Verdidebatt

Norge bør ta imot 10 000 kvoteflyktninger

Historisk mange mennesker er på flukt i verden. Norge tar imot færre mennesker på flukt enn vi har gjort de siste 10 årene, med unntak av 2015. Derfor bør Norge ta imot 10 000 kvoteflyktninger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er rekordmange flyktninger i verden, og mange har lagt på flukt til Europa. Etter at de europeiske landene stengte sine grenser, er asylsøkerne som har ankommet Europa i en uholdbar og fortvilet situasjon i Hellas og Italia. Derfor har KrFU sendt inn et forslag til KrFs landsmøte om at Norge burde ta imot 10 000 flyktninger via EUs relokaliseringsprogram.

Flyktninger kommer til overfylte og dårlig fungerende mottak når det kommer til Europa. Mange får ikke engang plass på et mottak. Mennesker blir møtt av et ikke-fungerende asylsystem uten mulighet til å komme seg videre. Deres grunnleggende menneskerettigheter, som retten til liv, ytrings- og religionsfrihet, rent drikkevann, helsehjelp og utdanning for barna, krenkes daglig.

EU lykkes ikke med relokaliseringen

Gjentatte ganger har Hellas og Italia bedt de europeiske landene om å dele ansvaret for de mange flykningene som ankommer deres land. Dette var bakgrunnen for at EU-landene i september 2015 ble enige om et relokaliseringsprogram for å avlaste Hellas og Italia. Det er strenge kriterier for å bli omfattet av EUs relokaliseringsprogram. Et hovedkriterium er at programmet kun skal omfatte personer som kommer fra land som har minst 75% innvilgelsesrate med hensyn til å få asyl. Dette utelukker blant annet mennesker fra Irak og Afghanistan og sårbare enslige mindreårige asylsøkere. Til tross for at få av flyktningene i Italia og Hellas faktisk omfattes av relokaliseringsprogrammet, lykkes ikke EU med å omplassere dem det gjelder fordi Europeiske land ikke ønsker å ta imot flyktninger. Nettopp derfor bør Norge gå foran som et godt eksempel.

Norge har ikke benyttet seg av Dublin-returer til Hellas siden 2010 fordi vi har anerkjent at Hellas ikke har fungerende asylsystemer. Det er derfor et paradoks at vi nå overlater Hellas med majoriteten av ansvaret for flyktningene og asylsøkerne som kommer til Europa.

De siste 10 årene har Norge tatt imot rundt 10 000 asylsøkere i året. I 2016 kom det kun 3460 til Norge, det laveste antallet på 20 år, mens mer enn 360 000 asylsøkere ankom båtveien til Europa. Vi kan ikke være bekjente med at i dagens flyktningkrise, hvor vi ikke har sett lignende tilstander siden andre verdenskrig, så har Norge lavere asylankomster og tar imot færre mennesker på flukt enn vi har gjort de siste 10 årene, med unntak av 2015. Med et økt mottak gjennom EUs relokaliseringsprogram vil vi fortsatt med dagens ankomsttall være i underkant av det vi har vært de siste 10 årene.

Norge har bygd opp et godt mottakssystem som er beredt til å ta imot, mange flere mennesker og mange asylmottak står i dag tomme. Dette gjør at vi har kapasitet og mulighet til å ta imot langt flere igjennom relokaliseringsprogrammet. Behandle asylsøknadene og gi dem med beskyttelsesbehov en fremtid her. Alternativet er å stenge asylmottakene i Norge, til tross for at vi er inne i den største flyktningsituasjonen siden andre verdenskrig. Jeg mener vi må ta ansvar for vår yttergrense og bidra til et bedre system for mennesker på flukt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt