Verdidebatt

Norges bidrag til terror

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

NORGES BIDRAG TIL TERROR

Ayla Shapira var elleve år da en 16 år gammel palestinsk gutt, en av disse "steinkasterne", kastet en Molotov-cocktail inn i bilen hun satt i, og hele hodet hennes stod i flammer. I tre år har hun nå gått med heldekkende ansikstmaske for å beskytte huden. Ansiktet er deformert. Hun fikk fortelle sin historie til en gruppe medlemmer av EU-parlamentet, som gav henne stående applaus.

De palestinske myndighetene har i mange år gitt terrorister lønn i henhold til antall år i fengsel, og de formaliserte ordningen i en regjeringserklæring i 2010.  Gutten fikk 14,5 års fengsel, som etter lønnstabellen i erklæringens artikkel 23 gir han en månedslønn på 14100,- kr., eller tre ganger palestinsk gjennomsnittslønn, og en pensjon ved løslatelse tilsvarende oberst-løytnants lønn. Lønnsskalaen går opp til 30 år eller livsstidsstraff, som gir en månedslønn på 28200,- kr. etter dagens shekelkurs. Det gis tillegg til israelsk-arabiske terrorister. Ved løslatelse får en livstidsfange pensjon som for en senior generalmajor eller regjeringsmedlem. Løslatelse kan skje ved en fangeutveksling, som tidligere har gitt god uttelling, 1027 terrorister mot en kidnappet israelsk soldat. Tunnelene fra Gaza inn i Israel er bygd bl.a. for dette formålet.

Drepe jøder er det mest innbringende en palestiner kan foreta seg, og for palestinsk ungdom er dette sikreste vei til et liv i velstand for seg og familien. Utdanning blir lite interessant i forhold. Dette er derfor en effektiv måte å rekruttere terrorister på. Samtidig lykkes det palestinske myndigheter å få vestlige medier, politikere og menneskerettsorganisasjoner til å fordømme Israels fengsling av mindreårige, dvs. under 18 år. De to palestinske guttene som skar over strupen på familien Fogel mens de sov, var begge 17 år og altså også mindreårige. De har, som alle palestinske terrorister, fått heltestatus og blitt rollemodeller for barn og ungdom, som i skoleverket og gjennom offisielle medier lærer å hate jøder.

Det er betydelige midler involvert. I 2016 kom terroristlønningene på 1,285 milliarder kr. Sammen med godtgjørelse til familiene til «martyrer», kom terrorrelaterte utgifter på tilsammen 2,62 milliarder, eller vel 30% av utenlandsk bistand (Jerusalem Center for Public Affairs). President Abbas forsøkte å kamuflere disse utbetalingene med å overføre administrasjonen av dem til PLO, men ble raskt avslørt.

Organisasjonen Palestinian Media Watch har orientert norske myndigheter om at de deltar i finansiering av terror, og NRK "Urix" har satt søkelys på ordningen. Saken er også tatt opp i Stortingets spørretime, men alt fortsetter som før. I 2016 var Norges bidrag i følge Norad på 572 millioner kr., som plasserer palestinerne blant de ti største mottakerne av norsk bistand.  Under den rødgrønne regjeringen ble terrorist-lønninger av UD kalt «sosiale ordninger». Vår nåværende utenriksminister skal ha fått forsikring fra den palestinske presidenten om at det ikke er «norske penger» som blir brukt. Det dreier seg selvsagt om disponering av tilgjengelige midler, «norske» eller ikke. Finansiering av terror har høyere prioritet enn investering i infrastruktur, f.eks. vedlikehold av vannledningsnettet, som i følge israelske myndigheter lekker en tredel av vannet.  En internasjonal konvensjon fra 1999 kriminaliserer finansiering, direkte eller indirekte, "any use connected with terrorism". Samme forbudet finner vi i FNs resolusjon 1373.

Våre myndigheters virkelighetsforståelse er tydelig at de palestinske lederne er troverdige bistandsmottakere og troverdige fredspartnere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt