Linda Hagen

7

Reaksjon på Morgenbladets intervju med Thomas Hylland Eriksen

Kunnskap og klokskap henger ikke alltid sammen. En klok person vil ta hensyn til virkeligheten slik den er og ikke slik han ønsker at den burde være. Jeg betviler ikke at THE er klar over at det store flertall av verdens befolkning er langt mindre belest og velutdannet enn han selv, undertegnede inkludert. Jeg registrerer og at han uttaler seg, tildels, med forståelse for at globaliseringens konsekvenser har kulminert i en sterk medvind for høyrepopulisme. Likevel kan jeg ikke se annet enn at han selv er en pådriver for dette globaliseringshurtigtoget.

Publisert: 17. mar 2017

Jeg vil tro at THE er klar over at migrasjonsskeptikere/ motstandere kommer i mange nyanser fra de som mener tempo overskrider absorberingskapasiteten, (som undertegnede), til de som er faktiske rasister. Personlig tror jeg langt de færreste tilhører den siste kategorien, men jeg frykter at mange kan la seg skyve lengre ut på høyresiden på grunn av polariseringen i debatten. Det er for meg underlig at mennesker som ser ut til å være bevisst på betydningen av kunnskap i så liten grad ser ut til å ta skjevheten i kunnskapsfordeling i betraktning før de uttaler seg om ting de bør vite kan ha påvirkningskraft.

Burde ikke kunnskapsrike mennesker, som uttaler seg om spørsmål av betydning for sammfunsutviklingen, ta befolkningens kunnskapsnivå og absorberingsevne i betraktning?

Er det ikke nærliggende å tenke at mye av kritikken og beskyldninger om naivitet og snillisme har sammenheng med at mange ser ut til å la ideologi trumfe realitetene?

Jeg ser og at man må knuse noen egg for å lage en omelett, men det er grenser for hvor mye man kan forvente at mennesker er villige til å akseptere av eksprimentering med samfunnsutviklingen før man setter foten ned.

" Av grunner jeg bare delvis forstår, retter agget mot elitene seg mot de kunnskapsrike og ikke mot dem som bare er rike" sier THE.

For meg er det ganske opplagt hvorfor folk retter agget mot de kunnskapsrike; man forventer rett og slett mer av dem (liksom et barn som vokser opp med en voldelig far retter sitt agg mot moren som ikke gjorde noe).
Når THE ser dette som en feiladressering tenker jeg at det er fordi de færreste har adressen til Soros eller Fredriksen. Det betyr ikke at man ikke er forbannet over hvordan globaliseringen gjør de rikere enda rikere, men man er enda mer forbannet på de kunnskapsrike som har adressen, men likevel ikke gjør noe særlig med det, utover å prate.
Når selv ikke de som påberoper seg å være kunnskapsrike ser at de, ved å være pådrivere for globalisering, har lagt tilrette for mer standardisering, og kapital og makt til de få, hvordan kan de så forvente mer av "den gemene hop"?


Paradokset med THE, slik jeg ser det, er at han ser det, men lar ideologien blende for utsynet.  Men; som han selv sier "Antropologer har tendens til å forelske seg i gråsonene".

 

https://morgenbladet.no/aktuelt/2017/03/en-kort-samtale-om-nesten-alt 

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
13 dager siden / 1814 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1719 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
10 dager siden / 1689 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 1 måned siden / 1450 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
7 dager siden / 852 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
18 dager siden / 842 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
3 dager siden / 826 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere