Kommentar

Ap bør lytte til AUF i oljepolitikken

Aps «olje-kompromiss» åpner for å konsekvensutrede de beste fiskeområdene. Det er ikke et kompromiss.

Lørdag skal Aps landsmøte vedta oljepolitikk for Nord-Norge. Det er ventet at partiet kommer til å vedta det såkalte «olje-kompromisset» som programkomiteen og partiledelsen stiller seg bak. I så fall kommer partiet til å si nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja denne perioden. Derimot åpner de for konsekvensutredning av området som blir omtalt som «Nordland 6». Det inkluderer øysamfunnet Røst, som ligger helt på sørspissen av Lofoten.

Dermed vil Ap åpne for at det i fremtiden vil være en enkel sak å sette i gang oljeleting i et av våre viktigste og beste fiskefelt. Her foregår hoveddelen av Lofotfisket, og her yter både torsk og andre fiskearter.

Underlig kortslutning

Det er en underlig kortslutning som ser ut til å prege Aps forsøk på å lage et bredt kompromiss. På den ene siden argumenteres det med at partiet må verne flere områder på grunn av fiskerinæringen. På den andre siden vil de konsekvensutrede et sentralt fiskeriområde.

Ap-kompromisset bærer dermed mer preg av politisk hestehandel enn av et grunnleggende ønske om å verne viktige fiskefelt og dermed også et viktig kulturhistorisk område.

«Betyr alt»

Dette blir tydelig illustrert i et intervju i VG med fisker, Tor Henrik Andreassen, en tid tilbake. Han er kritisk til konsekvensutredning midt i området der han pleier å fiske. Han sier det slik: «Fiskerinæringen betyr alt for Røst. Oljen er en stor trussel. Kan de ikke bare la den ligge?».
Heller ikke Ap-ordføreren på Røst, Tor Arne Andreassen, er glad for partiets kompromiss: «Vi er så sårbare på Røst. Skjer det et uhell på en oljeplattform, vil alle i kommunen bli påvirket av det. Forsvinner fisken som følge av oljesøl, vil mange miste årslønnen sin», sier han til VG. Han har gitt tydelig beskjed til partiledelsen hva han synes om forslaget.

Lytte til AUF

Derfor bør Ap lytte til sin egen ungdomsorganisasjon, og Mani Hussainis bønn: «Vi ber ikke om varig vern, men om å la saken ligge til den nye forvaltningsplanen legges fram i 2020». Kloke ord.

Kommentar står på trykk i Vårt Lands papirutgave lørdag 22. april

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar