Lars Olle Engaas

4

Sterbhilfe og dødslegene

Nazistene snakket også om uverdig liv og verdig død

Publisert: 4. mai 2017

 Erling Rimehaug har et fint tre år gammelt innlegg i verdidebatt om  dødslegene i nazitida i Tyskland. For meg er dette ingen avsporing i eutanasidebatten.  Foreningen til Retten til en verdig død bruker argumenter som også nazistene brukte. I 1920 kom psykiatriprofessoren Alfred Hoche og jussprofessoren Karl Binding ut med boka "Die Freigabe der Vernichtung lebensunwerten Lebens", eller fritt oversatt "Retten til å tilintetgjøre uverdig liv". Denne boka diskuterte mulighetene for å avlive mennesker som ikke hadde "livsverdi" nok til å leve. Forfatterne ville ha "sterbhilfe" - dødshjelp - som alle leger skulle ha rett til å gi.

Det er jo nettopp retten til å tilintetgjøre uverdig liv, liv som ikke har livsverdi, som Foreningen Retten til en verdig død skal bli lov i Norge.

Undertegnede har på grunn av sykdom vært døgnkontinuerlig sengeliggende i smertefulle fem år, men jeg opplever jeg har et meget verdig liv og tankekraft nok til at jeg håper Foreningen Retten til et verdig død havner i dødsskyggens dal.  

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere