Verdidebatt

Manglende ­dømmekraft

Det handler ikke så mye om ansettelsen av Leyla Hasic, som om dømmekraften og samfunnsforståelsen til Islamsk Råd Norge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Islamsk Råd Norge har fått kritikk for ikke å ha kvinner i styre og administrasjon. Etter litt press fra kulturdepartementet så har IRN fått det til. Likevel klarer organisasjonen å ødelegge dette ved å ansette en som bruker nikab.

Fortsatt er det slik at nikabbruk er lov her i landet. Personer som bruker nikab kan til og med være aktive og delta i samfunnsdebatten. Så denne saken handler ikke om selve ansettelsen av Leyla Hasic, men om IRNs dømmekraft og samfunnsforståelse.

Åpen holdning. Generalsekretær Mehtab Afsar sier til Klassekampen at ansettelsen viser at IRN har en «åpen holdning». Ja vel, men det alvorlige og dypt urovekkende spørsmålet er hvem denne åpne holdningen er rettet mot. Ett er sikkert, det er ikke storsamfunnet. Heller ikke muslimer flest.

De siste fem årene har IRN stort sett vært fraværende fra samfunnsdebatten. De siste par årene har vi ikke hørt om noe annet enn konflikter og maktkamper. I mediene har det kun vært negative omtaler av ting organisasjonen har gjort, eller latt være å gjøre. På et eller annet tidspunkt bør man kanskje sette seg ned og tenke seg om.

Kan hende er det ikke slik at alle andre rotter seg sammen og konspirerer mot organisasjonen, men at feilen ligger hos en selv?

På alvor. Både ledelsen og generalsekretæren i IRN burde vært godt kjent med den pågående debatten rundt nikabbruk. De burde hatt en åpen holdning til diskusjonen og storsamfunnet, og ta bekymringene på alvor. De burde det, og jeg tror de forstår det, men at de bare overser det.

Jeg er helt enig i at det ikke er viktig hva en har på hodet, men hva en har i hodet – slik generalsekretæren påpeker i intervjuet. Men da lurer jeg på hva ­ledelsen i IRN hadde i tankene da de valgte som de gjorde.

Det er ingen tvil om at IRN viser en åpen holdning mot en bestemt «sekt» og en håndfull mennesker, men samtidig lukker de døren til resten av samfunnet.

Seriøse muslimske miljøer bør spørre seg om de er tjent med å assosieres med den negative utviklingen i paraplyorganisasjonen de tilhører.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt