Verdidebatt

Fjortiser og sexisme

En sang er fjernet fra håndballen. Den inneholdt trusehumor, og handlet ikke om idrett. Det er bra at kulturene viser seg frem der de er kommet lengst. Sex er ikke uvanlig fra 12 års alder. Vi kan like det eller ei, men det foregår på fester, på nett eller hjemme alene. Hvis barna lever i et læringsmiljø vil de ta bedre omsorg for sin egen kropp. Å eksperimentere med kjærester kan være risikoatferd, men ungdom trenger naturlig omgang; vennskap og fortrolige samtaler i åpenhet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hormoner er ikke alltid lett å kontrollere. Barn tar etter de voksne. I en tid der alt er lov, blir ingen ting farlig. Å leve over evne kan koste en helsen. Å ta et skritt om gangen kan være viktigere enn å erobre en voksen verden tidlig. Innvandrermiljøer har barn som kommer tidligere i puberteten, fra 8-9 års alder. Det gjør noe med holdningene. De modnes annerledes og forholder seg til det. Med religionen (menn) sitt syn på kvinner, at de ikke skal oppnå uønsket oppmerksomhet, kan naturlige arenaer som idrett være utelukket for mange.

Det er ikke mange år siden norske kvinner heller ikke hadde adgang til plasser der menn slapp til.

Den norske bondekvinnen fikk ikke anerkjennelse (pensjon, velferdsordninger) før langt ut på 1990- tallet. Kvinner hadde heller ikke odelsrett. Historiske helomvendinger ar viktig å ha med seg i kampen mot undertrykkelse.

Å få et barn kan være konsekvensen av sex. Kirken vil at det skal foregå innenfor rammer. Det trenger barn, men i samfunn der individets ansvar pulveriseres fremfor ønsket om å tilfredsstille alle behov, vil de sårbare små blir den sensible part.

Vi ønsker oss ikke midtøsten tilstander der barn er fars eiendom alene og kvinner blir en surrogat for mannen sin lengsel etter å formere seg.

Vi er i Norge. Takket være gravitasjonsloven og tyngdekraften vil avstanden øke og minske, flo vil bli fjære og verden går videre. Det forrige øyeblikket kan vi aldri oppleve igjen uansett hvor mye vi ønsker det. Å være bevisst sitt eget liv kan redde verden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt