Verdidebatt

"Folk flest og Jesus"

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Preken. 4.søn i Faste . 2017. Farsund.

La oss høre Herrens ord.

Det står skrevet hos evangelisten Johannes i det 11. kap:

Mange av jødene som var kommet til Maria og hadde sett det Jesus gjorde, kom til tro på ham. Men noen gikk til fariseerne og fortalte hva han hadde gjort. Da kalte overprestene og fariseerne sammen Rådet, og de sa: «Hva skal vi gjøre? Dette mennesket gjør mange tegn. Lar vi ham holde på slik, vil snart alle tro på ham. Så kommer romerne og tar både det hellige stedet og folket vårt.» En av dem, Kaifas, som var øversteprest det året, sa da: «Dere skjønner ingenting. Dere tenker ikke på at det er bedre for dere at ett menneske dør for folket, enn at hele folket går til grunne.» Dette sa han ikke av seg selv, men fordi han var øversteprest det året, talte han profetisk om at Jesus skulle dø for folket. Ja, han skulle ikke bare dø for folket, han skulle også samle til ett de Guds barn som er spredt omkring. Fra denne dagen la de planer om å drepe ham.

Slik lyder det hellige evangeliet.

1. De som ville Jesus til livs sa; «Hva skal vi gjøre? Dette mennesket gjør mange tegn. Lar vi ham holde på slik, vil snart alle tro på ham.»

Da Jesus gikk rundt gjorde han godt, han forkynte tilgivelse for syndene og frelse fra ondskap. Det var nok lettere for vanlige folk da å komme til tro på Jesus og hans budskap enn det er i dag for vanlige folk … Ikke sant? Mange møtte jo på Jesus, store mengder av folk, og de så hva han gjorde i møte med mennesker. De aller fleste fikk nok ikke med seg om hva han sa, de kom derfor først og fremt til tro pga de mange tegn han gjorde. Han viste helt enkelt at han brydde seg om andre mennesker, og han evnet å gi dem det de trengte. Datidens maktelite klarte ikke det Jesus gjorde, de undertrykte isteden mennesker med makt, frykt og kontroll. Og derfor ville de ta Jesus av dage fordi han var annerledes, han lærte annerledes og utførte ekte ubetinget kjærlighet. Jesus var i en helt annen skala enn dem, og utgjorde en stor trussel for deres egen makt.

Jesus var heller ikke et maktmenneske som dem, han var istedenfor opptatt av fremme godhet og kjærlighet. Han satte mennesker først før bud og regler. Og gjennom sine tegn kom hans vilje tydelig frem. Hans under og tegn var kjærlighet i praksis. Jesus var en handlingens mann mer enn ordets mann, (selv om han var begge deler). Og gjennom Jesus synliggjorde Gud sin egen kjærlighet til oss mennesker gjennom sitt forbilledlig eksempel i både liv og lære. Han som sa, «Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem», han var selv kroneksempelet på denne leveregelen. Han levde det han lærte. Derfor vant han tillit. Jesus nådde inn til det innerste i mennesket, han rørte ved deres samvittighet, og han løftet dem opp, oppmuntret dem, gav dem kjærlighet, og derfor falt mennesker til ro på en trygg grunn i hans favn. Jesus var det vi i dag vil kalle for «hel-ved». Hele hans person vekket mao tillit hos folket. Gjennom den han var gav han tro, håp og kjærlighet for livet og evigheten. Og store mengder av mennesker fulgte derfor han med stor tillit, ja, på en måte ingen hadde sett tidligere i menneskenes historie verken før, da eller siden. Jesus gav mennesker en forsmak på himmelen. Det var nok vanskelig å ikke tro på Jesus den gang for folk flest.

2. Og da passer det at vi går videre til dagens store spm: For I dag er det kanskje motsatt, at det vanskelig å tro på Jesus for folk flest?

Jesus gav tro, hørte vi. Det er nettopp det troen er, en gave fra Gud. Vi kan derfor aldri gjøre tro til en menneskelig prestasjon. Det er Gud som skaper tro i oss, tro er dermed en Guddommelig prestasjon og ikke en menneskelig sådan. Og for 2000 år siden skapte Jesus troen i menneskenes hjerter da han gjorde sine kjærlighetstegn. Jesu kjærlighetsspråk hadde virkelig stor kraft. Gud viste gjennom Jesus at han elsket sine barn på en måte Gud aldri hadde gjort før i menneskenes historie. Det var noe helt nytt med Jesus.

Men nå er Jesus ikke her iblant oss lenger på samme måte som da. Og i dag er det kirkens ansvar å skape tro i menneskers hjerter. Den hellige Ånd som er oss gitt i dåpen, er kirkens Ånd. (Si noe kort om dåpen). Ansvaret ligger nå på DHÅ og oss. Og nå er vi i 2017, og oppdraget er fortsatt det samme for DHÅ og oss som utgjør Herrens kirke. Lykkes Gud med sin plan? Vet ikke helt jeg …

Jeg syns troen har ofte bare blitt et middel for å bli frelst, og det får folk flest til å rygge! Dessuten er tro så mye mer enn som så, tro handler om å føres inni det vi er skapt til, og det vi er skapt til er å leve i samfunn med Gud og med hverandre i kjærlighet.

Hvordan skal kirken fremstå som troverdig slik som Jesus, hvordan skal mennesker komme til tro på Jesus i dag med vår hjelp? Da er det nærliggende å spørre om kirken har tillit hos folket slik Jesus hadde tillit til folket den gang?

Vi må nok innrømme og si at vi ikke har den samme tilliten som Jesus hadde. Men f.eks. så har DNK likevel tillit. Det har vært mange undersøkelser oppigjennom tidene, også i senere tid. Og da har DNK kommet svært godt ut av de undersøkelsene. Folk er stort sett veldig fornøgd med de tjenester kirken tilbyr og utfører for folket. Dette er flott!

Men har folket tillit til kirkens tro? Har de tillit til de ulike læresetninger? Der kommer undersøkelsene annerledes ut. Mange av f.eks. DNKs medlemmer tror ikke på Jesus. Noe må ha gått galt ett eller annet sted på veien en gang, og så har ballen begynt å rulle…

Og hva kan være grunnen til at mange ikke tror på Jesus lenger? Dette er selvsagt sammensatt. Og jeg har langt i fra alle svarene på det.

Men kanskje er en av grunnene at Jesus ikke er synlig nok i oss kristne? Om vi er katolikker, lutheranere, pinsevenner etc. det spiller for øvrig ingen rolle hvilken etikett vi har… Pave Frans har sagt, «…at han vil heller ha å gjøre med en moralsk ateist enn en dobbelt moralsk katolikk….»

Er Jesu gode gjerninger merkbare iblant oss? Jeg vet ikke helt jeg, men det er åpenlyst ikke nok godhet og kjærlighet i blant oss kristne. Og det er iallfall sjelden vi ser tegn og under i disse dager. Ikke sant? Og da er det nok av de som utnytter situasjonen og enkeltes godtroenhet med lovnad om helbredelse, pengepredikanter er det dessverre nok av, «gi så skal du få,» sier de, med et sleskete smil om munnen. Og her i Norge har vi et par kristne kanaler på TV-ruta som ødelegger mye mer enn det bygger opp, det er iallfall min mening. Og hvis mange forbinder kristendom med makt og penger, så forstår jeg godt at mange ikke har tillit til kristne og ulike trossamfunn. Og enkelte kristnes uklokskap går jo dypest sett også utover tilliten til Jesus hos folk flest. Det er jo trist, og da er det er åpenbart at det er vanskelig for folk å velge å tro på noe man ikke føler seg trygg på! For hvem vil bygge sin tro og sitt liv på en «makt-penge-undertrykke-frykt Jesus»? Ingen! Men folk vil følge en Jesus som gir dem sann og ekte kjærlighet, «kjærlighetens- Jesus» vil de fleste følge! Men de må først få øye på han. Og det er som nevnt ikke alltid like lett for folk flest å få øye på Jesus av mange ulike årsaker.

Med andre ord så handler tro dypest sett om tillit. Har man tillit til noen, skaper det igjen trygghet. Og trygghet skaper videre en lyst til å følge den personen(e)s eksempel. Trygghet skaper igjen en overgivelse, og en dyp relasjon, og et urokkelig vennskap med Gud som vil tåle alt. Det handler om at kjærlighetens Gud har valgt oss først, først da kan vi enkelt mennesker i det hele tatt velge å tro og elske Gud tilbake på et godt og tillitsfullt grunnlag.

3. Jesus skapte som nevnt tillit på sin vei. Han vant menneskenes hjerter med å møte deres behov, de kom til han, de ble møtt med en ubetinget kjærlighet, og hos hans bankende hjerte fant mennesker hvile for sine liv. Og hvem vil vel ikke tro på denne ekte Jesus? La oss som kirke iallfall gjøre vårt beste om å være åpne, rause, tilgivende, godhjerta, nådefulle, og store på kjærlighet. La vi hjelpe og elske vår neste som oss selv. Først da vil folk se Jesus, da vil de tro på han.

Kirkene og de ulike kristne trossamfunnene har ikke alltid samme effekten på mennesker som Jesus hadde. Vi har blitt fulle på ord, ord etter ord. Vi krangler ofte om hvem som har rett eller ei. Men hva med hjertelag og gode gjerninger da? Har dette kommet i bakevja? Mor Teresa har sagt, sitat: «Ikke alle kan gjøre store ting, men vi alle kan gjøre små ting med stor kjærlighet».

Det var en klok mann som sa til meg, «Hvis vår Herre skal i det hele tatt noen gang prøve oss enkelt mennesker på noe, så er det på vår kjærlighet». Vi må derfor be om at oss og DHÅ spiller på lag slik mennesker igjen får se Guds godhet og kjærlighet i møte med sin kirke og oss kristne. Da vil enkelt personer igjen tro på Jesus, og følge han i store mengder!

Ære være F, S og DHÅ som var og er og vil forbli en sann Gud fra evighet og til evighet. Amen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt