Verdidebatt

Kjønnsdelte SV-møter

Jeg har, med stigende undring, lest i diverse medier at SV har funnet det nødvendig med kjønnsdelte formøter på landsmøtet sitt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I første omgang tenkte jeg at dette måtte være et eklatant eksempel på "fake news".  Det var det ikke, viste det seg.  I forkant av hovedmøtene har visst partiet i flere år hatt en halvtimes formøter for hvert kjønn.

Ordningen skal angivelig være feministisk begrunnet, selv om partiet også framhever at menn kan profitere på dette. Kvinnene, særlig de unge og uerfarne, skal kunne "pep-talke" litt i forkant for å ruste seg til å møte mennenes hersketeknikker.  Hva skal mennene snakke om på sine formøter, tro?

Kjønnsdelingen fikk sterk støtte av kommentator Aksel Braanen Sterri i Dagbladet i går, som avslutter forsvaret slik:

Så kan en innvende at det å dele inn etter kjønn opprettholder et bilde av kvinnen som det svake kjønn. De som vil se det slik, kan selvfølgelig gjøre det. Men som feminister har vært klar over lenge, det å anerkjenne at kvinner og menn møter ulike standarder, er første steg på veien til reell kvinnefrigjøring. Så lenge kvinner og menn behandles ulikt, kan vi ikke late som om kjønn er uten betydning.

Den påstått feministiske begrunnelsen uttrykkes enda tydeligere av partileder Audun Lysbakken (sitert fra Bergens Tidende):

– Vi er et feministisk parti, og det innebærer å være bevisst på hvordan en del usynlige strukturer fungerer. Dette gjør vi for å ha et inkluderende landsmøte.

Denne saken er blitt heftig diskutert i sosiale medier de siste par dagene, og jeg har da registrert at et stort antall av dem som har ristet kraftigst på hodet av hele greia, har vært kvinner.  Det bør vel være et tankekors for det selverklærte feministpartiet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt