Verdidebatt

Så var det K-en igjen…

Arbeiderpartiets motstand mot K-en i KRLE er gammelt nytt, men nå vil Anniken Huitfeldt også redusere kristendommens plass i faget. Det vil hun fordi kirken nå er skilt fra staten. Det vitner om manglende forståelse for hva KRLE-faget er og skal være.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KRLE er ikke kirkens fag. Det er lenge siden skolen hadde ansvar for tros- og dåpsopplæringen, og religionsfaget i skolen er nå et kunnskapsbasert orienteringsfag uten noen form for forkynnelse.

Grunnen til at kristendommen har en sentral plass i faget, handler ikke om forholdet mellom kirke og stat. Det handler om at kristendommen er en sentral del av vår kulturarv, og at kunnskap om kristendom er en viktig nøkkel til å forstå det norske samfunnet, vår kultur og vår historie. Det endret seg ikke 1. januar 2017, selv om kirken da ble et eget rettssubjekt utenfor staten.

Men Huitfeldt kommer også med andre argumenter. Hun viser blant annet til at det gamle KRL-faget fikk kritikk fra menneskerettighetsdomstolen. Jeg forstår ikke helt relevansen. For det første var det ikke navnet som førte til at Norge fikk kritikk for KRL-faget. For det andre, står det tydelig i dommen at det ikke er noe i veien for å vie mer tid til kristendom enn til andre religioner i faget. Dermed er det ingen grunn til å hevde at dagens KRLE-fag er problematisk i forhold til menneskerettighetene.

Et siste argument Huitfeldt trekker fram, er at Stortinget legger for detaljerte føringer når vi sier at kristendommen skal utgjøre minst 55 % av KRLE-faget. Men Stortinget sier ikke det. I stortingsvedtaket står det bare at kristendommen skal utgjøre om lag halve faget.

Så er det en ærlig sak at Huitfeldt vil redusere andelen kristendom, men det er faktisk nye toner fra Arbeiderpartiet. Da regjeringen Stoltenberg fjernet K-en og endret fagets navn fra KRL til RLE, endret de ikke innholdet i faget. Og selv om de fjernet bestemmelsen om minst 55 % kristendom, var daværende statsråd Bård Vegar Solhjell tydelig på at det uansett ville være behov for å bruke like mye tid på kristendom som før. Kompetansemålene ble nemlig ikke endret. Elevene skulle jo fortsatt lære det samme.

Kompetansemålene ble heller ikke endret da RLE skiftet navn til KRLE i 2014.

For å si det enkelt; Innholdet i faget har ikke blitt endret – verken da KRL ble til RLE, eller da RLE ble til KRLE – og intensjonen har hele tiden vært at kristendommen skulle utgjøre om lag halve faget.

Da er det bare ett argument som gjenstår; Det var symbolpolitikk av KrF å forhandle K-en inn igjen. Mulig det. Det var nok mange som opplevede som en ganske symboltung handling da Arbeiderpartiet fjernet K-en også. Og jeg merker meg at denne symbolpolitikken igjen har blitt en kampsak for Anniken Huitfeldt, AUF og store deler av Arbeiderpartiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt