Leder

Kontroll av forkynnelse

Statskontroll med forkynnelse er ikke veien å gå dersom man vil hindre radikalisering av muslimer.

I beretningene om de kristnes kår bak Jernteppet, hørte det alltid med hvordan utsendinger fra KGB satt i kirken og lyttet til forkynnelsen for å kontrollere at det ikke ble forkynt noe som staten mente var upassende.

Det kan vekke minner om den slags praksis når Fremskrittspartiets ungdom går inn for kontroll med forkynnelsen i moskéene. Ungdomsorganisasjonen regner med å få landsmøtets tilslutning til en resolusjon som går inn for å granske forkynnelsen i moskéene for å få fastslått om moskéene er en «god religiøs arena for muslimer».

Bakgrunnen for forslaget er radikaliseringen av en del muslimske ungdommer, som har ført til at de har sluttet seg til IS eller andre terrororganisasjoner. Det er all grunn til å bekymre seg for det. Spørsmålet er hvor viktig moskéene og forkynnelsen der er for denne radikaliseringen.

Det finnes eksempler fra andre land på at moskéer har fremmet radikalisering. Men stort sett foregår slik påvirkning andre steder enn i moskéene, som på internett, i lukkede gjengmiljøer eller i fengsler. Vi vet også at imamer og moskémiljøer aktivt har arbeidet for å hindre radikalisering.

Det kan likevel være grunn til bekymring for forkynnelsen i noen sammenhenger. Selv om det ikke direkte prekes vold og terror, er det utgaver av islam som har vist seg å disponere for voldshandlinger og terrorisme. Et eksempel er den salafistiske forkynnelsen som fremmes av Saudi-Arabia.

Men staten kan ikke gripe inn og kontrollere hva som er rett teologi. Slik forkynnelse kan bare møtes med motargumenter og alternative tolkninger. Statskontroll kan føre til at miljøene lukker seg for annen påvirkning.

Noe annet er selvsagt forkynnelse som oppfordrer til ulovlige handlinger. Vi går som en selvfølge ut fra at relevante myndigheter som PST følger med i hva som skjer i ulike muslimske miljøer. Men det blir noe annet enn en statlig gransking av forkynnelsen i moskéer generelt.

Generell mistillit og kontroll motvirker den åpenhet og meningsutveksling som er det beste vernet mot uheldige holdninger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder