Ole Jensen

3

NRK og det gode alvoret?

Publisert: 26. mar 2017

 
En gang var NRK noe sentralt i tilværelsen. Etterhvert som underholdning og toppidrett ble en overveiende bestanddel av fjernsynstilbudet, var kulturkanalen P2 i en årrekke det kulturelle åndehullet. Nå har kanalen fått en ledelse som skritt for skritt også her erstatter det gode alvoret med underholdning. Kan populariseringen være i ferd med å ødelegge det produktet man ønsker flere lyttere til, eller mangler ledelsen interesse for og innsikt i klassisk kultur? Føler selv at jeg i økende grad betaler lisensen forgjeves.
 
Under min oppvekst var det radioen som åpnet mitt sinn for den store litteraturen og for klassisk musikk. I et intervju nylig nevnte Bjørn Sundquist at det var TV-teatret som satte ham i gang som skuespiller. “Hovedscenen” kunne vise oss pianisten Zhu Xiao-Mei trekke tusenvis av begeistrede ungdommer til sine Bach-konserter i Kina. Hovedinntrykket NRK gir dagens ungdom er at det som teller er toppidrett, krim og Melodi Grand Prix.
 
Klassisk musikk henvises mer og mer til kanalen NRK Klassisk. Her er det sjelden å høre musikkverk fremført i sin helhet. Man klipper ut sviskene og presenterer dem som “låter” i tilfeldig rekkefølge. Man opplever et “vorspiel” til noe som ikke kommer. Etter en sats fra en Mozart symfoni får man en arie fra en Bach-kantate som igjen etterfølges av Ole Bulls “I ensomme stunder”. Skylder man ikke komponistene og lytterne et hensyn? Forstår ikke det kan være lov.
 
Det som verre er, er at man fjerner musikken fra dens sammenheng med det øvrige kulturuttrykk. Den klassiske musikken hører uløselig sammen med den store litteraturen, filosofien og kunsten som så vidt overlevde den andre verdenskrigen. Den stemoderlige behandling denne viktige kulturen får i dagens P2 er etter min mening en forbrytelse mot den oppvoksende slekt.
 
Med overgangen til DAB vil vi bli ytterligere knyttet opp mot NRK’s nye profil. DAB gir oss ikke tilgang til BBC 3 eller P2’s søsterkanaler i Sverige og Danmark. Kanaler som i større grad har bevart kontakten med det gode alvoret.
 
Ole Jensen, Skien

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tore Olsen

22 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Overflate og innpakning er den nye fordypelsen. Det er viktigere hvordan det ser ut enn hva det inneholder.

1 liker  
Kommentar #2

Ole Jensen

3 innlegg  1 kommentarer

Publisert over 3 år siden


Har opplevd Vårt Land som en bredt anlagt kulturell avis og er derfor overrasket over den begrensede respons mitt innlegg har fått. Noe av forklaringen kan være at kristen-folket har sine programmer på P1, mens jeg er mest opptatt av den tidligere kulturkanal, P2. 

 

Nå er situasjonen så begredelig, at jeg foreslår at NRK overveier å etablere en ny radiokanal for kultur, befridd for underholdning, nyhetsbulletiner og sport, gjerne med redusert sendetid, så vi slipper robot-styrte sendeflater. Det kan bare koste en brøkdel av det NRK betaler for rettighetene til å overføre fra toppidrettsarrangementer?

 

Da kunne vi få gode programskapere frem i lyset, som nå er gravd ned i P2’s mange anonyme sendeflater. Skulle ønske nye versjoner av noen av mine tidligere favoritter: P2-akademiet, På sporet, Blindebukk, Kunstreisen, Franc-au-fil, Musikkantikk, Klang i katedralen, Laudes, Morgenkonserten, Besøk på komponistloftet; for å nevne noen. Savner også “Hallo i uken” i Else Michelet’s versjon (humor er en alvorlig sak ifølge Piet Hein). 

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
28 dager siden / 2920 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
16 dager siden / 1123 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 965 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
rundt 1 måned siden / 630 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
9 dager siden / 622 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
15 dager siden / 587 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
7 dager siden / 473 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere