Spaltist Maryam Trine Skogen

Blogger og student

Norge trenger flere som Sana

Den svært populære ungdomsserien Skam har på kort tid klart å gjøre mer for norske muslimer enn Islamsk Råd Norge.

Publisert: 24. apr 2017 / 3735 visninger.

Organisasjonen Islam Net har siden starten fått solid kritikk for sin fundamentalistiske ungdomsmisjonering. I påsken besøkte jeg deres årlige fredskonferanse.

I en muggen plastikkhall sør i Oslo satt ungdom ned i 12-årsalderen. De hadde betalt penger for å høre internasjonalt kjente YouTube-sjeiker. Rommet var mørkt, scenen opplyst med fargerik jallapynt, og kjortelkledde, langskjeggete menn messet gjennom høyttalerne.

Dette er apologeter som kombinerer maktarroganse med skam. Du er ikke en skikkelig muslim hvis du aksepterer menneskerettigheter, liberalisme eller feminisme. Guds lover står over alle disse nymotens påfunn.

- Å be om likelønn er latterlig, hvorfor ikke be om mer lønn? Det er jo tross alt kvinner som gjør alt arbeidet hjemme, sa sjeik Haitham Al-Haddad. Den stakkars jenta som hadde stilt spørsmålet måtte reise seg opp, og svaret hans fikk publikum til å le.

Å påføre noen skam er en effektiv regulator. Trosopplæring uten åpning for å forstå religionens plass i samfunnet og samfunnets plass i religionen, er potensielt farlig. Fromme, men intellektuelt kastrerte muslimer, kan la seg friste til ekstremisme.

Dokumentarfilmen Den norske islamisten avslørte gode intensjoner med elendig resultat. Skam avler hat og selvhat.

Menneskesyn. Den svært populære ungdomsserien Skam har på kort tid klart å gjøre mer for norske muslimer enn Islamsk Råd Norge. NRK har i fire sesonger gitt befolkningen innblikk i helt vanlige ungdommers liv.

Skam kan styre liv i unødvendig stor grad, og tabuene som løftes frem fungerer som sosialmedisin. Vi klarer ikke å skamme oss kollektivt når vi ser hvor hardt og urettferdig skammen rammer individet. Da får vi medfølelse og aksept.

Det er ikke mulig å unngå å lide med Nora når hun mistenker sovevoldtekt. Man kan ikke la være å glede seg med Isak og Even når de endelig får hverandre. Når Sana ber Vilde begrense detaljene om sitt sexliv, blir det stille. Er det kanskje en grense for hva som er privat? Den grensa oppdager de sammen, og gjengen aksepterer hverandres forskjeller.

Mens livets realiteter ruller over skjermen utfordres vårt menneskesyn. Verdiene trer frem. Ingen er egentlig skamløse, men vi trenger ingen kollektiv skam. Ingen er sine problemer.

Trygge muslimer. Før jul tok vi i Rabitamoskéen imot tekstforfatter Julie Andem og resten av Skam-redaksjonen til omvisning og samtale. Det gledet mitt hjerte å møte en så fordomsfri gjeng med modige spørsmål. Hvis noen skal utfordre skambelagte tema på en nøytral måte, krever det troverdighet. Skam er ikke propaganda, slik Hans Rustad i document.no hevder. Skam er dannelsesunderholdning.

Studenten Iman Meskini, som spiller Sana Bakkoush, er en av Rabitas ungdommer. Norges Unge Muslimer (NUM) består av mange som henne. De lever som ungdommer flest og er trygge på sin muslimske identitet. Hijab eller ikke hijab, det er vennskap og verdier som binder dem sammen.

Lederne av moskeen har jobbet aktivt i over 25 år med å hjelpe barn og ungdom til å balansere. Kombinasjonen norsk og muslim er ikke så motsetningsfylt som mange ser ut til å tro. Det er det vi lærer bort ved å vise hvordan.

Jeg oppfordrer flere foreldre og lærere å besøke både Islam Net og Rabitamoskéen - og å se på Skam. Det er din voksenplikt å følge med på hva som skjer med ungdommen. Allerede etter første episode mottar jeg flere henvendelser enn til vanlig. Folk vil vite mer.

Ungdom trenger mye voksen tilstedeværelse. Voksne som er tydelige og tåler. Norske muslimer som tar ansvar for en ikke-voldelig trosopplæring. Voksne som ikke påfører skam. Trusler om helvete er ikke annet enn psykisk vold og barnemishandling. Alt for mange bærer den skrekken i kroppen for resten av livet.

5 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Kåre Kvangarsnes

5 innlegg  803 kommentarer

Publisert over 1 år siden
Maryam Trine Skogen. Gå til den siterte teksten.
eg oppfordrer flere foreldre og lærere å besøke både Islam Net og Rabitamoskéen - og å se på Skam. Det er din voksenplikt å følge med på hva som skjer med ungdommen. Allerede etter første episode mottar jeg flere henvendelser enn til vanlig. Folk vil vite mer.

Islam har mye å tilby frustrert norsk ungdom som lengter etter noe annet enn  sexfiksering og tomhet i tilværelsen. Kristendommen med sin frihet og mangel på krav til egne gjerninger og åndelighet, appellerer ikke lenger. Den kloke og dydige hijabkledte muslimen Sana fremstår da som et  sympatisk ideal som illustrerer de spennende og ikke så lite tiltrekkende sider ved denne fredens religion: fromhet og gudfryktighet, underkastelse, religiøse klesdrakter for å motvirke kroppsdyrking og usunn kjønnsfiksering,, matforskrifter med ren og sunn mat og faste bønner og bønnetider. Et ordnet liv.

Islam tilbyr også egne kjønnssegrerte områder i livet, hvor kvinner kan være kvinner og menn menn. Noe å leve for og ytre symboler å pynte seg med.Sosial kontroll slik at du kan oppføre deg rett får du med på kjøpet. Og så slipper en egentlig å bekymre seg for dette med personlig frihet så mye, for det har en jo hatt nok av, den er jo en del av problemet.Islam gjør deg også fri fra alkoholens forbannelse. Allahs påbud og forbud tar seg av din  eventuelle trang til noe personlige frihet.

 Islam er jo bare  en  litt strengere utgave av kristendommen. Våre kristne ledere og kristne aviser elsker jo islam som sin søsterreligion og omtaler den  i positive vendinger som kristne har mye å lære av. Dessuten religion er religion. Hva du tror er ikke avgjørende for din frelse. Prosessen er derimot viktig.

Men hva med sjefen selv, Profeten? Han var vel ikke noen Jesus akkurat, eller..? Men han hadde jo vett til å bruke Sverdet når han ikke fikk sin vilje gjennom. En dvask Jesus mangler Profetens mandighet og drag på kvinnene. 

Kort sagt , islam har mye å tilby for søkende ungdom som vil noe med livet sitt. Norsk ungdom trenger apologeter som NRK, Sana og Maryam Skogen. Lykke til!

5 liker  
Svar
Kommentar #2

Maryam Trine Skogen

23 innlegg  4 kommentarer

Publisert over 1 år siden

Hei, Kåre!

Jeg er enig i at kristendom og islam har mye til felles. Vi er tross alt grener av samme kjerne.

Nå er ikke profeten Muhammed fvmh (fred være med ham) noen sjef, han var bare en profet. Det er Gud som er sjefen sjøl. Og det har vi til felles. Jesus fvmh og Muhammed fvmh levde i forskjellige tider og hadde ulike prøvelser, det har alle profeter gjennom tidene fått. Det er derfor ikke mulig å sammenlikne deres virke ut fra det du sier om sverdet. Jesus er i kristendommen forstått som menneskesønnen, en del av Gud selv. Han  opponerte mot de jødiske regelrytterne som ikke så åndelighet, men bare forbud. Jesus var helt fantastisk enten man anerkjenner han som en historisk eller hellig person. Religion har mye å tilby ungdom og voksne som trenger omsorg, fellesskap og Guds nåde. Uansett om man velger kristendom eller islam. 

3 liker  
Svar
Kommentar #3

Kåre Kvangarsnes

5 innlegg  803 kommentarer

Publisert over 1 år siden
Maryam Trine Skogen. Gå til den siterte teksten.
Jeg er enig i at kristendom og islam har mye til felles. Vi er tross alt grener av samme kjerne.

Takk for din kommentar.

Nei, det forholder seg nok slik at disse to religionene har lite og ingenting felles. De er antiteser til hverandre, og det samme gjelder gudsbildet.

Godt at du rasjonaliserer bort Profeten som ledestjerne i ditt liv. Men du har en stor jobb foran deg  hvis du skal klare å gjøre ditt "private" islam spiselig i et moderne og fritt samfunn. Da har du fortsatt mye i din hellige Koran du må fornekte.  

5 liker  
Svar
Kommentar #4

Greta Aune Jotun

141 innlegg  1088 kommentarer

Publisert over 1 år siden
Maryam Trine Skogen. Gå til den siterte teksten.
Det er Gud som er sjefen sjøl.

Hva heter muslimenes gud?  Verken "allah" eller "gud" er egennavn. Kan Skogen gi meg svaret? 

2 liker  
Svar
Kommentar #5

Per Steinar Runde

205 innlegg  2385 kommentarer

Meir nasjonal sjølvforakt pluss propaganda for islam

Publisert over 1 år siden
Maryam Trine Skogen. Gå til den siterte teksten.
Den svært populære ungdomsserien Skam har på kort tid klart å gjøre mer for norske muslimer enn Islamsk Råd Norge.

Det skal sikkert ikkje mykje til, for IRN med sin noverande leiar må vel vere ei skam, sjølv for muslimar. 

Skal ein le,  gråte eller bli sint? Alt kan i grunnen passe som reaksjon på  "Skam". Men stortingsrepresentantane vel utnemning til årets Peer Gynt.  På sett  og vis passar også dét, for går ein til originalen, konstaterte han at han var som ein løk, dvs utan kjerne, berre eit samansurium av "ønsker, lyster  og begjær", og at "det gyntske selv, det er det hav av innfall, fordringer og  krav, kort sagt alt som nettopp mitt bryst hever, og gjør at jeg, som  sådan, lever."

I TV-serien "Skam", skal 'Sana' (Iman Meskini), jenta i hijab, no spele hovudrolla og stå som representant for det anstendige, i motsetning til utagerande norske ungdommar. Sjølv Dagsrevyen "måtte" då ha eit innslag for å gje det norske folk innføring i islamske bønneskikkar. Når kristne ungdommar har hevda tilsvarande syn på seksualmoral, har dei derimot blitt gjort narr av og hengt ut som snerpete. 

Det er typisk for redaksjonen i Vårt Land å framheve dette innlegget og slik gje endå eit bidrag til islamiseringa av landet, ein prosess som avisa på det sterkaste nektar for at skjer.


14 liker  
Svar
Kommentar #6

Rune Holt

9 innlegg  11018 kommentarer

Du har helt rett !

Publisert over 1 år siden
Per Steinar Runde. Gå til den siterte teksten.

I TV-serien "Skam", skal 'Sana' (Iman Meskini), jenta i hijab, no spele hovudrolla og stå som representant for det anstendige, i motsetning til utagerande norske ungdommar. Sjølv Dagsrevyen "måtte" då ha eit innslag for å gje det norske folk innføring i islamske bønneskikkar. Når kristne ungdommar har hevda tilsvarande syn på seksualmoral, har dei derimot blitt gjort narr av og hengt ut som snerpete. 

Det er typisk for redaksjonen i Vårt Land å framheve dette innlegget og slik gje endå eit bidrag til islamiseringa av landet, ein prosess som avisa på det sterkaste nektar for at skjer.

Det er et stort paradoks når man nå ser det tjenlig å fremstille moralske forbilder som noe høyverdig og ikke snerpete.
Men da er det vel forskjell på islamsk moral og kristen moral....
Ikke vet jeg hva som skjer med dette knefallet for muslimsk ideologi.

4 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Anders Ekström kommenterte på
Bortrykkelsen
15 minutter siden / 1855 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Slutt opp om KrF!
rundt 1 time siden / 233 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Nødvendig og ubehagelig
rundt 1 time siden / 1217 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Nødvendig og ubehagelig
rundt 1 time siden / 1217 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Slutt opp om KrF!
rundt 1 time siden / 233 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Nødvendig og ubehagelig
rundt 1 time siden / 1217 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Kampen mot polarisering: et gode?
rundt 2 timer siden / 54 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Nødvendig og ubehagelig
rundt 2 timer siden / 1217 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Har Guds rike kommet?
rundt 2 timer siden / 707 visninger
Robin Tande kommenterte på
Nødvendig og ubehagelig
rundt 3 timer siden / 1217 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Imran khan gir inspirasjon, motivasjon og håp til en hel nasjon!
rundt 3 timer siden / 185 visninger
Sondre Bjørdal kommenterte på
Forhåndsmoderering
rundt 4 timer siden / 3366 visninger
Les flere