Leder

For folket, ikke for Gud

Det skjer noe i Ap når en muslim og partinestleder sier at Gud klarer seg selv, KRLE er for folket.

Etter en svært jevn avstemming ble det lørdag ettermiddag klart: Arbeiderpartiet gikk inn for å fjerne K-en i skolens livssynsfag KRLE. Muslim og nestleder i Ap, Hadia Tajik, tapte. På forhånd hadde hun gitt navnet et varmt forsvar, og understreket at «K-en bare markerer at kristendommen har en særlig historie hos oss.»

Når Aps landsmøte forkaster Jonas Gahr Støres og nestleder Tajiks varme forsvar for K-en i navnet, blir det av alle som følger landsmøtet, lest inn i et større bilde - og det handler om mulig regjeringssamarbeid med KrF.

Knut Arild Hareide var raskt på banen med sin skuffelse. - For KrF er det helt naturlig at innholdet i faget gjenspeiles i navnet, sa han til Vårt Land.

Det kan se ut som om avstemningen i denne saken er en avvisning av Knut Arild Hareide og hans parti. Men bildet er ikke så enkelt som det kan se ut ved første øyekast. Det er faktisk oppsiktsvekkende at Aps ledelse snudde nær halvparten av landsmøtet, der 140 faktisk stemte for å beholde K-en i navnet, men tapte mot 160 stemmer som ville fjerne den. Tidligere har partiet vært klart mot K-en, og det er viktig å huske på at K-en har vært omstridt, selv i kristne miljøer. Da  AUF i sin sluttappell sa de var i mot K-en, fremhevet de at de var på lag med biskopene, som har vært kritiske.

Dette var altså på alle måter en symbolsak på landsmøtet, for det handlet ikke om å endre sammensetningen av faget, kun en endring av navnet. Altså handlet det på mange måter både om Aps forhold til den kristne kulturarven - og på partiets forhold til KrF.

I gangene etterpå, ble det av flere sentrale Ap-folk også hevdet at nettopp denne K-en ville KrF lett kunne forhandle seg til i et eventuelt samarbeid.

Ledelsens varme forsvar for K-en, viste for alvor en ny trend i Aps ledelse  - en tydelig anerkjennelse av kristen kulturarv og felles historie. Tajik vil nok huskes for sin formulering om at det er ikke er Gud som trenger K'en, men folket.

«Vi må regne med at Gud klarer seg selv, vår politikk er ikke for henne».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder