Verdidebatt

Tilsynet som trenger tilsyn

For ca. en måned siden mottok vi biskopens visitasforedrag fra september i fjor. I utgangspunktet har vi ingen innsigelser på innholdet i dette foredraget. Men dessverre gjennomgår ikke biskopen de store utfordringene Måsøy menighet har med prestetjenesten og biskopens som tilsynsmyndighet. Det er dog viktig at kritikk i dette brevet omhandler biskopen som embete og ikke biskopen som person. Vi oppfatter vår biskop som engasjert og positiv person, men dessverre er det mye som fusker i embetet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Avviksliste ikke behandlet av biskop

For et år siden sendte vi et lengre skriv med avviksliste til biskopen. Disse avvikene har vi enda ikke fått noe svar på. Dog sendte personalsjefen hos biskopen et brev til oss i august, hvor det kom tydelig fram at han ikke hadde lest sakens dokumenter. Utover dette behandlet ikke brevet de konkrete avvikene.

Prost Arve Marthinsen, biskop Olav Øygard, Menighetsrådsleder Georg Mathisen under visitaset i Måsøy.

Biskopen forholder seg i liten grad til forvaltningsloven

Rammeverket for biskopens behandling av henvendelser fra menigheter og andre er bl.a. nedfelt i forvaltningsloven. Vår erfaring med biskopen siden 2011 er følgende:

I ett tilfelle har vi fått svar fra biskop i henhold til forvaltningslovens rammer til tidsfrist og innhold i saksbehandlingen. I 2 tilfeller har vi fått svar, men utenfor forvaltningslovens krav og i øvrige henvendelser, ca. 20 har vi ikke fått svar i det hele tatt.

Hvis biskopen skal være tilsynsmyndighet må biskopen i det minste greie å svare på henvendelser fra menigheter. Også de henvendelsene som inneholder kritikk eller hvor man er uenig.

Når biskopen ikke klarer å svare på henvendelser eller forholde seg i nevneverdig grad til forvaltningsloven, er det ikke mulig for biskopen å være tilsynsmyndighet for vår menighet. Det kan godt hende at større og «viktigere» menigheter har en annen opplevelse av dette enn oss. Men gjeldene praksis for oss i små menigheter er at tilsynet reelt har opphørt for flere år siden.

Eksempelvis, det gir ingen mening for oss i å prosjektere bygningsmessige endringer, for å sende de til godkjenning hos en biskop, hvor det er helt i det blå om vi får et svar. Da får vi heller prøve å finne løsninger på egenhånd.

Biskopen ignorer arbeidssituasjonen til fellesrådets ansatte

I vår lille stab var 3 av fire sykemeldte når biskopen hadde visitas i august/september i fjor. Det var helt uvesentlig for biskopen. Visitas skulle avholdes uansett arbeidssituasjon for staben i Måsøy. Han oppfattet det som meget spesielt at en kirkeverge kunne be om å utsette visitas når 75 % av staben var sykemeldt. Etter visitas har vi drøftet saken med arbeidstilsynet, som oppfatter biskopens framferd som hensynsløs og ikke i trå med vanlige HMS bestemmelser.

Avholder ikke dialogmøter med sykemeldte ansatte

Biskopen er arbeidsgiver for prestene i Nord-Hålogaland, vi ser med bekymring på at prester som er sykemeldt ikke følges opp av sin arbeidsgiver. Og at arbeidsgiver ikke kjenner til vanlige rutiner i forhold til bl.a. NAV.

Biskopen brukte nær 10 % av sitt budsjett på reiser i 2016

Biskopen brukte i nær 10 % av budsjettet sitt på reiser. Den økonomiske situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll og vi får ikke prestevikarer. Biskopen har i liten grad omdisponert de ansattes arbeidstid til å først å fremst dreie seg om menighetsarbeid. Her i nord er prestene for mye borte til å kunne lede og skape kontinuitet i menighetsarbeidet.

Menigheten ønsker å holde lekmannsgudstjenester

Måsøy menighet kan ikke akseptere at våre sommerkirker ikke skal bli brukt fordi vi mangler prest. Vi ønsker derfor å arrangere lekmannsgudstjenester. Men biskop/prost svarer ikke på våre henvendelser om dette.

I fjor hadde i en betydelig nedgang i deltakelse i kirken pga. prestemangel. I tillegg var det umulig å kommunisere med prost om når og hvem vi eventuelt ville ha vikar. Kvaliteten på prestetjenesten var heller ikke tilfredsstillende i flere perioder. Henvendelser om dette ble ikke besvart av biskop eller prost. Biskopen har problemer med å håndtere personalet sitt.

Besøk i mai

Biskopen planlegger å komme 18. og 19. mai. Vår organist er da opptatt i arbeid ved kulturskole. Kirkeverge er på planlagt behandling. Biskopen må gjerne reise ut til øyene våre, men dersom noe annet enn offentlig transport skal benyttes, vil reisekostnader sannsynligvis overstige 30 000. I en situasjon hvor biskopen ikke har penger til å lønne prestene, kan da en  slik løsning ikke gi noen mening. For øvrig er det lite folk ute på øyene da og på Ingøy har vi ingen ansatte til å ta seg av  biskop.

Kontorvisitas

Vi bruker Ecclesia system på kirkegård og digital kirkebok. Det er kun kirkeverge som har tilgang og kompetanse på disse systemene. Pga. mye sykdom har kirkevergen mye å oppdatere i disse systemene. En visitas av dette må gjøres på et tidspunkt som passer  for kirkeverge.

Framtiden?

For oss gir det liten mening i at biskopen skal ha visitas hos oss når dette embete ikke er i stand til å føre en toveiskommunikasjon med oss. At kartet på kirkegården ikke er helt oppdatert, at vi formelt sett skulle søkt om å sette opp en lettvegg og kjøpe orgel. Det er forhold vi er godt kjent med.

Men når tilsynet ikke svarer oss, når vi trenger det som mest, har biskopen forlatt både oss som menighet, forvaltningsloven, kirkeloven osv. Jeg håper og tror at større menigheter har en annen og mer balansert opplevelse av biskopen sitt embete.

Biskopens embete og organisering av prestetjenesten er overmodent for større organisatoriske endringer.

Vår mulighet til å påvirke dette fra vår lille menighet er høyst begrenset, men kjære biskop, la oss i det minste få være i fred. Ikke ødelegg de små menighetene, som paradoksalt nok er noen av de mest vitale og levende i Den norske kirke. La ikke de geistliges maktbegjær, presteforening og motvilje mot å være en del av kollektivet lokalt splitte kirka og gjøre den om til en kamparena.

Kirken driver først og fremst en masse lokale virksomheter med sine unike relasjoner i lokalsamfunnet. Det er der vi må bruke kreftene sammen.

Dette er sendt som åpen brev til biskopen i Nord-Hålogaland.


Arne Dahl Nygaard - Georg Mathisen
Kirkevege                     Menighetsrådsleder

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt