Paul Leer-Salvesen

12

Uklokt vedtak om samboerskap

Biskopene har gjort et uklokt vedtak om seriøse samboerforhold

Publisert: 21. mar 2017.

Biskopene i Den norske kirke har fornyet uttalelsen fra 1995 som sier nei til at prester og andre ansatte i vikslete stillinger i kirken kan leve i samboerskap. Jeg deler biskopenes syn på ekteskapet som den etisk sett beste ordningen av samliv, og derfor gleder jeg meg over at likekjønnete par nå også kan gifte seg i kirken. Men ellers mener jeg denne nye uttalelsen må karakteriseres som uklok. Så vidt jeg husker, gjaldt 1995-uttalelsen alle ansatte i kirken, og til og med mennesker i tillitsverv. Mener virkelig biskopene at prester, organister, kirketjenere, korledere, søndagsskolelærere, kirkeverter osv enten må leve i sølibat eller være gift?

 

Yrkesforbud og kirketukt i samlivsspørsmål er alvorlige reaksjoner som bør ramme dem som har begått overgrep og vold, ikke mennesker som lever sammen i varige, forpliktende samlivsforhold. Derfor er biskopenes kamp for ekteskapet og mot samboerforhold et beklagelig samlivsetisk tilbakeskritt for kirken. Jeg forstår og deler deres syn på ekteskapet som den beste ordningen, men et forpliktende samboerforhold er faktisk nest best, og ikke noe som bør møtes med straffetiltak i kirken. Jeg går ut fra at biskopene har fått med seg at 90 prosent av de som gifter seg i dag, har felles adresse, og at dette også gjelder flertallet av unge kristne. Samboerskapet er blitt den nye forlovelsestiden for flertallet av de unge, og dette må en folkekirke forholde seg til, uten å støte mennesker fra seg.

 

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Klokt innlegg

Publisert nesten 2 år siden

Liker.

1 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere