Verdidebatt

Å,"det er all sjelesykdoms rot; den har ei nok med Jesu blod".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det hevdes at under en stor vekkelse i Finnland for mange år siden var fleres morgenhilsen over gata til hverandre: "Tjuesjuende august!" Det var en påminnelse om andakten i Husandaktboka for 27 august. Rosenius forkynnelse var sentral under denne vekkelsen!

Et lite utdrag av teksten:

Hør, alle dere ulykkelige som aldri synes deres omvendelse, deres sønderknuselse, deres anger, bønn og helliggjørelse er som den skal være, og derfor aldri  tør ta til dere den fulle trøsten i Kristus! Hør her hva Frelseren sier til deg:"Jeg har utslettet dine overtredelser som en tåke, og dine synder som en sky. Vend om til meg; for jeg har forløst deg!" (Jesaia 44:22)

Det er sant alt det Guds ord taler om hvor nødvendig det er med omvendelse, med anger og bønn m.m. Men når en vil gjøre omvendelsen, angeren og bønnen til en ny forsoningsvei,-. Når en på grunn av de mange og store mangler både i anger, omvendelse og bønn ikke våger å tro den uforskylte nåden i Kristus,-.Å, da ser vi "det er all sjelesykdoms rot; den har ei nok med Jesus blod".

Der er omvendelse, anger og sønderknuselse nok i det hjertet som ikke lenger kan få fred i verden eller med sin egen kristelighet. Der er sønderknuselse nok når en på grunn av sin egen uverdighet ikke våger å ta til seg den store, overstrømmende nåden. Om det så nettopp er din mangel på sann sønderknuselse,eller din hardhet og lettsindighet, som gjør at du føler deg uverdig. For det er jo akkurat denne vår mangel på sann anger, omvendelse og bønn som ofte knuser os aller mest, og gjør oss totalt fattige.

Men da ikke straks å ville ta sin tilflukt til Kristus, og bare motta hans fullbrakte verk, just så fattige og uverdig en er,-. Å,"det er all sjelesykdoms rot; den som har ei nok med Jesu blod",- det er å gjøre seg selv alt for viktig!

Du er ikke så betydningsfull, hverken med dine synder, eller med din omvendelse. Du følger ganske enkelt med på det store kjøpet, bare du tror og tar imot den store nåde.

Å, fattet vi bare Guds gave! Fattet vi hva som ligger i disse ordene: "Jeg har utslettet dine overtredelser"! Først ser jeg der på ny det samme som alt Guds evangelium har forkynt helt fra verden ble til; at det var dette Gud hadde besluttet fra evighet av: At all verdens synd skulle legges på 'en, og ved "den enes" lydighet og lidelse forsones, utslettes og bli tatt bord.

"Ham som ikke kjente til synd, gjorde Gud til synd for oss". Her ser vi hemmeligheten; at i Kristi død er syndens fordømmende kraft allerede tatt bort, "kastet i havets dyp". Den kan aldri mer være noe hinder for nåden. Derfor fordømmes  egentlig ikke noe menneske på grunn av synden. Men bare fordi de ikke har kommet til nåderiket.

Roseniuslitteraturen ligger tilgjengelig for intet til online lesning på www.arven.net/

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt