Verdidebatt

Fruktene av den seksuelle frigjøringen og sekulariseringen

Det er som om det gamle moralske paradigmet (arven etter det judeo-kristne verdensbilde) gjør mindre og mindre motstand, mens sekulariseringen strammer sitt klamme grep rundt halsen på samfunnet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den saken som framfor alt har definert og formet den sekulariseringen som har pågått i vårt samfunn siden opplysningstidens idealer skyllet over vesten, er den seksuelle frigjøringen. Denne ideen har vært den største motivatorene for så mange av de lovene som definerer oss den dag i dag; alt fra løsrivelsen av sex fra ekteskapet til abortloven, fra omfavnelsen av den homofile livsstil til spørsmål knyttet til kjønnsidentitet.

Herunder finner vi en mengde familie- og samfunnsfiendtlige politiske, sosiale og økonomiske reguleringer som har satt oss på en kurs som vi begynner å skimte de råtne fruktene av i økende grad. Det være seg den pågående masseutryddelsen av babyer med Downs syndrom, eller det stadig økende kravet om retten til å få barn uavhengig av biologiske og seksuelle forutsetninger. Andre mer bisarre og groteske utslag ser vi igjen i det økende antallet historier om barn som får såkalt "kjønnsmodifiserende behandling" fordi de føler seg ikke som sitt biologiske kjønn. Det på tross av at alle tilgjengelige data på feltet sier at kanskje så mye som 95 prosent (!!) av de som kjenner på slik identitetsforvirring i ung alder, vokser ut av det og lever helt normale, gode liv med sitt biologiske kjønn.

Hvorfor? Fordi ditt biolgiske kjønn er uløselig knyttet til kulturens oppfatning av kjønn og kan ikke løsrives hverandre.

På alle disse områdene har det foregått moralske krampetrekninger i vårt samfunn som har vært klart synlige, men som har også avtatt etter som årene går. Det er som om det gamle moralske paradigmet (arven etter det judeo-kristne verdensbilde) gjør mindre og mindre motstand, mens sekulariseringen strammer sitt klamme grep rundt halsen på samfunnet.

Dette vises igjen i hvordan man både forherligere og kjemper for abort som en menneskerett verden over (Norge bidrar med over 1 milliard skattekroner til forskjellige organisasjoner som jobber med såkalt reproduktiv helse, som i stor grad egentlig dreier seg om det motsatt, hvordan hindre reproduksjon av mennesker gjennom blant annet abort). På den annen side så lovpriser man barn med Downs som noe fantastisk, samtidig som samfunnet iverksetter tiltak som i praksis holder på utrydde barn med downs gjennom abort.

Et annet eksempel, aldri så tydelig som i disse russetider, er hvordan man har kjempet fram løsrivelsen av sex fra ikke bare forpliktelse, men også fra forelskelse og følelser. Helt fra barneskoletrinnet pusjes en ide om at sex kun er en klinisk sak som du kan leke og eksperimentere med. Og om du trenger prevensjon, så får du det gratis hos helsesøsteren uten at dine foreldre får vite noenting om dette (hvem gav staten rett til å gå bak min rygg og ta et ansvar for mine barn som ikke er deres?). Så mens man på den ene siden oppmuntrer unge, hormonsprengte, kunnskapsløse og forvirrede ungdom til å utforske sin seksualitet, så blir man sjokkert over at det er et stadig økende antall "vennevoldtekter". Og mens mens man har nektet å snakke om grenser for sex (å si at lysten er grensen, er i realiteten ikke en klar grense å forholde seg til, viser det seg - go figure...), så må vi sjokkert lese i avisene at menn ser på jenter som objekter de kan klå på og snakke nedverdigende om på facebook.

Om vi er helt ærlige og bruker en smule fornuft - jeg vet det kan være vel mye å forlange når vi snakker om sex i dagens samfunn - er det egentlig så overaskende?

Og her er toppingen på kaka. Fordi man anser det gamle moralske verdensbilde som fiende av alt godt, så har man ikke lenger noen argumenter å komme med for hvorfor det er galt. Siden vi innstinktivt fortsatt forstår at tafsing og seksualisert trakkasering er galt; fordi vi innstinktivt vet at voldtekt er galt; fordi vi innstinktivt skjønner at det er noe galt med det at barn har sex og tilgang på porno 24-7, så er der fortsatt moralske krampetrekninger i vårt samfunn.

Det skremmende er bare det at vi forstår mindre og mindre hvorfor vi har dem. 

Derfor, på samme måten som de som var liberale på 60-tallet, ble ansett som konservative og moralsk bakstreverske på 80-tallet; så blir også de som var liberale på 90-tallet nå ansett som utdatert og fordomsfulle i dag. Om du anser deg som liberal i dag, men roper ut mot at menn lokker unge jenter og gutter gjennom sosiale medier til å kle av seg og gjøre verre ting framfor kamera, vil om få år finne at du selv kanskje nå er den nye fienden av de liberale og sekulære.

Hvorfor? Jo, av samme grunn som at man snart er tom for argumenter for hvorfor vi skal beholde moralske grenser for noe som helst i vårt samfunn; vi vet ikke lenger hvorfor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt