Kommentar

Venstres ­boble

Venstre er partiet som åpner for å felle den sittende stats-ministeren, for deretter å be om godt vær og danne ny regjering med statsministeren de nettopp har felt.

Det går ikke så godt med Venstre om dagen. Dagen før landsmøtet startet i Ålesund i går, var partiet nede på 2,7 prosent på Vårt Lands måling. Riktignok gjør de det bedre på andre målinger, men uansett strever partiet tungt rundt sperregrensen og kan risikere å sitte igjen med kun én eller to representanter på Stortinget etter valget.

Dessuten er de såkalte bakgrunnstallene på målingene lite hyggelig lesning for Venstre. De har lav velgerlojalitet og massiv velgerflukt til rødgrønn side.

Vil felle Solberg-regjeringen

Til tross for at Venstre for det meste sliter under sperregrensen, meldte partileder Trine Skei Grande denne uken at hun kan være villig til å felle regjeringen etter valget. Deretter ønsker Venstre-lederen å presse seg selv og KrF inn i en regjering sammen med statsministeren hun nettopp har felt.

Det er nesten fascinerende at Grande tror at det er mulig å bevare en god relasjon til statsminister Erna Solberg – dersom Venstre skulle felle den regjeringen statsministeren har satt alle sine krefter inn på å lede. For selv om ikke Grande og hennes velgere liker Frp, så har Solberg valgt dem som sine nærmeste regjeringspartnere.

Et felles «vi».

Vil tross for hva Venstre og KrF måtte mene om Frp, har de to blå partiene stått hverandre last og brast gjennom snart fire stormfulle år. Hvilke kamper Erna Solberg og Siv Jensen har hatt på kammerset, kan vi bare forestille oss. Men utad har de to stått hverandre bi. Slike prosesser skaper en fellesskapsforståelse, en lojalitet og et felles «vi». I Venstre er det overraskende få som forstår dette. Internt i partiet har de nærmest lukket seg inne med sine egne regjeringsfantasier, uten å se det store bildet.

Det er nesten vanskelig å forestille seg at Trine Skei Grande og Venstre for fullt alvor tror at Venstre og KrF skal danne en ny regjering med Solberg som statsminister rett etter å ha påført­Solberg hennes største ­nederlag? Eller er det slik at Grande forstår det, men forsøker å presse Solberg til å velge Venstre og KrF av seg selv?

Venstre-brist

Den andre store bristen i Venstres regjeringsfantasi handler om forståelsen av Frps rolle. La oss tenke oss at Frp ble presset ut av regjering, og Erna Solberg tok Venstre og KrF inn i varmen. Ville Frp da ønsket å være et konstruktivt støtte-­parti? Et parti som står bak Venstres ønskeregjering og vil den vel? Svært lite tyder på det.

Det er ikke uten grunn at Erna Solberg gikk ut i Vårt Land for noen uker siden og minnet både KrF og sentrum om at deres ønskede sentrum-Høyre-regjering vil være helt avhengig av Frps støtte.

Indirekte peker Solberg på at en tenkt sentrum-Høyre-regjering ville hatt store problemer dersom den hadde materialisert seg. Ikke minst fordi svært mange i Frp er irritert over måten Venstre og KrF har opptrådt som regjeringens støttepartier. Dersom Frp skulle bli kastet ut i opposisjon, ville de trolig gjort alt de kunne for å hilse tilbake. Dette er Erna Solberg smertelig klar over.

Vanskelige spørsmål

Alt dette tatt i betraktning er det kanskje ikke så rart at Venstre holder seg inne i sin lille boble og forsøker å lukke realitetene ute. Det er tungt for både Venstre og KrF å ta inn over seg det faktum at det for øyeblikket ikke eksisterer et realistisk Høyre-sentrum-samarbeid. Realiteten i en slik koalisjon forsvant den dagen Erna Solberg valgte å danne regjering sammen med Frp, og Venstre og KrF valgte å stå utenfor.

Det betyr ikke at ideen om en regjering mellom Høyre og sentrum er død for alltid. Men det betyr at det er svært lite realistisk etter valget 2017. Den eneste muligheten for en slik konstruksjon er dersom Frp helt frivillig velger å gå ut av regjeringssamarbeidet med Høyre.

En intern fløy i Frp skulle nok ønske at partiet kunne sitte utenfor regjering og hamre løs på både «eliten» og «de politiske korrekte». Slik tenker enkelte i Frp at partiet kan vokse seg stort og sterkt og én dag bli større enn Høyre. Denne Frp-drømmen er selve hovedgrunnen til at Erna Solberg ikke kommer til å slippe Frp så lett ut av regjeringskontorene.

Ser bort ifra

Men også dette velger Venstre å se bort ifra. Og kanskje er det ikke så rart? Dersom Venstre og KrF anerkjenner at en sentrum-Høyre-regjering er svært lite sannsynlig akkurat nå, stiller det begge de to små partiene på noen krevende valg: Vil de fortsette som støttepartier til Høyre og Frp? Vil de gå inn i en regjering med Frp og Høyre? Eller vil de finne en allianse med Ap og Sp?

Dette valget er trolig for smertefullt å ta inn over seg i Venstre. Derfor lukker de seg inn i sin egen lille boble med fantasier om et samarbeid mellom sentrum og Høyre. Problemet til Venstre er at velgerne er på utsiden av boblen.

Publisert i Vårt Land, 1. april, 2017.

Utsnitt av illustrasjon: Marvin Halleraker

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar