Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Lettelse i Europa

Valget i Nederland har blitt kalt en lakmustest for valgene som kommer i Europa. De møtte opp i stort antall og snudde ryggen til Wilders´s ekstremisme.

Publisert: 17. mar 2017

Jesse Klavers (30) er tidenes yngste partileder i Nederland. Han styrte partiet Grønne Venstre til et historisk godt resultat under valget onsdag. Statsminister Mark Ruttes høyreliberale parti PVV ble størst, til stor lettelse for Europas ledere, som sukket av glede over at Geert Wilders ikke ble så stor som han hadde håpet på, og som mange fryktet.

Tydelig

– Stå opp for dine prinsipper. Vær ærlig. Vær for flyktninger, vær for Europa. Vi øker på meningsmålingene. Dette er beskjeden vi kan sende til Europa: Vi kan stoppe populismen.

Det er en av den unge lederens kraftfulle meldinger til tilhengerne sine noen uker før valget. Og det virket. Partiet fikk 14 plasser i nasjonalforsamlingen, 10 mer enn sist. Grønne Venstre er venstresidas klare vinner. Arbeiderpartiet gjorde et katastrofevalg, hvor de mistet hele 29 plasser.

Partiets gode valg kan ha flere mulige årsaker: Mobilisering mot høyrepopulisme og irritasjon over at andre blir påvirket av Wilders, er to av dem.

Ikke igjen

For Donald Trump og Brexit sitter fortsatt godt plantet i hukommelsen som eksempel på resultater få hadde forutsett på forhånd. En del av stemmene til Jesse Klavers må sees på som en konsekvens av at mange har tenkt at det samme ikke må skje i Nederland. Som nederlandske Savannah Koolen sa til Dagsavisen: – I USA fikk de Trump, her har de Wilders. Jeg tror det har vekket mange til å tenke at deres stemme teller.

Den tanken har mobilisert unge, velutdannede som er bekymret for hva som kunne skje dersom Geert Wilders fosset mer fram enn hva meningsmålingene antydet. Denne gangen var det ekstra viktig at de tok ansvar for sin egen stemme. Det holdt ikke å tro at folk stemmer som dem. De måtte møte opp selv. Valgdeltagelsen var forøvrig på 81 prosent.

Wilders-effekten

Grønne Venstres gode valg kan også tolkes som en motreaksjon på at de såkalte midtpartiene, de liberale, sosialdemokratene og kristendemokratene, sklir mot høyre i takt med at Wilders har vokst seg større.

– Det er en stor endring, disse partiene er mye mer kritiske til et flerkulturelt samfunn, islamsk innvandring og til EU, men de går ikke så langt at de sier man må kaste ut muslimer, forby islam eller forlate EU, forklarer NTNU-forsker Pieter de Wilde.

Også statsminister Mark Rutte måtte tåle hard kritikk da han i januar publiserte et brev til befolkningen. Der ba han folk oppføre seg eller dra. Brevet var et åpenbart frieri til de innvandringskritiske velgere.

Dermed kan Geert Wilders fornøyd si at det er en seier at han og partiet har påvirket nederlandsk politikk. Noe han også gjorde da han gratulerte Rutte med seieren.

Mer enn miljø

Noen har gitt Jesse Klaver tilnavnet Jessaiah, et tydelig tegn på populariteten, og særlig håpet om å være en motkraft til populistiske strømninger. På valgmøtene, som har samlet flere tusen, har han snakket om håp og endring, om empati, økonomisk likhet og å motvirke klimaendringer. Partiet ble stiftet for 25 år siden, og har alltid hatt en sosial dimensjon i partiprogrammet, mer enn «bare» miljøkamp.

Klavers far har marokkansk bakgrunn, moren indonesiske aner. Han blir stadig sammenlignet med Canadas statsminister Justin Trudeau, og er alltid høflig smilende, med ermene oppbrettet, klar til arbeid, som avisa The Guardian skriver.

Klaver er også klar til samarbeid, noe som forøvrig er en dyd av nødvendighet i Nederland. Men å kompromisse på prinsippene sine vil han ikke.

– Jeg vil forsikre oss om at vi bekjemper ulikhet. Men jeg kan tenke meg 50 ulike måter å gjøre det på, har han sagt.

Fremtiden

Selv om meningsmålingene for Geert Wilders gikk nedover før valget, var reaksjonene fra statsledere mer enn lettet: – Verdiene åpenhet, respekt for andre og tro på Europas framtid er eneste virkelige måten å møte de nasjonalistiske impulsene og isolasjonismen som ryster verden, sa for eksempel Frankrikes president François Hollande.


3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Hvis da ikke velgerne ble skremt av Erdogans retorikk

Publisert nesten 3 år siden

Det var jo kraftig kost de fikk slengt mot seg - nederlenderne. Mange velgere mente kanskje det var best å gå litt "stille i dørene" og valgte som de gjorde. Dette er bare gjetning fra min side - men ikke ulogisk i disse urolige tider.

Jeg vet bare at da Erdogan kom med utfall mot Russland og Putin - ble han kraftig satt på plass. Russland er sterkt nok til å svare for seg. Vi hørte ikke mere fra Erdogan etter at Putin hadde svart både med å true med økonomiske sanksjoner og annet. 

Jeg tenker på Bibelens ord om at - "hvis dere visste hvor svak og liten ondskapen er...."

Det gjelder å stå sterk - også når det stormer som verst. Det har mange kristne opplevet opp i gjennom tusener av år. Stå sterk sammen med Herren Jesus Kristus. Takk og lov - Amen...

Israels Gud  har SKAPT og ØNSKER - Folkeslag og EGNE (min uthev) nasjoner. Vi kan bare se til jødene og Israel - et UTVALGT folk med et UTPEKT land. 

Jeg tror med tiden vil det vise seg at dette blir fasiten. INGEN kan stå opp mot Herren Gud - vi kan bare se og lese av historien bakover......

Jeg takker inderlig Herren Jesus Kristus at Han er min Sjef, min Far og Frelser. Halleluja....Amen..4 liker  
Kommentar #2

Kåre Kvangarsnes

15 innlegg  932 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Klassekampen har etter min mening nok en mer jordnær og realistisk analyse enn Vårt Lands kommentator når det gjelder valgresultatet i Nederland.

Klassekampen konkluderer:

 " Innvandring og islam har spilt en ekstremt stor rolle i det  nederlandske valget og hovedinntrykket er at høyresida har vunnet på  det. De tre største partiene er alle høyrepartier som konkurrerer om å  ha den skarpeste innvandringskritiske profilen. På venstresida vokser  Grønne Venstre, som ble størst i Amsterdam, men det veier ikke opp for  sosialdemokratenes kollaps etter årene som juniorpartner i den  borgerlige regjeringen. Som helhet er sentrum-venstre svekket. Det  finnes heller ikke noe helhetlig regjeringsdyktig alternativ og  venstresida er splittet i ulike partier og strømninger. Det nederlandske  valget forteller om et Europa på marsj mot høyre i et stadig mer  innvandrerfiendtlig klima."


Islam og innvandringen som VårtLand stiller seg vennligsinnet til under dekke av religiøs frihet, splitter Europa i stadig sterkere grad.

6 liker  
Kommentar #3

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Une Bratberg = Geert Wilders dersom....

Publisert nesten 3 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Selv om meningsmålingene for Geert Wilders gikk nedover før valget, var reaksjonene fra statsledere mer enn lettet: –

Une Bratberg = Geert Wilders dersom du var like kjent med Koranen som Geert Wildert. Det er min bestemte mening. 

Dessverre lever de aller fleste i det vakum at en ikke kjenner Koranen og profeten Muhammeds sitt liv. Hva stod han for og hva sier Koranen. Den sier klart at de vantroende skal bekjempes med alle midler. Dette vet Geert Wilders. Vet du det? Nei du vet sikkert ikke hva budskapet i Koranen er? Du vet vel kanskje at han erobret Saudi-Arabia med sverd for det sier historien. Vet du også at han drepte alle som ikke ville følge ham? Vet du at 700 jøder ble drept da de ikke ville omvende seg og følge ham?

Nei sikkert ikke. Det er derfor min bastante påstand at du ville vært helt lik Geert Wilders dersom du hadde samme informasjon om Islam som ham. Sura 9 vers 3-5: 

"3. Dette er en erklæring fra Allah og Hans sendebud til folket på den store valfartens dag: «Allah sier seg fri fra avgudsdyrkerne, likeledes Hans sendebud! Hvis dere omvender dere, så er det det beste for dere. Hvis dere vender dere bort, så vit at dere ikke kan forpurre Allah vilje.» Still de vantro i utsikt en smertelig straff!

4. Dog unntatt de av avgudsdyrkerne som dere har gjort avtale med, og som ikke har forbrutt seg på noen måte, eller ytet andre hjelp mot dere. Overhold avtalen overfor dem til fristen er ute. Allah holder av de gudfryktige.

5. Men når de fredlyste måneder er til ende, så drep avgudsdyrkerne hvor dere finner dem, pågrip dem, beleir dem, legg bakhold for dem overalt! Men hvis de omvender seg, forretter bønnen og betaler det rituelle bidrag, så la dem dra sin vei. Allah er tilgivende, nåderik."

Vi er nemlig ikke så forskjellige at vi ser så ulikt på situasjonen dersom vi kjenner de bakenforliggende årsaker til vårt syn. Det vet vi fra barneoppdagelse. Det vet vi fra det miljøet vi vokser opp i. Det heter seg at vi er ulike av utseende men like innvendig. Ja det er vi.

Dersom du betviler mitt resonnement så si meg hva som får deg til å akseptere Islam som religion? Det tror jeg neppe du klarer. Vi må erkjenne at islam ikke er en religion som vi kan akseptere som et verdisyn. Den er for brutal til det.

4 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere