Verdidebatt

”Tollere og fariseere” anno 2017

Vinden har snudd for våre utstøtte. Nå ønsker flere politiske partier å ta dem inn i varmen og få slutt på forfølgelsen. Det handler om avkriminalisering av narkotika.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvilket parti ville Jesus vært på? Det sier seg vel selv. Han var de utstøttes venn og beskytter.

Jesus hadde nok et stort nok hjerte også for ”tollere og fariseere”, men de hatet ham så inderlig at de slutt fikk ham korsfestet.

Er det kjærligheten som er i høysetet når man jager mennesker fra gatehjørne til gatehjørne fordi de bruker et annet rusmiddel enn det 90% av befolkningen bruker? Er det kjærligheten som får oss til å straffe, i stedet for å gi hjelp? Er det kjærligheten som får oss til å bruke tvang overfor andre mennesker, eller er det hatet mot den svakheten man har i sitt eget hjerte.

Ingen skal sluntre unna, ingen skal slippe unna samfunnets pisk. Alle skal være nyttige hjul i samfunnets maskineri uavhengig av hvor skakkjørt og traumatisert man er . Svakhet er tabu. Redselen for svakhet er egentlig redselen for egen svakhet. Har ikke jeg lov å være svak, skal ingen ha lov. Hvilken nestekjærlighet er det?

Avkriminalisering av narkotika er nødvendig for å redusere skadevirkningene. All forskning peker den veien. Man begrenser skaden ved å avkriminalisere. Den nå så  berømte Portugalmodellen har ført til at tallet på overdosedødsfall har stupt . Portugal har 11 millioner mennesker og hadde 13-16 overdosedødsfall pr. år i perioden 2012-2016. Norge med 5 millioner innbygger har ligget stabilt rundt 250.

Hva forteller disse tallene? Først og fremst om stor elendighet, og at vi gjør noe fullstendig feil. Disse tallene representere bare toppen av isfjellet, fordi for hvert overdosedødsfall, så er der 10 talls av overdoser hvor man klarer å redde vedkommende. Det forteller også noe om elendigheten i Norge, sammenlignet med Portugal.

Kan vi tåle å se disse tallen i det såkalte ”verdens lykkeligste land”? I så fall er vi også verdens største hyklere.

Hva er det som gjør Potugalmodellen til en suksess? Jeg må først understreke at denne modellen ikke løser problemene knyttet til kriminalitet. Da må man regulere rusmidlene slik at kriminelle organisasjoner mister verktøyet sitt. Portugalmodellen er en vei ut av det uføret vi har satt oss i. Veien vider må bli til i mens vi går.

Det som gjør suksessen er at de tar menneskene på alvor. Man slutter å bruke straff og stigmatisering som verktøy for å skremme andre fra å prøve. Skremsel virker ikke på mennesker som er sårbare. Den virker bare på dem som strengt tatt ikke trengte å skremmes fordi de allerede lever gode liv og ikke har noen smerte de ønsker å dope vekk.

Det er effekten av dette vi nå ser i Portugal. Ved å respektere de menneskene som av en eller annen grunn ikke klarer å finne seg en plass i det gode selskap oppnår man mange gode effekter. Dette gjør seg utslag i statistikken over elendighet. Det er selvinnlysende  at ved å bøtelegge og jage, så ødelegger man mennesker. Ved å tilby hjelp og lindring skjer det motsatte.

De fleste som prøver ulovlige rusmidler, kall det gjerne alternativer til alkohol, blir ikke avhengige. Forbud og rulleblad kan derimot skape så store problemer for den som blir avslørt at man ender opp i misbruk. På den måten virker forbudet også som innfallsport til misbruk, og med misbruk mener jeg da når rusbruken er kommet ut av kontroll, uavhengig av rusmiddel.

Jeg henvender meg til alle gode kristne mennesker. Dere bør fortelle deres parti, Kristelig folkeparti, at tiden er over for forfølgelse av dem som står utenfor det gode selskap. Vi har lært at det ikke hjelper, og at forfølgelsen bare forsterker skadene. Folk tør jo ikke å be om hjelp før man har et alvorlig problem. Når man gjør noe som er forbudt, så forteller man ikke legen om det. Man holder seg i lukkede miljøer. Slike faktorer forsterker problemene.

Jeg ber dere tenke på hva Jesus ville gjort og sagt. Kristne har ikke alltid vært så flinke til å følge Jesu ord og gjerning. Mang en udåd har vært gjort i Jesu navn.  Kristendommen er først og fremst bygget på Jesu ord og gjerninger, ikke gamle testamentet, og ikke Paulus. Paulus var bare selv en tolker av Jesu ord. Jesus sa at han var den nye pakten. Han gikk i mot de gamle dogmene. Det var også derfor han ble korsfestet.

Jesus sa mye klokt. Han sa at vi alle er syndere. Han ba oss lete etter bjelken i eget øye i stedet for å se etter flisen i andres.

250 mennesker dør av overdoser i ”verdens lykkeligste samfunn”, flere enn i trafikken. I trafikken snakker man om nullvisjon. Null er jo utopisk, null drepte i trafikken, eller 0 overdoser er umulig, men vi kan nesten komme dit med Portugalmodellen, hvis vi lykkes.

Justert for befolkningstall vil vi hvis vi lykkes med å komme dit Portugal er i dag ha 6-7 overdosedødsfall årlig. Kommer dit, vil gamle synder være tilgitt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt