers grunnleggende rettigheter i Grunnloven et signal også om hvilke verdier som betraktes som norske?

«Verdikommisjonen» som ble nedsatt i 1998 av Bondevik-regjeringen hadde ikke som mål å komme med noen avklaring om kristne eller norske verdier. Målet var snarere å skape større bevissthet og refleksjon om verdispørsmål og etiske problemstillinger. Tjue år senere er det mer behov for slike diskusjoner enn noen gang.

Unngå skyttergravene. Denne gangen trengs virkelig en grundig og bred debatt om brennbare verdispørsmål og den kristne kulturarvens rolle i et flerkulturelt samfunn. Slike spørsmål egner seg ikke på partilandsmøter, men bør fremmes i en kontekst der mange ulike aktører kan delta, alle partier, men også representanter fra ulike trossamfunn og våre nye landsmenn. Formålet må være å unngå skyttergravskriger og bidra til åpen dialog med respekt for annerledestenkende og –troende.

Dersom slike debatter kan organiseres av en Verdikommisjon 2.0, er forslaget godt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt