Leder

Uheldig splittelse i Islamsk Råd

Når Senaid Kobilica og andre som har lagt ned mye tid og krefter i Islamsk Råd tenker på å forlate organisasjonen, sier det alt om hvor dyp splittelsen er.

ISLAMSK RÅD Norge (IRNI) ser ut til å være i oppløsning. Flere toneangivende medlemsmoskeer og sentrale personer er på vei ut og har planer om å starte en ny paraplyorganisasjon. Ideen har eksistert en stund, men ble kjent etter at ansettelsen av nikabkledde Leyla Hasic nådde mediene denne uka.

IFØLGE BASIM Ghozlan – toneangivende imam, leder for Rabita-moskeen i Oslo og ektemann til tidligere IRN-leder Lena Larsen – ligger det an til at 40.000 muslimer, tilsvarende om lag halvparten av medlemsmassen, blir med over i den nye organisasjonen. Det kan fort bety slutten for dagens råd.

OGSÅ DET Islamske fellesskap Bosnia og Herzegovina, landets tallmessig største muslimske forsamling med mer enn 9.000 medlemmer, tenker høyt om å forlate IRN. Denne moskeen ledes av Senaid Kobilica, tidligere IRN-leder og styremedlem fram til striden rundt generalsekretær Methab Afsar i fjor sommer. Når folk som Larsen, Ghozlan og Kobilica, som alle har lagt ned mye tid og krefter i Islamsk Råd, ser etablering av en ny organisasjon som det beste alternativet, sier det alt om hvor dyp splittelsen er.

ISLAMSK RÅD Norge ble stiftet i 1993 og har bygd seg sakte opp. Manglende fingerspissfølelse har preget mange av rådets opptredener i offentligheten, og organisasjonens omdømme er preget av uklare uttalelser om homofili, dødsstraff og terrorisme. IRN har likevel blitt en viktig stemme i samfunnsdebatten, og mye går tapt dersom organisasjonen forsvinner. Det vil ramme både muslimer og andre nordmenn.

NÅR DET er sagt, er hevet over enhver tvil at Islamsk Råd trenger reformer. Hvis organisasjonen skal bli tatt på alvor etter alt bråket den siste tiden, må profesjonaliteten heves mange hakk. For eksempel bør ansvaret for ansettelser av administrasjonskonsulenter legges til styret og ikke til generalforsamlingen (rådsmøtet), som samles én gang i året. En seriøs organisasjon kan heller ikke holde seg med en daglig leder som er så internt og eksternt omstridt som generalsekretæren i IRN er.

INGEN ANDRE enn de som utgjør Islamsk Råd Norge kan redde organisasjonen. Det vil kreve mange samtaler og store innrømmelser fra alle hold. Oppgaven er krevende, men alternativet – total oppløsning – er verre.

Publisert i Vårt Land 1. april 2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder