Leder

Et lite mirakel

Kultur og helse hører sammen. Det er positivt at dette igjen blir allment anerkjent.

Legevitenskapen har lange røtter i den ­humanistiske tradisjonen. Den antikke medisinen var nært knyttet til filosofi, dikting og musikk. ­Moderne medisin har derimot forstått seg selv primært som en naturvitenskaplig disiplin. Kultur og helse er på samme vis blitt sett på som separate størrelser. Nå virker det som om pendelen er i ferd med å svinge.

De senere årene er det blitt økt oppmerksomhet om effekten kultur har for helsen. Rett før årtusenskiftet hadde Norsk kulturråd og Sosial- og helse­departementet fellesprosjektet «Kultur gir helse», som hadde som formål å styrke det helsefremmende og forebyggende arbeidet i det lokale kulturlivet. Samarbeidet på tvers gikk ikke knirkefritt, men evalueringen konkluderte med økt trivsel og følelse av livsinnhold.

Der det nevnte prosjektet ikke dokumenterte kulturens helseeffekt på vitenskapelig vis, fant forskere ved HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) for noen år siden ut at alle som konsumerer kultur, opplever bedre helse, er mer tilfredse og opplever mindre angst og depresjon. Kultur kan med andre ord ha positiv effekt på folkehelsa.

Dette er en tanke som ikke ble tatt på like stort alvor for noen år siden. Faglig leder for Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, overlege Audun Myskja, fortalte fredag til Vårt Land at det de ­seneste årene er brakt på bane så sterk forskning og empiri at den tidligere motstanden er borte i mye av helsevesenet: «Det som har skjedd de siste årene, er nærmest et lite mirakel. Da jeg som sykehuslege på 1980-tallet tok opp at sang, musikk og kunst kan tilføre helsevesenet noe, fikk jeg marsboer-blikket. Det var en helt fjern tanke.»

Samarbeidet mellom helse- og kultursektoren ser nå ut til å bli en av de store vendingene i årene som kommer. Tendensen er tydelig både i Norge og internasjonalt. I land som Tyskland og Storbritannia ser vi fremveksten av såkalte «syngende sykehus». I Norge er musikkterapi pekt ut av Stortinget som satsingsområde innen forskning og høyere utdanning. Prosjektet «Kunst rett vest», der 15 kommuner vest for Oslo ønsker å bruke kunst for å styrke folke­helsen, er ett eksempel på vendingen.

Kultur og helse hører sammen. Det er positivt at dette igjen blir allment anerkjent.

Først publisert i Vårt Land, 3. april, 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder