Verdidebatt

TiSA-avtale-apropos. Eit godt innspel av President Franklin D.Roosvelt

Eg er sikker på at forfattaren av boka Global økonomi, Erik S. Reinert, vil meine det er heilt greit at eg her siterer ei halv side frå boka. Ei, for meg, fantastisk halv side i ei bok eg vil anbefale til alle med litt over midels interesse for økonomi og ikkje minst for den ufreden vi i dag ser rundt om på kloden. Som de vil sjå, snakkar to velkjende gigantar frå 2. verdskrigen om handelsavtalar

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sitat frå boka:

"Da Winston Churchill i 1941 brukte all sin sjarm overfor President Franklin D. Roosevelt for å få USA med i krigen, benyttet Roosevelt sjansen til å la all USAs historiske harme over engelsk økonomisk politikk overfor koloniene få fritt spillerom. Følgende samtale mellom Churchill og Roosevelt finner sted ombord på krigsskipet Augusta utenfor kysten av Newfoundland og er referert av Roosevelts sønn Elliot, som var til stede:

«Churchill skiftet stilling i lenestolen. «Det britiske imperiets handelsavtaler», begynte han med tyngde, «er –»
Far brøt inn. «Ja. Imperiets handelsavtaler er et godt eksempel. Det er på grunn av disse at folk i India og Afrika, i kolonistatene i det Nære og Fjerne Østen, fremdeles er så tilbakestående som de er.»
Churchills nakke ble rød og han lente seg forover. «Herr President. England har overhodet ikke til hensikt å miste sin priviligerte posisjon innen det Britiske Samveldet. Disse handelsforbindelsene som har gjort England til en stormakt skal fortsette, og under betingelser som er satt av Englands ministre.»
«Du skjønner», sa far sakte, «det er her et sted at det er sannsynlig at du og jeg kommer til å bli uenige, Winston.»
«Jeg er fullstendig overbevist om at dersom vi skal komme til en varig fred må utviklingen av tilbakestående land være en del av planen. Tilbakestående folkeslag. Hvordan skal dette kunne gjøres? Det kan klart ikke gjøres med metoder fra det attende århundre. Nå ...»
(Churchill:) «Hvem snakker om metoder fra det attende århundre?»
(Roosevelt:) «Hvem som helst av dine ministre som anbefaler en politikk som tar rikdom i råvarer ut av et kolonisert land, men som ikke leverer tilbake noe til det samme folket. Tyvende århundres metoder innebærer å bringe industri til disse koloniene. Tyvende århundres metoder inkluderer å øke disse folkeslagenes rikdom ved å øke deres levestandard, ved å forbedre de sanitære forhold – ved å forsikre oss om at de får betalt tilbake for sitt samfunns råvarer.»

Det er altså bare rundt 60 år siden USA brukte all sin makt til å kjempe mot Adam Smith og den engelske økonomiske teori som sier at et land blir like rikt uansett hva det produserer. Fra 1776 til slutten av 2. verdenskrig utgjør USAs økonomiske teori og økonomiske praksis en lang kamp mot de samme økonomiske teorier som USA i dag er de fremste forkjempere for." (Sitat slutt frå boka)

Dei som kan ha registrert mitt ivrige engasjement mot TiSA-avtalen som regjeringa - i all stillheit - vil ha oss inn i, vil truleg forstå dette bedre etter å ha lest dette... Ubalanserte handelsavtalar, slik dei Roosvelt her snakkar om, og slik TiSA-avtalen vil vere, har ein stygg tendens til å gjere nokre få rike og langt fleire fattige...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt