Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Maktkamp fra fengselet

Sultestreiken palestinske fanger i israelske ­fengsler har satt i gang, er vel så mye en utfordring til ­Mahmoud Abbas som til Israel.

Publisert: 20. apr 2017

En palestinsk familie jeg besøkte hadde ni barn. De var helt tripp-trapp med halvannet års mellomrom, med unntak av et sprang på fire-fem år. Jeg spurte ektemannen hva han hadde gjort de årene. «Jeg satt i israelsk fengsel», var svaret.
De fleste palestinske familier har en eller flere slektninger som sitter eller har sittet i israelsk fengsel.
Siden fengslene ligger på israelsk side av grensen, må familiene søke om tillatelse til å komme på besøk. Det er slett ingen selvfølge at de får det, og reisen er dessuten omstendelig.
Ifølge en felles rapport fra palestinske menneskerettsorganisasjoner er det nå mer enn 6.000 palestinske fanger i israelske fengsler. Omtrent 300 av dem er barn.
Den aksjonen som ble satt i gang for å bedre fangenes kår nå i påsken, gjelder derfor en sak som samler de aller fleste palestinere. Men den godt koordinerte aksjonen er samtidig en del av en indre palestinsk maktkamp.
Den 17. april kunngjorde 1.000 palestinske fanger at de går til sultestreik. Det er ventet at antallet vil øke i dagene som kommer. Det ble arrangert demonstrasjoner til støtte for fangene i flere palestinske byer. Og New York Times publiserte et leserbrev fra Marwan Barghouti, som framsto som leder for aksjonen.
Dette leserbrevet forårsaket voldsomme reaksjoner fra israelske politikere fordi det ikke ble nevnt at Barghouti er dømt for drap og terrorisme. Det israelske regjeringsmedlemmet Yair Lapid ville saksøke avisen for løgn – og dagen etter publiserte den en tilleggsopplysning om dommen mot Barghouti.
Marwan Barghouti er 57 år og har sittet i fengsel de siste 15 årene. Han er dømt for å være organisatoren bak tre aksjoner som kostet fem sivile israelere livet, og han har fem livstidsdommer.
Like fullt ble han i fjor valgt inn i sentralkomiteen i Fatah, som er det palestinske regjeringspartiet. Alle meningsmålinger viser at han er den absolutt mest populære palestinske politikeren –langt mer populær enn president Mahmoud Abbas.
Det palestinske lederskapet har offisielt gitt sin fulle støtte til de sultestreikende, og i en uttalelse fra Fatah omtales Barghouti som en nasjonal helt.
Men det er liten tvil om at Abbas og hans folk er ytterst betenkt over det Barghouti driver med, og redde for følgene det kan få for deres makt.
Abbas har sørget for å fjerne alle Barghoutis støttespillere fra viktige posisjoner, og i stedet promotert en av den gamle garde, Jibril Rajoub.
Væpnet kamp. Barghouti er en representant for de vi kan kalle palestinernes hjemmefront, som hele veien har vært i motsetning til Arafats folk som kom fra utlandet med Oslo-avtalen.
Han var en av de unge aktivistene i den første intifadaen på 80-tallet, og bare 15 år første gang han havnet i israelsk fengsel. I innlegget i New York Times hevder han at han første gang ble torturert da han var 18.
Ledet væpnet brigade. Han ble leder for Tanzim, en væpnet ungdomsbrigade. Barghouti har selv fortalt at han presset på Arafat for å få satt i gang den andre intifadaen i 2000, og Tanzim sto for mange av de voldelige aksjonene som fulgte.
Både fordi han har vært en ­leder i kampen mot Israel, og fordi han ikke er forbundet med det korrupte styret under Abbas, nyter han stor tillit hos palestinerne.
I fjor offentliggjorde Barghouti en alternativ strategi for en tostatsløsning – en strategi han hadde fått tilslutning til hos flere Hamasledere. Hamas støtter også opp om streiken hans. Mens Abbas er i ferd med å trappe opp konflikten med Hamas, blant annet ved å nekte å betale for elektrisitet til Gaza, framstår Barghouti som en som kan samle.
Jeg har selv hørt israelske talsmenn omtale Barghouti som en palestinsk Nelson Mandela. De har ment han er den eneste som kunne ha troverdighet til å inngå en fredsavtale med Israel.
Men den rådende politiske stemningen i Israel er ikke slik at det er mulig å forhandle med en dømt terrorist. Den israelske statsråden Yisrael Katz sa tirsdag at Barghouti burde vært dømt til døden.
Dersom streiken blir langvarig og drar med seg flere aksjoner, er den en utfordring også for Israel, og dessuten for Donald Trumps planer om å få til en fredsløsning.
Flere av Barghoutis krav for bedre fangebehandling er ganske rimelige, slik som de som dreier seg om bedre kontakt med familien. Men den israelske ­regjeringen ønsker ikke å vise ettergivenhet.
Tar sjanse. Barghouti tar en sjanse. Dersom aksjonen løper ut i sanden uten resultater, vil han ha svekket sin tillit som handlekraftig leder.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Fra "no" innstilling til terror?

Publisert over 3 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.
I fjor offentliggjorde Barghouti en alternativ strategi for en tostatsløsning – en strategi han hadde fått tilslutning til hos flere Hamasledere

Kunne vært interessant om du satte oss litt inn i denne "alternative strategien for en tostatsløsning".  

Abbas framstår nærmest som en realitet på det mor mi brukte å si på slutten av sin levetid - "tiden går og vi med den".  Det skjer pent lite bortsett fra at mannen blir eldre.   For Israel har det vært rimelig greit at det har skjedd pent lite de siste år.  Personlig trodde jeg at nå kunne Israel og USA sette grensene for Israel ut fra et scenarioet der parten på den andre siden uteblir.  Nå skal vel Trump forsøke å få til en deal- og kanskje det var dette som skulle til - at aggressoren med fem livstidsdommer skulle melde seg på som mulig kandidat.  Nå er jo dette ingen "Mandela", men det er utrolig hvor mye "god" omskrivingsevne som finnes blant de som har falt for palestinaprosjektet.

Sett med israelske øyne er han lederen for Al-Aksa-Martyrenes Brigader, den palestinske motstandsorganisasjonen som for over 15 år siden angivelig begynte med selvmordsangrep inne i Israel etter det israelske attentatet mot organisasjonens regionale leder Raed Karmi.  Barghouti har vært direkte involvert i en rekke terrorangrep mot Israel. Fra fangenskap gikk han i 2014 også ut og oppfordret palestinerne til en tredje intifada.  

Selv innstillingen til Barghouti i rettssaken forteller oss hvor han ser at Israel befinner seg i prosjekt Palestina - det var fem tilfeller av drap og medlemskap i en terrororganisasjon. -  Barghouti avviste å ha et forsvar i rettssaken mot ham og nektet å anerkjenne den israelske domstolens jurisdiksjon og legitimitet.  Han har valgt terror for å bekjempe Israels eksistens som det jødiske folks nasjonale hjemland.  

Vi får se hvordan det går - om han sulter seg til døde - noe som er lite sannsynlig - han har fått sin dose av oppmerksomhet.  

3 liker  
Kommentar #2

Odd Sverre Hove

83 innlegg  555 kommentarer

Joda, Abbas er presset nå

Publisert over 3 år siden

Jeg tror Rimehaugs hovedtese er riktig: At Barghoutis sultestreik først og fremst utfordrer Abbas. 

I dag sier Abbas plutselig til en japansk avis at han er villiug til å møte Netanjahu under Trumps forsete i Washington. Akkurat dét har Abbas nektet konsekvent i åtte år under Obama (bortsett fra det ene møtet for syns skyld i 2012).

(Men Abbas uttalelse er sikkert også preludium foran Abbas eget møte med Trump i Det Hvite Hus i begynnelsen av mai.)

3 liker  
Kommentar #3

Greta Aune Jotun

186 innlegg  1181 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.
mer enn 6.000 palestinske fanger i israelske fengsler. Omtrent 300 av dem er barn.

Blir de også regnet som barn etter arabisk/muslimsk definisjon? Hvilken alder har de?

5 liker  
Kommentar #4

Ragnvald Fladmark

2 innlegg  1395 kommentarer

Kan Aune Jotun svare ???

Publisert over 3 år siden

Finnes det en arabisk/muslimsk definisjon ??

Finnes det en jødisk også ?? - - og en kristen en ??

Kanskje Aune Jotun kan fortelle hva som er forskjellen ??

Kommentar #5

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Du forstår hvis du vil.

Publisert over 3 år siden

Forskjellen mellom israelsk, og arabisk behandling av fanger, uavhengig av alder, har en viss forskjell.

Og, slutt med denne ufyselige koblingen, mellom Mandela og Barghouti.

Barghouti er en drapsmann, med jøder og kristne, på samvittigheten.

1 liker  

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3285 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
10 dager siden / 1215 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1057 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
16 dager siden / 876 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
8 dager siden / 803 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
8 dager siden / 617 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
20 dager siden / 558 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 499 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere