Spaltist Didrik Søderlind

Rådgiver i Human-Etisk Forbund

Det nye ­­oppned-­korset

I svartmetallens glanstid kunne en kvisete tenåring få forsiden i lokalavisa ved å male oppned-kors på jakka og snakke om Satan.

Publisert: 8. apr 2017 / 1931 visninger.

Man trenger ikke være radikal-­feminist for å synes det er kleint at menn gjør seg til dommere over kvinners ­bekledning. Så jeg har avstått fra å mene så mye om Sylvi Listhaugs og Malika Bayans kors- og ­hijabvaner.

Det går likevel en grense. Da Islamsk Råd Norge ansatte nikabbæreren Leyla­ Hasic ble jeg lokket inn i debatten. En del forsøkte å debattere som om nikaben bare er et stoffstykke, men klær er kommunikasjon. I Hasics’ tilfelle var nikaben kombinert med bakgrunn fra Islam Net og antisemittiske konspirasjonsteorier.

Skandalen er komplett og kan følges i en avis nær deg. Så tillat meg et sidespor der jeg prøver å se på saken fra en litt annen vinkel. For samme hvor mye jeg misliker nikaben, skjønner jeg dem som velger å bære den.

Barbert

Det er forventet at ungdoms-tiden (som i dag kan vare til godt uti ­tredveårene) er en tid der man skal prøve­ grensene. Men grenseoverskridelsene skal helst skje innenfor fastsatte rammer. I min ungdomstid, i den kulturradikale middelklassen, var løpet at man skulle ­eksperimentere med hasj og ha langt hår. Så selvfølgelig ble jeg avholdsmann med barbert hode.

Det barberte hodet ble supplert med store støvler og bomberjakke, for som keitete unggutter flest ville jeg gjerne bli noe mer enn en keitete unggutt. Få følelsen av å være noen, en del av noe større, noe sterkt. Jeg opplevde at folk skiftet fortau da jeg kom trampende (jeg er ikke stolt av det, unnskyld!).

Heldigvis vokste jeg fra ungdomsopp-røret. Bomberjakka ble byttet ut med slips, som ikke skremmer noen men kan ­provosere sekstiåttere og tråkmonser. Men jeg fulgte fascinert med på hva de yngre aldersgrupper fant på.

Kos

I svartmetallens glanstid på nittitallet kunne en kvisete tenåring få forsiden i lokalavisa ved å male oppned-kors på jakka, farge håret svart og snakke om Satan. Det er lenge siden. I dag koseprater black metal-musikere med statsministeren på TV og drar på skoleturné. Så hva nå for den rebelske og oppmerksomhetssøkende ungdom?

Min magefølelse er at nikaben er dagens svar på barberte skaller og oppned-kors. Islam er nifst nok for mange ikke-muslimer, og nikaben gir dessuten finlandshette-vibber. Norske muslimer flest liker heller ikke nikaben, og nikabister forteller om kjeft på gaten – fra muslimer. For en perfekt måte å få følelsen av styrke og opprør, av å være de som våger, noe som har fenget generasjoner av ungdom.

Så langt er nikab underground (for å bruke ungdomsopprørets språk) her på berget. Jeg jobber på Grønland i Oslo og beveger meg i noen av Norges mest 
muslimtette områder. Det kan gå uker mellom hver gang jeg ser en nikab. Ingen vet hvor mange som bærer det, siden folk prøver og slutter igjen, men vanlige anslag er 25, maksimalt 50.

Belønning

Det er fint. Så hva vi gjøre for å sørge for at det forblir slik?

Kanskje skal vi bare forsette som vi stevner. En del ivrer for et nikabforbud, men det er jeg skeptisk til (skoler og lignende kan derimot ha enkelte klesregler). Et forbud rettet mot en bestemt religion blir fort en stygg affære, det har regjeringen Trump vist til fulle. Dessuten bør voksne folk få kle seg som de vil, og vi har overlevd provoserende klær før også. Å la provokatørene få sette dagsordenen er å belønne dem.

Dårlig strategi

Men som sagt: Det går en grense, og IRNs ansettelse er over den. IRN er en offentlig finansiert organisasjon som skal fremme dialog. Organisasjonen har en av vår tids viktige jobber innen livssyns-feltet, nemlig å dempe den altfor utbredte frykten for muslimer.

Slik sett er ansettelsen av Leyla Hasic tidenes selvmål. For om nikab er den perfekte provokasjon for vår tid, så er provokasjon en skikkelig dårlig kommunikasjonsstrategi for en sårbar minoritet.

6 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Slik sett er ansettelsen av Leyla Hasic tidenes selvmål. For om nikab er den perfekte provokasjon for vår tid, så er provokasjon en skikkelig dårlig kommunikasjonsstrategi for en sårbar minoritet.

Sådan kunne det unægtelig se ud fra vores side, men jeg er ikke sikker på at det er det ud fra den taktik og strategi, islam bruger for at komme sig frem her i verden.

Denne er flerfoldig og fleksibel og spiller altså så at sige på mange heste på samme tid. Dette er iøvrigt noget generelt for kamporganisationer.

Man arbejde på samme tid ekspansivt - og insisterer på at være ofre og de to taktikker støtter hinanden. Dette at møde modstand fra omgivelserne er en del af offerrollen og modstanden er altså nødvendig for at yderligere ekspansion kan legitimeres.

Den muslimske logik er at manglende plads og status til islam er en væsentlig årsag til terror og anden voldelig ekstremisme - altså en supremacistisk grundindstilling begrundet i en påstået offerrolle.

Disse to grundpositioner, der kan ligne lidt 'good cop - bad cop' og som også anvendes i skrappe forhør, har gennem historien givet islam fremgang.

Ved at fremstille muslimer som fredelige gode mennesker, som af forskellige forhold og omstændigheder desværre tvinges til at gøre grimme ting ved os, som et resultat af vores egen måde at være på, især overfor muslimer.

Det korte af det lange er at det egentlige og reelle underliggende budskab er at muslimer bare skal have deres vilje, så skal det hele nok gå.

At dette er urimeligt vil være spildte ord på supremacister - som shariaorienterede muslimer og venstrefløjen, der, som vores hjemlige supremacister, har gjort fælles sag med den tilvandrende ditto.

3 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
23 minutter siden / 569 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Vårt liv er omringet av søvn
rundt 1 time siden / 35 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 685 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 685 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Om likekjønnet ekteskap
rundt 2 timer siden / 71 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 2 timer siden / 569 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Forsinket gratulasjonshilsen til Israel på 70-årsdagen 14. mai 2018.
rundt 2 timer siden / 199 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 2 timer siden / 4029 visninger
Roald Øye kommenterte på
Forsinket gratulasjonshilsen til Israel på 70-årsdagen 14. mai 2018.
rundt 3 timer siden / 199 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kling no, klokka
rundt 3 timer siden / 497 visninger
Levi Fragell kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 3 timer siden / 4029 visninger
Martin Sandstad kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 4 timer siden / 4029 visninger
Les flere