Odd Sverre Hove

77    541

Syrisk rakett mot israelsk rakettskjold

Natt til fredag i siste uke fyrte syriske regjeringsstyrker av et knippe mellomdistanse-raketter mot noen israelske fly. En av rakettene truet et israelsk boligområde. Da brukte Israel for første gang rakettskjoldet «Arrow 2» og skjøt ned den syriske raketten.

Publisert: 19. mar 2017 / 430 visninger.

Den israelske beslutningen om å bruke det «ytre» laget i rakettskjoldet, har utløst intern militær fagdebatt i Israel.

Selve braket fra sammenstøtet mellom den syriske angreps-raketten og den israelske forsvars-raketten skal dessuten ha vært enormt. Det ble hørt over hele området fra Øvre Jordandalen helt sør til Jerusalem.

Både debatten og braket har virket sammen og utløst uvanlige, men ordknappe, offentlige bekreftelser fra det israelske forsvaret. I tillegg er det kommet noen ubekreftede israelske lekkasjer om hva som utløste episoden.

Første akt ser ut til å ha handlet om en lastebil-konvoi med avanserte iranske rakettvåpen-forsyninger som beveget seg fra Zabadani i Syria mot  syrisk Golan ved foten av Hermonfjellet. Hisbollas mål synes å ha vært å forberede et angrep på de israelske posisjonene på Hermonfjellet og deretter videre mot israelsk Golan.

Sannsynligvis ble denne komvoien angrepet og ødelagt av Israel, men det er ikke blitt bekreftet hverken av Hisbolla, Syria eller Israel. Hisbolla har derimot bekreftet at en av de høyere offiserene deres, Badee Hamiye, ble drept i et israelsk angrep (trolig: samme angrep?).

Så fulgte andre akt. Statsminister Netanjahu og militær etterretningssjef Hertzl Halevi dro til Moskva med militære kart for å få Vladimir Putin til å stanse Hisbollas posisjoneringer i miliyære angrepsformasjoner nord for grensepunktet Kuneitra på Golan.

Men Putin bare hørte på dem uten å si noe fra eller til..

Netanjahu og generalene bestemte seg da for å ta saken i egne hender. De iranske rakettvåpnene til Hisbolla var blitt lastet ut av transportflyene ved den syriske militærbasen T4 i nærheten av Palmyra i Syria. Ved denne militærbasen holder også Hisbolla til, og Russland har stasjonert både spesialsoldater og militært maskineri ved samme base. Syria og Hisbollla synes å ha antatt at det russiske nærværet ved basen ville beskytte dem mot israelske angrep.

Men det var det som likjevel skjedde natt til fredag.

Israel angrep Hisbollas stillinger ved T4 og ødela dem. Så snudde de israelske flyene hjemover. Men det var da «noen» (trolig: syriske regjeringsstyrker?) fyrte av et knippe bakke-til-luft-raketter mot de israelske flyene. Og det var det som utløste tredje akt.

Tredje akt natt til fredag besto for det første av at de israelske flyene brukte vanlige luftmilitære unnvikelsesmetoder for komme seg ut av banen til de syriske S-200-rakettene. Det regner Israel åpenbart for å være rutinemessig og enkelt.

Men så regnet datamaskinen til det israelske rakettskjoldet ut at en av de syriske rakettene lå an til å treffe bakken inne i Israel i bebodd område i stedenfor i ufarlig ørkensand. Og det var da Israel fyrte av en Arrow-2 antirakett-rakett. Den stanset og ødela med et voldsomt brak den syriske angreps-raketten i luften.

Den militærfaglige debatten om denne avgjørelsen handler om klokskap. Arrow 2 (og enda mer storebroren Arrow 3) er laget for å skyte ned mye større og mye mer lantrekkende angreps-raketter som beveger seg ut i verdensområdet før de setter kursen mot målet på bakken. Derfor føles det lett som en overdrivelse å bruke dette forsvartsmiddelet mot en mindre bakke-til-luft-rakett – som vanligvis aldri truer bakkemål, med mindre den tilfeldigvis ramler med i bebodde områder.

Åpenbart var det dette siste som skjedde natt til fredag. De militære sjefene i Israel har i ettertid fått ryggdekning for avgjørelsen fra de fleste militærkyndige offentlige kommentatorene, men åpenbart ikke fra alle.

Rakettskjoldet Arrow har eksistert siden år 2000 og er altså blitt 17 år gammelt. Det har passert en rekke vellykkede tester i designede test-situasjoner. Men natt til fredag skal være den første reelle felt-testen dette forsvarsvåpenet har opptrådt i. Med meget vellykket resultat,

Fjerde og siste akt kom fredag morgen. Putin innkalte den israelske ambassadøren i Moskva på teppet og protesterte skarpt mot det israelske angrepet på en syrisk militærbase der det befant seg russiske militærstyrker.

Netanjahu svarte i en video adressert til befolkningen i Israel fredag kveld: «Jeg forsikrer dere at beslutsomheten vår står urokkelig fast, slik handlingene våre nå beviser. Og det bør alle parter, jeg gjentar: alle parter, ta i betraktning.»

Men gjentagelsen av uttrykket «alle parter» sikter den israelske statsministeren ganske åpenbart til Vladimir Putin og Russland.

Israel fastholder at landet ikke ønsker å blande seg inn i den syriske borgerkrigen, veken på den ene eller den andre siden. Men Israel fastholder enda mer at det ikke er akseptabelt for Israel at Hisbolla får bruke borgerkrigen til å forberede angrep på Israel.

Israel ga altså i denne episoden Putin sjansen til selv å stanse Hisbolla. Da Putin ikke ville det, valgte Israel å gjøre det selv, uten å la seg stanse av det russiske nærværet ved samme militærbase som Hisbolla.

En israelsk kommentator skriver at det i helgen har hersket en viss russisk nervøsitet vis-a-vis Israel i Moskva.

12 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Roald Øye

199 innlegg  1408 kommentarer

Takk Odd Sverre Hove!

Publisert rundt 1 år siden
Odd Sverre Hove. Gå til den siterte teksten.
Natt til fredag i siste uke fyrte syriske regjeringsstyrker av et knippe mellomdistanse-raketter mot noen israelske fly. En av rakettene truet et israelsk boligområde. Da brukte Israel for første gang rakettskjoldet «Arrow 2» og skjøt ned den syriske raketten.

Takk for utfyllende kommentar til en hendelse som jeg ikke visste hadde slike implikasjoner. Dagens tidligere redaktør gjør fremdeles en god jobb. 

3 liker  
Svar
Kommentar #2

Odd Sverre Hove

77 innlegg  541 kommentarer

Konflikten fortsetter

Publisert rundt 1 år siden

I løpet av helgen har Hisbolla fortsatt å flytte tunge rakettvåpen og annet militært utstyr mot syrisk Golan. Formålet er åpenbart å få på plass en angrepsfront nummer to mot Israel fra den syriske siden av Golan-høyden. Israel har over flere år truffet en lang rekke forsvarstiltak mot Hisbolla ved Israels nord-grense mot Libanon og Hisbolla-land.

Israel har i helgen svart på disse militære forflytningene med flere angrep på Hisbollas transport-kolonner og front-posisjoneringer på Syrisk Golan. En terrorist-gruppe med tilknytning til Hisbolla har offentlig bekreftet at en av de militære sjefene deres, Jasser Hussein Assayed, søndag ble drept i et angivelig israelsk droneangrep.

Ifølge en ubekreftet militær kilde har Israel i helgen lagt stor vekt på at en enhet med 1500 iranske al Quds-soldater skal være transportert sørover fra Aleppo til regionen mellom Kuneitra på Syrisk Golan og Hermonfjellets øst-fot. Enheten skal stå under kommando av Al Quds-sjefen, general Kassem Suleiman, og hans nestkommanderende sjeik Naiem Kassem. Formålet skal være å styrke Hisbollas angreps-formasjoner ved den nye fronten mot Israel.

Sett fra Israels synspunkt handler dette om en totalt uakseptabel opptrapping av konflikten med Hisbolla ved hjelp av iranske soldater.

Det ble mandag morgen antydet at Israel kom til å fortsette å aksjonere militært mot den fremvoksende Hisbolla/Al Quds-fronten på syrisk Golan.

Parallelt med de pågående krigforberedelsene fra Hisbollas side har Syria i helgen trappet ordkrigen mot Israel voldsomt opp.

Den syriske FN-ambassadøren i New York, Basjar al Jaafari, sa søndag kveld på syrisk stats-TV at de syriske rakettangrepe mot israelske fly var «på sin plass og på nivå med de israelske terrorhandlingene». Siden Syria har Russland i ryggen, må Israel nå «tenke seg om en million ganger» før de slår til på nytt. «Syrias kraftfulle svar på det israelske angrepet har forandret spillereglene fullstendig

Den israelske forsvarsministeren, Avigdor Lieberman, advarte på sin side i intervju med israelsk radio, sitat: «Neste gang Syria bruker forsvarsrakett-systemet sitt mot flyene våre, kommer vi til å ødelegge rakett-systemet deres fullstendig – uten noen som helst nøling».

«Hver gang vi oppdager våpen-overføringer fra Syria til Libanon kommer vi til å handle for å stoppe dem. I den saken kommer vi ikke til å kompromisse. Syrerne må begripe at vi holder dem ansvarlig for våpenoverføringer til Hisbolla. Hvis de akter å fortsette å tillate slike våpenoverføringer, kommer Israel til å gjøre det vi må gjøre

Både kamphandlingene og ordkrigen i helgen bør antagelig også forståes som en poengtert israelsk markering - med en tykk rød tusjpenn - overfor Russland og Vladimir Putin: Israel kommer til å slå hardt til mot alle forsøk på å vri den syriske borgerkrigen om til et militært angrep på Israel.

6 liker  
Svar
Kommentar #3

Odd Sverre Hove

77 innlegg  541 kommentarer

Assads kommentar

Publisert rundt 1 år siden

Syrias president Basjar Assad gikk i går til det uvanlige skrittet å kommentere episoden med Israel sist fredag. Assad talte til en russisk parklamentariker-delegasjon som besøkte Damaskus.

- Å forsvare grensene våre er både en rett og en plikt vi har, sa Assad. - Syria stoler dessuten på at Russland engasjerer seg i å forhindre en konflikt mellom oss og Israel.

Assads uttalelser ble sitert av flere russiske nyhetsyråer, og Interfax gir den siste av de to utsagnene en noe annerkledes ordlyd: - Syria stoler dessuten på at Russland forhindrer israelske angrep på Syria.

Uansett hvilken ordlyd som er den riktige, går det an å lese et dobbelt budskap ut av Assads uttalelse: 

1) Assad kan tenkes å forsvare de syriske angrepsrakettene som ble skutt mot de israelske flyene natt til fredag mot en mulig russisk kritikk som eventuelt gikk ut på at dette var en unødvendig opptrapping av konfliktnivået fra syrisk side, siden Israel bare var ute etter våpenforsyningene til Hisbolla. 

Eller: 2) Assad kan tenkes å påminne Israel om at Syria mener å ha Russland i ryggen, og samtidig å påminne de russiske parlamentarikerne om at Syria trenger å ha Russland i ryggen - også vis-a-vis Israel.

Kanskje er alle disse tolkningene riktige.

En ting til: Assads kommentar kan trolig leses som et episode-punktum. Nå er denne runden over. Når neste runde kommer, vet ingen.

2 liker  
Svar
Kommentar #4

Odd Sverre Hove

77 innlegg  541 kommentarer

Davids Slynge på plass om to uker

Publisert rundt 1 år siden

Israelsk presse opplyser i dag, tirsdag, at det israelske luftvern-forsvaret om ca to uker vil bli ferdig med å implementere det mellomste av de tre lagene som det israelske rakettskjoldet består av.

Det innerste laget, Jernkuppelen, har skutt ned minst 800 kortdistanse-raketter etter at det kom på plass for fire-fem år siden. Og treffsikkerheten skal være nærmere 95 prosent.

Det ytterste laget, Pilen (eller The Arrow 1+2+3), kom første gang på plass for 17 år siden. Det var en Arrow 2-rakett som fredag for første gang ble brukt til å berge et israelsk boligområde fra en syrisk regjeringsrakett.

For tre måneder siden kom meldingen om at det mellomste laget, Davids Slynge (også kalt "Tryllestaven") var ferdig-testet. Og det er den som nå vil være ferdig utplassert og gjort operativ om omtrent to uker.

Nyheten i dag kan være et svar på den interne fag-kritikken som i helgen dukket opp over bruk av et så digert forsvarsvåpen som Arrow 2 mot  bare en halvstor syrisk rakett. For eksempel omtrent slik: Om ca to uker kan Israel ta i bruk det sakssvarende antirakett-våpenet i forsvaret sitt mot slike syriske og iranske angreps-våpen.

2 liker  
Svar
Kommentar #5

Odd Sverre Hove

77 innlegg  541 kommentarer

Assads punktum, men Hisbollas kolon

Publisert rundt 1 år siden

En ubekreftet israelsk lekkasjekilde stadfestet midt på dag i dag at president Assad i går virkelig mente å sette punktum for episoden med Israel - etter at Putin og Russland i helgen kritiserte Syria for unødvendig bruk av syriske regjerings-raketter mot israelske fly som bare angrep Hisbolla. Assad mente virkelig å sette punktum og akseptere den russiske korreksen - ved å si offentlig at Syria setter pris på Russland bestrebelser etter å forhindre en militær konflikt mellom israel og Syria.

Men Hisbolla i Syria tenker annerledes og ødela på sett og vis spillet for Assad. For Hisbolla rykket mandag ut med en påstand om å ha skutt ned en israelsk Skylark-drone ved foten av Hermon-fjellet. Det er riktig at dronen falt ned. Men Israel sier at det skyldtes en funksjonsfeil, ikke en nedskyting fra Hisbolla.

Drone-opplysningen bidro imidlertid til å henlede offentlighetens oppmerksomhet på Hisbollas pågående angrepskrig mot ca 30 små sunni-militser i landsyene på syrisk side av Hermonfjellets fot. Hisbollas mål for disse angrepene er å posisjonere seg til å kunne angripe de israelske stillingene på Hermonfjellet og slik skaffe seg fri bane til en angrep på Israel over syrisk Gola, i tillegg til et angrep over grensen Libanon-Israel.

Hisbolla er med andre ord ikke det spor interessert i å hjelpe Assad og Putin med å unngå krig med Israel.

2 liker  
Svar
Kommentar #6

Gunnar Søyland

18 innlegg  2465 kommentarer

Neste krig mot Hezbollah et tidsspørsmål

Publisert rundt 1 år siden

Dette hevdet den tidligere anti-terrorsjefen Brigader (res.) Nitzan Nuriel så sent som i går, ifølge dette oppslaget:

http://www.thetower.org/4744-fmr-israeli-counter-terror-chief-war-with-hezbollah-is-only-a-question-of-time/

2 liker  
Svar
Kommentar #7

Gunnar Søyland

18 innlegg  2465 kommentarer

Nytt angrep i dag

Publisert rundt 1 år siden

Denne gangen kommer rapporten fra syriske opprørere som forteller at IAF fly har angrepet regjeringsbaser nær Damaskus.

Angrepet kom bare timer etter at statminister Benjamin Netanyahu hadde avvist at det forelå Russiske krav om å stoppe angrepene. Statministeren sa også at Israel vil fortsett angrepene mot våpenkonvoier til Hezbollah.
http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-report-fresh-israeli-airstrikes-near-damascus/

3 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Ser du ulven?
2 minutter siden / 7955 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Fordekt rasisme
13 minutter siden / 346 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
17 minutter siden / 7955 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
23 minutter siden / 7955 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
33 minutter siden / 7955 visninger
Tore Danielsen kommenterte på
9. April vil aldri skje igjen!
40 minutter siden / 482 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
44 minutter siden / 7955 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7955 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7955 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7955 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7955 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7955 visninger
Les flere