Verdidebatt

Arbeiderpartiet i Rogaland viser vei

Måtte flere følge etter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var fornuftig av Rogaland Arbeiderparti å vedta utredning av lovlig cannabis på sitt årsmøte, og jeg håper partiet som helhet følger etter. Arbeiderbevegelsen har alltid vært progressiv i sosiale saker og regulering av cannabis bør ikke være noe unntak – i statene er det først og fremst venstresiden som er pådriver i saken.

Kriminalisering går hardest utover sårbare grupper med dårlig økonomi, noe Norges mest kjente kriminolog, Nils Christie, pekte på i boken Den gode fiende.

At dagens narkotikapolitikk har dårlig måloppnåelse og usosiale konsekvenser har vært kjent i flere tiår; likevel har ideologien rundt forbudet, og kravet om lojalitet til strategien holdt jerngrep om hva som har vært lov å mene, og vanskeliggjort en reell debatt om alternativene.

Normal er i kontakt med mennesker fra alle rekke samfunnslag og yrker som har det til felles at de ønsker en radikal endring i retning regulert omsetning, men som er redd for stigmaet som følger med det å stå frem. Flere vi har snakket med frykter for egen jobb eller karriere. Det kan derfor ikke gjentas nok at Rogaland Arbeiderparti har vært særdeles modige.

Regulert salg av cannabis er ikke det samme som å slippe løs en industri – tvert imot gir det myndighetene muligheten for å regulere salget i stedet for å abdisere kontrollen til kriminelle. Som den kanadiske statsministeren sier, vil man kunne redusere pengestrømmen til organisert kriminalitet og begrense tilgangen for mindreårige samtidig som man respekterer voksnes valg.

I månedene som kommer skal flere av landets partier og lokallag vedta politikk på sine respektive årsmøter. Flere bør følge Rogaland Arbeiderparti og utfordre en gammel og mislykket ruspolitikk.

Trond Wathne Tveiten

Styremedlem Normal Norge , som jobber for statskontrollert cannabis

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt