Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Vedum samler sprikende staur

Sps landsmøte ble en oppvisning av hvordan klok ledelse kan samle. Nå har partiet lagt bak seg tunge personkonflikter og skittentøyvask i offentligheten.

Publisert: 27. mar 2017

Senterpartiet gjennomgår en stor endring under Trygve Slagsvold Vedum. Det mest talende bildet på dette, var da tidligere ungdomsleder Sandra Borch entret talerstolen for å hylle den tidligere partilederen – og erkefienden - Liv Signe Navarsete og gi henne blomster. Høydepunktet i forsoningen kom da Borch foreslo at Navarsete burde bli forsvarsminister etter valget.

Slutt på konflikter

Den direkte foranledningen var Navarsetes forsvarspolitiske engasjement i nord. Men blomster og hyllest handlet mindre om de siste ukenes forsvarspolitiske innsats, og mer om at Borch nå ville få slutt på en av de mest betente og omtalte personkonfliktene i norsk politikk de siste årene.

For mange av dem som var til stede på landsmøtet kan denne scenen se tilforlatelig ut. Men slik er det neppe. Både blomstene, godordene og de felles bildene er trolig både godt planlagt og godt regissert.

For å forstå hvor sterk symbolikken i dette er, må vi fem år tilbake. Da var Navarsete og Borch i konflikt for åpen scene. Partileder Navarsete gikk blant annet hardt ut mot Borch i offentlighet etter at hun, på sin side, hadde foreslått Ola Borten Moe som den neste partilederen.

Isfront

Det offentlige høydepunktet utspilte seg offentlig da Navarsete ga Borch en beklagelse med pressen til stede. Men de levende bildene som kom ut fra pressekonferansen viste en isfront mellom de to politikerne. Det var ingen tvil om at Borch ikke tok imot beklagelsen.

Borchs utspill var trolig dråpen som fikk begeret til å flyte over for en sliten Navarsete som hadde måttet tåle mye kritikk fra partiets høyrefløy, der blant andre Borch, Borten Moe og sistnevntes politiske rådgiver Ivar Vigdenes befinner seg. Disse tre hadde i tur og orden byttet på å kritisere partileder Navarsete og lagt kjelker i veien for henne.

Konflikten preget hele Navarsetes ledertid i Sp og var allerede synlig da hun gikk på som partileder. På hennes første landsmøte, som hun hadde planlagt med en rekke politiske utspill, ble hun totalt overskygget av Ola Borten Moe og hans kritiske kronikk om «SV-staten». For politiske journalister som den gangen var på Sps landsmøte var det ikke vanskelig å se at konflikten mellom de to var uvanlig dyp.

Bygge bro

Men etter at Trygve Slagsvold Vedum tok over har han jobbet aktivt for å dempe og bygge bro over konfliktene. Hvor krevende det trolig har vært, viste Navarsetes kommentar etter at hun hadde fått blomster av Borch: «Jeg så ikke den komme for å være helt ærlig, Sandra».

Årets landsmøte viste dermed at Vedum har maktet å få de bitre fiendene til å gjøre opp. Et av bildene som tikket ut fra landsmøtefleste viser en bunadskledd og leende Liv Signe Navarsete i midten med en smilende Ola Borten Moe ved sin side. På andre siden av en svært tilfreds partileder står Sandra Borch, ikledd samedrakt og med en neve knyttet til kamp for partiet. Bildet viser at Vedum ikke bare har løftet partiet på meningsmålingene.

Borten og Borten

Pikant nok har Ola Borten Moe vært en sentral del av de siste års tyngste konflikter i Sp. Ikke minst er underlig fordi hans bestefar og forbilde Per Borten i sin tid klaget over sine samarbeidspartnere i regjering ikke maktet å dra i samme retning. Da Per Bortens regjering gikk av i 1971 kom Borten med en av sine mest kjente uttalelser: «Jeg vet ikke om det er ubeskjedent, men kanskje min oppgave mer kan sammenlignes med det å bære staur. Alle som har prøvd det, vet at man kan få vanskeligheter underveis hvis stauren begynner å sprike oppe på skuldra.»

Dermed er det mulig at Trygve Slagsvold Vedum har lært mer av Ola Borten Moes bestefar enn han selv har gjort. For det er påtagende hvordan Vedum har jobbet i det stille for å samle sine sprikende staur og fått dem til å peke i samme retning.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
19 dager siden / 2057 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1761 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
16 dager siden / 1749 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 1143 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
9 dager siden / 1089 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
13 dager siden / 894 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
24 dager siden / 891 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere