Petter Kvinlaug

190    5345

Jens Christian Hauge

Jeg så en dokumentar i dag om Jens Christian Hauge.

Publisert: 20. apr 2017 / 482 visninger.

Du han se den her:

https://tv.nrk.no/serie/nasjonens-skygge/KMTE30002109/sesong-1/episode-1#

Programmet heter "Nasjonens Skygge". Jeg har bare sett første episode.

Men utgangspunktet var suspekt. De ville undersøke om medaljen hadde noen bakside. Jeg ble med en gang mistenksom, og fikk alle mine fordommer bekreftet.

Ingen mennesker er perfekte. Jeg kjenner til historier fra mange kjente politikere og kjendiser i Norge som ikke egner seg på trykk. Jeg har selv vært vitne til noen få av dem.

Nå har NRK bestemt seg for at de skal henge ut Jens Christian Hauge. Hvorfor gjør de det?

Svaret er enkelt. Han solgte tungtvann til Israel. Slikt skal ikke gå ustraffet hen i dagens politisk korrekte samfunn.

De nevner noen tørre fakta, at han var sjef for Milorg, og gjorde det bra. Så begynner de å snakke om utenomekteskapelige forhold og bla bla bla bla, akkurat som det skulle være noe spesielt for en politiker?

NRK er ute etter å sverte alle som har vært israelvenner. Den neste de tar tak i er Håkon Lie. Intensjonen er så tydelig at det renner. Jeg er flau på NRK's vegne.

 

3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

144 innlegg  19752 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden

Jeg kan ikke vite NRKs intensjoner med dokumentaren, men om jeg skulle laget en dokumentar om JC Hauge ville det være for å få frem sider ved historien som til nå kan være ukjent. Han fikk sin biografi for 10-12 år siden og den starter med å fortelle om at han står gammel og smått forfallen ute i sin hage på Slemdal og brenner dokumenter i en tønne. Det beskrives et bemerkelsesverdig liv hvor en sjelden begavelse fikk lov å tjene land og parti i mange tiår. Han vil stå som en bauta i norsk politikk for det arbeide han gjorde som justis- og forsvarminister i regjeringene etter krigen. 

Dette er også en svøpe over hans minne. Han gjorde seg til eier av krigshistorien. Historien var slik han fortalte den. Krigsveteraner som ikke delte hans oppfatning fikk ikke komme tilstrekkelig til orde. Historien tilhører seierherrene. Det tillates ikke versjoner som kan rokke ved dette. Etter Hauges død har det også kommet litt mer liv og lyst inn i krigshistorien. Flere har kommet til og har fått sagt sitt. Hverken Hauge eller Sønsteby ville snakke om likvidasjonene som ble foretatt på vegne av MilOrg. Dette var rene drap på nordmenn som sto i veien for "linja". 

Samtidig står det ikke til å nekte at salget av tungtvann var i strid med Norges internasjonale forpliktelser og avtaler med fx USA. Litt usikker, men hadde Stortinget godtatt salget? Jeg tror ikke det. Det var også politisk risikabelt. Ville Hauge stått ved sitt salg om Israel hadde nuket Damaskus? Vi bør også huske at salg av tungtvann ikke foregår slik at en kar i shorts og sandaler kommer inn i en butikk og henvender seg til ekspeditøren for si at han plutselig kom på at han trengte litt tungtvann... har De et par kg? Operasjonene foregikk under en sky av fordekte handlinger og vedtak. Det er ikke merkelig at dette granskes fra tid til annen. 

3 liker  
Svar
Kommentar #2

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  13138 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden

Jeg skal ikke si så mye om JC Hauge, synes Njål karakterisert det bra. Man kan gjerne kalle det etterpåklokskap flere årtier etterpå. Når det gjelder Håkon Lie har han i alle fall i ettertid, når han betrakter den utviklingen som har skjedd, innrømmet at det var feil av Norge og selge tungtvann til Israel. Det står det litt respekt av. Situasjonen var simpelthen en annen den gang, og lignende saker kan sikkert sees i et annet lys om 50-60 år?

1 liker  
Svar
Kommentar #3

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5345 kommentarer

Takk Gud for Hans Christiann Hauge

Publisert rundt 1 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Dette er også en svøpe over hans minne. Han gjorde seg til eier av krigshistorien. Historien var slik han fortalte den. Krigsveteraner som ikke delte hans oppfatning fikk ikke komme tilstrekkelig til orde. Historien tilhører seierherrene

Hadde ikke Isarel fått hjelp av Norge, haddde de ligget tynt an.

Dt burde vi være stolt av!

I dag ser vi at at alle er mot dem,

Vi bør alle støtte dem så godt vi kan. Nå vi ser hva arabere gjør, Hvorfor er det noen som vil boykotte Israel?

Jeg så det var noen fra SV, som ville boykotte en butikk i Mandal, fordi de de solgte Jaffa Appelsiner. Jeg fikk med meg noen venner, de har aldri solgt så mange appeliner før, selv om mange kom fra Spania!

Jeg har aldri sett en så god reklame før. Fortell meg hvor de selger Jaffa Appelsiner, jeg løper og kjøper! Og det vil veldig mange andere gjøre.

Jeg vil utfordre en kjede, og kjøpe 10 tonn med Jaffa Appelsiner fra Israel. De vil bli utsolgt i løpet av en dag, når folk skjønner hvor deilige de er!

Da jeg var i Israel, smakte jeg hvor deilige appesinene var.

 Jeg kjøpte 3 kilo, for å smake de hjemme. Etter 3 dager var de råtne......Det var ferskvare....


Svar
Kommentar #4

Njål Kristiansen

144 innlegg  19752 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.

Hadde ikke Isarel fått hjelp av Norge, haddde de ligget tynt an.

Dt burde vi være stolt av!

En sak blir ikke legal selv om den gavner Israel. Det er mulig å tenke slik at Iran har blitt en atommakt fordi de vil demme opp for Israel. Selv om det er flere årsaker til det, ikke minst at Iran er omringet av atommakter, er alt deler av våpenkappløpet. Atomvåpen er best når de ikke brukes, men vi har ingen garanti for at det vil være slik alltid. 

2 liker  
Svar
Kommentar #5

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5345 kommentarer

Joda

Publisert rundt 1 år siden

Det er noe her. Hva skulle Israel svare med?

Det er mange land omkring dem. Hva synes du de skulle svare med?

Min gamle onkel, fikk store problemer etter andre verdenskrig. De bomet Dresden søder og sammen!

Han fikk ikke noe greit liv etter det.,,,,,,,

Men det var nødvedig. Eller var det ikke det?...

Svar
Kommentar #6

Njål Kristiansen

144 innlegg  19752 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Hva skulle Israel svare med?

Fredsarbeide. Et daglig arbeide for å forsøke å skape fred bit for bit, drive forsoning og skape en hverdag for venn og fiende etter beste evne. Vise seg som den gode hyrde. Ta i bruk sine uendelige menneskelige ressurser og vise seg overlegen gjennom dialog om å skape en god hverdag. Man gjorde dette frem til 1983 og det var nær ved å bli fred, men så kom Yasser Arafat tilbake og alt ble spolert. Nå har han vært død i 13 år. Men hele veien skulle man valgt fredsløsninger og vært fredsskaper. 

1 liker  
Svar
Kommentar #7

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5345 kommentarer

Det er ganske enkelt Njål!

Publisert rundt 1 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Fredsarbeide. Et daglig arbeide for å forsøke å skape fred bit for bit, drive forsoning og skape en hverdag for venn og fiende etter beste evne

Les charteret til PLO og Hamas. Hva står det der?

Israel kan ikke forhandle med noen som fornekter deres eksistens. Det er ganske enkel logikk!

Hva mener du som skal til?


1 liker  
Svar
Kommentar #8

Njål Kristiansen

144 innlegg  19752 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Det er ganske enkelt Njål!

Nei, her tror jeg du tar feil. 

Svar
Kommentar #9

Ben Økland

13 innlegg  4067 kommentarer

Sviket mot folkestyret vårt

Publisert rundt 1 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Samtidig står det ikke til å nekte at salget av tungtvann var i strid med Norges internasjonale forpliktelser og avtaler med fx USA. Litt usikker, men hadde Stortinget godtatt salget? Jeg tror ikke det.

Du har rett. Hele tuskhandelen med bandittstaten ble holdt hemmelig for Stortinget (ref. Kåre Willoch) - og selvsagt også for offentligheten. Demokratisk etterrettelighet og prinsippet om at regjeringen skal informere Stortinget, ga mafiakjernen i AP seg rett og slett blaffen i den gangen. 

Haakon Lie og Jens Christian Hauge var sentrale "gudfedre" i den politiske kretsen som påførte Norge skam og medansvar for utviklingen og hemmeligholdet av Israel sin atomvåpengalskap.

Den historiske skandalen kom først i offentlighetens lys etter at Mordechai Wanunu i 1986 hadde sendt fotografier av atomvåpenanlegget i Dimona til The Sunday Times. Jens Christian Hauge levde 20 år etter dette. Verken han eller Haakon Lie ble noen sinne tiltalt, men Hauge fikk i stedet Medaljen for borgerdåd i gull - Norges høyeste, sivile utmerkelse. 

Det skal innrømmes at Arbeiderpartiets sentrale bande betraktet Israel som et sosialdemokratisk fyrtårn i Midt-Østen den gang forbrytelsene mot Grunnloven fant sted, men nå bærer vi alle nasjonalt medansvar for at Israels krigerske apartheidregime truer omverdenen med mer enn 300 kjernefysiske stridshoder.

 

1 liker  
Svar
Kommentar #10

Njål Kristiansen

144 innlegg  19752 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
men Hauge fikk i stedet Medaljen for borgerdåd i gull - Norges høyeste, sivile utmerkelse. 

Da husker jeg riktig. Han var den siste som fikk denne medaljen og nå er den vel nedlagt? 

Norske Rolf Dworsky, forøvrig fra Trondheim og bror til familiens lege, var i sin tid formann i Histadruth, israelsk LO.  Båndene var sterke mellom israelsk og norsk fagbevegelse. Jeg regner med at man i den tiden hadde et relativt negativt syn på muhammedanerne i verden omkring samtidig. 

Jeg nevnte tidligere at jeg mener det skulle vært drevet mer fredsarbeide. Dette har naturligvis sin begrensening all den tid det hersker rene krigstilstander, så i periodene rundt de heftige krigene ville dette vært en umulighet. Min tanke er likevel at jeg skulle likt å se mer av det arbeidet som ble avbrutt i 1983, det arbeidet som var med og la grunnen for en fredelig sameksistens. Om det blir en eller to stater en gang, vil det være på bakgrunn av at puslespillet på bakken er lagt slik at man kan snakke om at det blir slutt på fiendtligheter rent generelt og større trefninger, nid og konflikt spesielt. Man må bygge felles holdninger som gjør det uinteressant å grave tunneler under forsvarsverkene. Vi er vel ikke helt der enda. 

Svar
Kommentar #11

Ben Økland

13 innlegg  4067 kommentarer

Krigsskader forråer sjelene

Publisert rundt 1 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Min tanke er likevel at jeg skulle likt å se mer av det arbeidet som ble avbrutt i 1983, det arbeidet som var med og la grunnen for en fredelig sameksistens.

Okkupasjon og apartheid kan neppe kalles fredelig sameksistens.

Når mennesker hærtas av en hensynsløs krigsmakt, plages under fravær av rettssikkerhet og utsettes for brutale overgrep, så endres moralreglene i folk og samfunn. Det skjedde i Norge fra 1940, og det skjer i Palestina siden 1967.

En annerledes etisk logikk inntreffer under slike forhold. Frihetskjempende nordmenn myrdet den gang norske nazister med kaldt blod, og nå knivdreper frihetskjempende palestinere israelske soldater. 

Tar okkupasjonen slutt og fredeligere forhold inntreffer, så er det allikevel stadig en generasjon (eller flere) som bærer på sine sjelelige arr etter krigstilstanden. Når så mye urett er begått, så forsvinner ikke uten videre hatet i menneskenes sinn som konsekvens av en politisk beslutning. Krigstraumer forandrer sider ved personlighetene.

I et slikt, psykiatrisk perspektiv kan man skjønne hvorfor mange innen generasjonen som sloss mot okkupasjonsmakten, tenkte og handlet politisk og moralsk banalt gjennom mange år etter frigjøringen. Uten på noen måte å rettferdiggjøre Jens Christian Hauge sin handlemåte, så kan forholdet allikevel belyse hvorfor han dessverre gjorde som han gjorde.


1 liker  
Svar

Siste innlegg

Fra oversett til overbetont
av
Pål Repstad
rundt 1 time siden / 25 visninger
0 kommentarer
Takk, adjø og farvel
av
Per Arne Dahl
rundt 1 time siden / 104 visninger
1 kommentarer
Realpresens eller preteritum
av
Tormod Wasbø
rundt 1 time siden / 34 visninger
0 kommentarer
Ingen raske løsninger
av
Joav Melchior
rundt 4 timer siden / 308 visninger
1 kommentarer
Mirakelpredikantene
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 492 visninger
4 kommentarer
Vi har henne ikke
av
Håvard Nyhus
rundt 16 timer siden / 930 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Fra oversett til overbetont
av
Pål Repstad
rundt 1 time siden / 25 visninger
0 kommentarer
Takk, adjø og farvel
av
Per Arne Dahl
rundt 1 time siden / 104 visninger
1 kommentarer
Realpresens eller preteritum
av
Tormod Wasbø
rundt 1 time siden / 34 visninger
0 kommentarer
Ingen raske løsninger
av
Joav Melchior
rundt 4 timer siden / 308 visninger
1 kommentarer
Mirakelpredikantene
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 492 visninger
4 kommentarer
Vi har henne ikke
av
Håvard Nyhus
rundt 16 timer siden / 930 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Takk, adjø og farvel
6 minutter siden / 104 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Ingen raske løsninger
10 minutter siden / 308 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Ernas Trump-problem
22 minutter siden / 1785 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Samarbeid, samkvem og samliv med syndere
29 minutter siden / 222 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 6061 visninger
Kjetil Nilsen kommenterte på
Israel og boikott
rundt 1 time siden / 1398 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Israel og boikott
rundt 1 time siden / 1398 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 6061 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 2 timer siden / 3740 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 2 timer siden / 6061 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Israel og boikott
rundt 2 timer siden / 1398 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Vi har henne ikke
rundt 2 timer siden / 930 visninger
Les flere