Leder

Vi og de døde

Å overlate opplevelsene av kontakt med døde til nyåndelige miljøer, er å frasi seg ansvar.

Å miste noen vi er glade i, er noe av det vondeste vi mennesker kan erfare. Ikke rart, derfor, at vi kan undre på om den avdøde på noe vis er i kontakt med vår verden, og om vi kan oppsøke vedkommende.

Som det sto å lese i Vårt Land lørdag, besøkte vi Norsk Spiritualistisk Forening nettopp for å se hvorfor det å komme i kontakt med døde er meningsfullt for så mange. For én av fire nordmenn tror det under gitte omstendigheter er mulig å komme i kontakt med avdøde, og andelen er like høy blant medlemmer av Den norske kirke. Amerikansk forskning viser at rundt halvparten av etterlatte i en sorgprosess sier de har hatt en spontan opplevelse av en avdøds nærvær - og at det stort sett er en god opplevelse.

Tradisjonelt har man fra kristent hold argumentert mot kontakt med døde, begrunnet i at det kan forstyrre relasjonen til Gud og svekke troen. Forskning fra teolog Anne Austad viser at det ikke alltid er tilfellet - noen ganger tvert i mot. Det kan bli en trøst i en vanskelig tid.

«Det er ikke uvanlig, ikke galt og ikke farlig å føle nærvær av en avdød». Det sier Stavanger-biskop Ivar Braut.

Lengselen etter kontakt med de døde har vært i oss mennesker til alle tider. Men under reformasjonen forsvant mye av den folkereligiøsiteten som ga rom for dette. Luthersk lære åpner i liten grad for fellesskap med de døde, men lengselen presser seg fram i en tid med økt religiøst mangfold og svekket kirkelig autoritet.

Dessverre fører det til en kommersialisering av fenomenet, som også innebærer en eksponering av sårbare mennesker som ikke får noen oppfølging i etterkant av opplevelsen. Å søke kontakt med døde kan dessuten føre mennesker ut i psykologisk krise.

Men å overlate dette feltet til nyåndelige miljøer, er å frasi seg ansvar. Prest Tore Laugerud mener kirken nå må følge menneskene lengre inn i denne undringen enn det er tradisjon for. Å innta en mer ydmyk holdning og vise respekt for de personlige opplevelsene er med på alminneliggjøre erfaringen av å ha følt nærværet av en avdød. Dette kan noen ganger være nødvendig for å ivareta den som sørger. Det er et behov kirken må møte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder