Paul Leer-Salvesen

12

Uklokt vedtak om samboerskap

Biskopene har gjort et uklokt vedtak om seriøse samboerforhold

Publisert: 21. mar 2017

Biskopene i Den norske kirke har fornyet uttalelsen fra 1995 som sier nei til at prester og andre ansatte i vikslete stillinger i kirken kan leve i samboerskap. Jeg deler biskopenes syn på ekteskapet som den etisk sett beste ordningen av samliv, og derfor gleder jeg meg over at likekjønnete par nå også kan gifte seg i kirken. Men ellers mener jeg denne nye uttalelsen må karakteriseres som uklok. Så vidt jeg husker, gjaldt 1995-uttalelsen alle ansatte i kirken, og til og med mennesker i tillitsverv. Mener virkelig biskopene at prester, organister, kirketjenere, korledere, søndagsskolelærere, kirkeverter osv enten må leve i sølibat eller være gift?

 

Yrkesforbud og kirketukt i samlivsspørsmål er alvorlige reaksjoner som bør ramme dem som har begått overgrep og vold, ikke mennesker som lever sammen i varige, forpliktende samlivsforhold. Derfor er biskopenes kamp for ekteskapet og mot samboerforhold et beklagelig samlivsetisk tilbakeskritt for kirken. Jeg forstår og deler deres syn på ekteskapet som den beste ordningen, men et forpliktende samboerforhold er faktisk nest best, og ikke noe som bør møtes med straffetiltak i kirken. Jeg går ut fra at biskopene har fått med seg at 90 prosent av de som gifter seg i dag, har felles adresse, og at dette også gjelder flertallet av unge kristne. Samboerskapet er blitt den nye forlovelsestiden for flertallet av de unge, og dette må en folkekirke forholde seg til, uten å støte mennesker fra seg.

 

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Klokt innlegg

Publisert over 2 år siden

Liker.

1 liker  

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
24 dager siden / 3566 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
18 dager siden / 2537 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
rundt 1 måned siden / 2483 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
18 dager siden / 1863 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
3 dager siden / 1802 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
15 dager siden / 1703 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
3 dager siden / 1577 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
12 dager siden / 1410 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere