Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
58    2

Lettelse i Europa

Valget i Nederland har blitt kalt en lakmustest for valgene som kommer i Europa. De møtte opp i stort antall og snudde ryggen til Wilders´s ekstremisme.

Publisert: 17. mar 2017 / 1179 visninger.

Jesse Klavers (30) er tidenes yngste partileder i Nederland. Han styrte partiet Grønne Venstre til et historisk godt resultat under valget onsdag. Statsminister Mark Ruttes høyreliberale parti PVV ble størst, til stor lettelse for Europas ledere, som sukket av glede over at Geert Wilders ikke ble så stor som han hadde håpet på, og som mange fryktet.

Tydelig

– Stå opp for dine prinsipper. Vær ærlig. Vær for flyktninger, vær for Europa. Vi øker på meningsmålingene. Dette er beskjeden vi kan sende til Europa: Vi kan stoppe populismen.

Det er en av den unge lederens kraftfulle meldinger til tilhengerne sine noen uker før valget. Og det virket. Partiet fikk 14 plasser i nasjonalforsamlingen, 10 mer enn sist. Grønne Venstre er venstresidas klare vinner. Arbeiderpartiet gjorde et katastrofevalg, hvor de mistet hele 29 plasser.

Partiets gode valg kan ha flere mulige årsaker: Mobilisering mot høyrepopulisme og irritasjon over at andre blir påvirket av Wilders, er to av dem.

Ikke igjen

For Donald Trump og Brexit sitter fortsatt godt plantet i hukommelsen som eksempel på resultater få hadde forutsett på forhånd. En del av stemmene til Jesse Klavers må sees på som en konsekvens av at mange har tenkt at det samme ikke må skje i Nederland. Som nederlandske Savannah Koolen sa til Dagsavisen: – I USA fikk de Trump, her har de Wilders. Jeg tror det har vekket mange til å tenke at deres stemme teller.

Den tanken har mobilisert unge, velutdannede som er bekymret for hva som kunne skje dersom Geert Wilders fosset mer fram enn hva meningsmålingene antydet. Denne gangen var det ekstra viktig at de tok ansvar for sin egen stemme. Det holdt ikke å tro at folk stemmer som dem. De måtte møte opp selv. Valgdeltagelsen var forøvrig på 81 prosent.

Wilders-effekten

Grønne Venstres gode valg kan også tolkes som en motreaksjon på at de såkalte midtpartiene, de liberale, sosialdemokratene og kristendemokratene, sklir mot høyre i takt med at Wilders har vokst seg større.

– Det er en stor endring, disse partiene er mye mer kritiske til et flerkulturelt samfunn, islamsk innvandring og til EU, men de går ikke så langt at de sier man må kaste ut muslimer, forby islam eller forlate EU, forklarer NTNU-forsker Pieter de Wilde.

Også statsminister Mark Rutte måtte tåle hard kritikk da han i januar publiserte et brev til befolkningen. Der ba han folk oppføre seg eller dra. Brevet var et åpenbart frieri til de innvandringskritiske velgere.

Dermed kan Geert Wilders fornøyd si at det er en seier at han og partiet har påvirket nederlandsk politikk. Noe han også gjorde da han gratulerte Rutte med seieren.

Mer enn miljø

Noen har gitt Jesse Klaver tilnavnet Jessaiah, et tydelig tegn på populariteten, og særlig håpet om å være en motkraft til populistiske strømninger. På valgmøtene, som har samlet flere tusen, har han snakket om håp og endring, om empati, økonomisk likhet og å motvirke klimaendringer. Partiet ble stiftet for 25 år siden, og har alltid hatt en sosial dimensjon i partiprogrammet, mer enn «bare» miljøkamp.

Klavers far har marokkansk bakgrunn, moren indonesiske aner. Han blir stadig sammenlignet med Canadas statsminister Justin Trudeau, og er alltid høflig smilende, med ermene oppbrettet, klar til arbeid, som avisa The Guardian skriver.

Klaver er også klar til samarbeid, noe som forøvrig er en dyd av nødvendighet i Nederland. Men å kompromisse på prinsippene sine vil han ikke.

– Jeg vil forsikre oss om at vi bekjemper ulikhet. Men jeg kan tenke meg 50 ulike måter å gjøre det på, har han sagt.

Fremtiden

Selv om meningsmålingene for Geert Wilders gikk nedover før valget, var reaksjonene fra statsledere mer enn lettet: – Verdiene åpenhet, respekt for andre og tro på Europas framtid er eneste virkelige måten å møte de nasjonalistiske impulsene og isolasjonismen som ryster verden, sa for eksempel Frankrikes president François Hollande.


3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Torill Born

295 innlegg  1318 kommentarer

Hvis da ikke velgerne ble skremt av Erdogans retorikk

Publisert 8 måneder siden

Det var jo kraftig kost de fikk slengt mot seg - nederlenderne. Mange velgere mente kanskje det var best å gå litt "stille i dørene" og valgte som de gjorde. Dette er bare gjetning fra min side - men ikke ulogisk i disse urolige tider.

Jeg vet bare at da Erdogan kom med utfall mot Russland og Putin - ble han kraftig satt på plass. Russland er sterkt nok til å svare for seg. Vi hørte ikke mere fra Erdogan etter at Putin hadde svart både med å true med økonomiske sanksjoner og annet. 

Jeg tenker på Bibelens ord om at - "hvis dere visste hvor svak og liten ondskapen er...."

Det gjelder å stå sterk - også når det stormer som verst. Det har mange kristne opplevet opp i gjennom tusener av år. Stå sterk sammen med Herren Jesus Kristus. Takk og lov - Amen...

Israels Gud  har SKAPT og ØNSKER - Folkeslag og EGNE (min uthev) nasjoner. Vi kan bare se til jødene og Israel - et UTVALGT folk med et UTPEKT land. 

Jeg tror med tiden vil det vise seg at dette blir fasiten. INGEN kan stå opp mot Herren Gud - vi kan bare se og lese av historien bakover......

Jeg takker inderlig Herren Jesus Kristus at Han er min Sjef, min Far og Frelser. Halleluja....Amen..4 liker  
Svar
Kommentar #2

Kåre Kvangarsnes

5 innlegg  519 kommentarer

Publisert 8 måneder siden

Klassekampen har etter min mening nok en mer jordnær og realistisk analyse enn Vårt Lands kommentator når det gjelder valgresultatet i Nederland.

Klassekampen konkluderer:

 " Innvandring og islam har spilt en ekstremt stor rolle i det  nederlandske valget og hovedinntrykket er at høyresida har vunnet på  det. De tre største partiene er alle høyrepartier som konkurrerer om å  ha den skarpeste innvandringskritiske profilen. På venstresida vokser  Grønne Venstre, som ble størst i Amsterdam, men det veier ikke opp for  sosialdemokratenes kollaps etter årene som juniorpartner i den  borgerlige regjeringen. Som helhet er sentrum-venstre svekket. Det  finnes heller ikke noe helhetlig regjeringsdyktig alternativ og  venstresida er splittet i ulike partier og strømninger. Det nederlandske  valget forteller om et Europa på marsj mot høyre i et stadig mer  innvandrerfiendtlig klima."


Islam og innvandringen som VårtLand stiller seg vennligsinnet til under dekke av religiøs frihet, splitter Europa i stadig sterkere grad.

6 liker  
Svar
Kommentar #3

Georg Bye-Pedersen

20 innlegg  4635 kommentarer

Une Bratberg = Geert Wilders dersom....

Publisert 8 måneder siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Selv om meningsmålingene for Geert Wilders gikk nedover før valget, var reaksjonene fra statsledere mer enn lettet: –

Une Bratberg = Geert Wilders dersom du var like kjent med Koranen som Geert Wildert. Det er min bestemte mening. 

Dessverre lever de aller fleste i det vakum at en ikke kjenner Koranen og profeten Muhammeds sitt liv. Hva stod han for og hva sier Koranen. Den sier klart at de vantroende skal bekjempes med alle midler. Dette vet Geert Wilders. Vet du det? Nei du vet sikkert ikke hva budskapet i Koranen er? Du vet vel kanskje at han erobret Saudi-Arabia med sverd for det sier historien. Vet du også at han drepte alle som ikke ville følge ham? Vet du at 700 jøder ble drept da de ikke ville omvende seg og følge ham?

Nei sikkert ikke. Det er derfor min bastante påstand at du ville vært helt lik Geert Wilders dersom du hadde samme informasjon om Islam som ham. Sura 9 vers 3-5: 

"3. Dette er en erklæring fra Allah og Hans sendebud til folket på den store valfartens dag: «Allah sier seg fri fra avgudsdyrkerne, likeledes Hans sendebud! Hvis dere omvender dere, så er det det beste for dere. Hvis dere vender dere bort, så vit at dere ikke kan forpurre Allah vilje.» Still de vantro i utsikt en smertelig straff!

4. Dog unntatt de av avgudsdyrkerne som dere har gjort avtale med, og som ikke har forbrutt seg på noen måte, eller ytet andre hjelp mot dere. Overhold avtalen overfor dem til fristen er ute. Allah holder av de gudfryktige.

5. Men når de fredlyste måneder er til ende, så drep avgudsdyrkerne hvor dere finner dem, pågrip dem, beleir dem, legg bakhold for dem overalt! Men hvis de omvender seg, forretter bønnen og betaler det rituelle bidrag, så la dem dra sin vei. Allah er tilgivende, nåderik."

Vi er nemlig ikke så forskjellige at vi ser så ulikt på situasjonen dersom vi kjenner de bakenforliggende årsaker til vårt syn. Det vet vi fra barneoppdagelse. Det vet vi fra det miljøet vi vokser opp i. Det heter seg at vi er ulike av utseende men like innvendig. Ja det er vi.

Dersom du betviler mitt resonnement så si meg hva som får deg til å akseptere Islam som religion? Det tror jeg neppe du klarer. Vi må erkjenne at islam ikke er en religion som vi kan akseptere som et verdisyn. Den er for brutal til det.

4 liker  
Svar

Siste innlegg

Makten og ærbødigheten
av
Alf Gjøsund
rundt 12 timer siden / 686 visninger
8 kommentarer
Forfølgelsesvanvidd
av
Anne Jensen
rundt 12 timer siden / 585 visninger
11 kommentarer
Noahs Gud hadde nåde med Noah
av
Rolf Larsen
rundt 15 timer siden / 219 visninger
3 kommentarer
De håndplukkede menn
av
Berit Aalborg
2 dager siden / 286 visninger
1 kommentarer
Tillkomme Ditt Rike
av
Anders Ekström
2 dager siden / 144 visninger
1 kommentarer
#metoo
av
Tove S. J Magnussen
2 dager siden / 242 visninger
0 kommentarer
Les flere

Lesetips

Ateistens bekjennelser
av
Trond Skaftnesmo
13 dager siden / 6419 visninger
295 kommentarer
Er Noahs Gud vår Gud?
av
Sofie Braut
16 dager siden / 6864 visninger
193 kommentarer
Å være snill
av
Åste Dokka
21 dager siden / 2228 visninger
2 kommentarer
Det skamfulle samfunnet
av
Erling Rimehaug
23 dager siden / 3566 visninger
5 kommentarer
Når det er bra at det er glemt
av
Benedicte Aass
rundt 1 måned siden / 481 visninger
0 kommentarer
Se og bli sett
av
Asbjørn Gabrielsen
rundt 1 måned siden / 489 visninger
0 kommentarer
Sjenanse og verdighet
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 måned siden / 3544 visninger
1 kommentarer
Jeg kunne vært mirakelpredikant
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 8041 visninger
225 kommentarer
Mektig martyr
av
Åshild Mathisen
rundt 1 måned siden / 2685 visninger
5 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Morten Christiansen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
5 minutter siden / 585 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Ateisme og humanisme II
10 minutter siden / 1536 visninger
Didrik Søderlind kommenterte på
Tvilsom type
17 minutter siden / 2668 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
32 minutter siden / 1393 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 6 timer siden / 1536 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 6 timer siden / 1536 visninger
On Elpeleg kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
rundt 6 timer siden / 1393 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
rundt 6 timer siden / 585 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
rundt 6 timer siden / 585 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Makten og ærbødigheten
rundt 6 timer siden / 686 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 6 timer siden / 1536 visninger
Benth Castberg kommenterte på
Ateisme og humanisme II
rundt 6 timer siden / 1536 visninger
Les flere