Verdidebatt

President Trumps visjoner.

Den årlige AIPAC Policy Conference, som fant sted i slutten av mars i år er den viktigste pro-Israel-samlingen i USA dette året.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mer enn 15000 jødiske aktivister, lokalpolitikere og studenter fra alle 50 stater i unionen møttes i Washington sammen med talløse israelske og amerikanske toppolitikere til en 3-dagers tettpakket konferanse, «a Policy Conference», der deltakerne kunne velge blant hundrevis av informative sesjoner og delta i det største og viktigste pro-Israel forum på lang tid. I en TV-overført tale la statsminister Benjamin Netanyahu frem sine tanker om veien frem til fred, og beskrev de israelske betingelsene for en avtale med palestinerne. Formannen i «The Foreign Affairs and Defense Committee» i Knesset, Tzahi Hanegbi (Likud) deltok sammen med flere israelske statsråder, bl.a. viseutenriksminister Tzippy Hotovely og viseforsvarsminister Rabbi Eli Ben Dahan. De tok alle ordet.

Hanegbi sa: «Både forsvar og sikkerhet er viktig, men aller viktigst er Israels moralske krav om, og forpliktelse til å bo i landet som ble gitt oss, ikke av Google eller Wikipedia, men av Bibelen som har gitt løftet til Abraham, til kong Saul, til kong David og til kong Salomo. Dette er en rett som vi for alltid kommer til å forlange.”

Tzippy Hotovely ble møtt med applaus da hun sa: “We need to reach a million settlers in Judea and Samaria – with a US embassy in Jerusalem. We need to come up with new ways of thinking that will include Judea and Samaria under Israeli sovereignty forever.”

Rabbi Eli Ben Dahan er, som forsvarsminister, forpliktet til å gjøre alt som står i hans makt for å styrke det israelske nærværet i Judea og Samaria ved å forbedre veier, infrastruktur og lovverk. Han lovet å gjøre det som står i hans makt «to ensure that there will be one million Israelis living in Judea and Samaria – that’s not far away, its doable.”

En meningsmåling for «the Jerusalem Center for Public Affairs» som ble offentliggjort 20. mars 2017 (da AIPAC-konferansen startet) viste en sterk nedgang i støtten for en tilbaketrekking fra Judea og Samaria og opprettelsen av en palestinsk stat. Det har vært en gradvis nedgang blant jødiske israelere til å gå med på en slik tilbaketrekning som del av en fredsavtale. Støtten har gått ned fra 60% i 2005 til 36% i 2017. Det har også vært en nedgang i støtten til «the Clinton Parameters», en demilitarisert palestinsk stat uten nybyggerblokker på «Vestbredden», full palestinsk sikkerhetskontroll over Judea og Samaria og deling av Jerusalem som hovedstad for begge stater, Tempelhøyden til araberne mot at jødene som trøst beholder «Gråtemuren»! En nedgang fra 55% i 2005 til 29% i 2017.

Noen dager etter AIPAC-konferansen uttalte Israels-vennen Alan Dershowitz, rettslærd og sekulær sionist, til Army Radio (30. mars) at han hadde truffet president Trump i Palm Beach, Florida i hans “Winter White House". Der hadde presidenten i all fortrolighet betrodd ham at han var fast bestemt på «brokering peace between Israel and the Palestinian Authority, and that the peace would necessitate a two-state solution. Så klart har han ikke røpet sin visjon til noen tidligere. For en sekulær sionist som Dershowitz, var løsningen akseptabel.

I kommentarfeltet til Alan Dershowitz' «lekkasje» i Jerusalem Post om presidentens innerste tanker skrev bloggeren McDonagh noe som sikkert er representativt for et flertall av israelere: «I have a lot of respect for you, Mr. Dershowitz but, please! The so-called two-state solution is a dead duck and the Oslo Discords have been the greatest strategic blunder ever made by the modern State of Israel. 24 years of PLO- shenanigans (hemmelige eller uærlige aktiviteter som folk finner interessante eller underholdende) have proved that over and over again and, quite apart from anything else, no Arab Palestinian politician will ever be so suicidal as to make peace with Israel however many billions of American dollars Mr Trump offers them».

Like sikkert er det at ingen israelsk leder verken på den politiske høyreside eller venstreside kan gå med på president Trumps visjon. I FNs hovedforsamling er det derimot kanskje flertall for visjonen hvis den blir litt "forbedret". Den politiske himmel i 2017 er like skyet som for både for 50 og 100 år siden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt