Hans Birger Neergård

19

Humanisme og manglende fasit

Om vi ikke våger å stå for menneskerettighetene, hvordan kan vi da være ekte humanister?

Publisert: 27. apr 2017

Så bra at HEF vil lytte til ungdommen, også kristne, uten at de voksne sitter på noen fasit som sier at alle religiøse tror og tenker feil.  HEF’s reklamevideo denne våren 2017 er flott, men om den er ærlig gjenstår å se.    

 

I mi ungdomstid lytta HEF lite, men brukte pekefingeren og mobba oss som tenkte annerledes og selvstendig.  Debattantene stempla kristen moral som noe unaturlig og sa at human-etikk bygger på det som er naturlig for mennesker å gjøre.  På spørsmål om overgrep og små barn til pedofile er naturlig, fikk jeg som svar at dette ikke er noe problem; sex er naturlig og godt for alle, også for barn.    

 

Samme ansvarsfraskrivelse er det når HEF sier de ikke har noen fasit når de samtaler med dagens konfirmanter.  Samme hvor fri og åpenhjertig en samtale er, så kan ikke vi voksne tillate ungdommene våre å mobbe eller krenke hverandre seksuelt.  Enten konfirmantene er kristne eller sekulære, må det sies klart og tydelig at slikt ikke er akseptabelt.  Mangel på fasit gjør også at det gode begrepet humanisme ødelegges når enhver mobber eller overgriper kan kalle seg humanist, bare medlemskapet i Human-Etisk Forbund er i orden. Mange forakter både Kardemommeloven og Menneskerettighetene. Som i dataspill ønsker de fart og spenning på andres bekostning.  Dette er brutal populær-vitenskap og den sterkestes rett.  Med forakt sies det at menneskerettigheter er ei kristen oppfinnelse.  Det er sant, og menneskerettighetene er en fasit for kristen humanisme. 

 

Denne fasiten har også gode sekulære humanister kommet fram til via vitenskap og logisk tenkning.  Og når HEF har forplikta sine konfirmantlærere på menneskerettighetene, bør det også være naturlig å fortelle ungdommene hvorfor vitenskap og logisk tenkning forplikter selv når våre naturlige lyster og drifter sier noe annet. Hvorfor later da videoreklamen som om voksne i HEF bare samtaler uten å presentere fasiten de er forpliktet på?  Om vi ikke våger å stå for en slik fasit som menneskerettighetene er, hvordan kan vi da være ekte humanister?  

Mvh Hans Birger Neergård (pensjonert misjonsprest)

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Ulf Thyrhaug

0 innlegg  1 kommentarer

Neergård på nytt på ville veier.

Publisert over 3 år siden

Jeg skjønner ikke at det er mulig å skrive så mye tull. Neergård insinuerer at HEF godtar pedofili, annen seksuell krenkelse og mobbing. Det er påstander tatt fullstendig utfra lufta. Han lager koblinger mellom noen han påstår er humanister og knytter så personene til seksuelle krenkelser og mobbing. Konklusjonen hans er i beste Erasmus Montanus stil: dette skal vise hvor gal HEF og humanismen er. 

Det er en kjent og dokumentert sak at seksuelle overgrep er begått av høyt betrodde tjenere både i norske kristne miljø og i den katolske kirke uten at det har blitt brukt for å angripe kristendommen spesielt. Det er syke mennesker som utfører slike handlinger, det har ikke noe med religion eller livssyn å gjøre.

Hans Birger Neergård har vært stille i debattverdenen ei god stund, det er å ønske at han på ny tar en lang pause.

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere