Verdidebatt

Tør vi slippe andre inn?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kan være en stor utfordring å slippe andre inn, la dem bli en del av våre liv, la dem få bety noe for oss, la dem få del i oss, la dem få tid og rom.

Vennskap, kjærlighet, omsorg, hjelp...

Å slippe andre inn betyr å åpne for noe usikkert, noe som kan bli bra, men samtidig også noe som kan såre oss. Når vi slipper andre inn, tar vi en sjanse; vi velger å gi dem tillit. Hvis de misbruker denne tilliten, kan smerten gjøre at vi blir mer redde for å slippe andre inn. Vi vil ikke bli såret igjen.

Noen smerter er store, varige, uutholdelige. Noen smerter forsvinner aldri.

Noen sår har vanskelig for å gro. Noen sår har bare en tynn skorpe som gjør at de lett brytes opp igjen. Andre sår er blitt til arr, arr som gjør det vanskelig å bevege seg fritt, trygt, jevnt.

Kanskje gir vi opp. Føler at det ikke er noen der ute vi kan stole på. Gjemmer oss bak et skjold og holder på den måten unna både det vonde - og det gode.

Vi kan bli fanget i vårt eget mørke. Vi er redde for at mørket kan bli dypere, tettere, tyngre dersom vi slipper andre inn.

Men det finnes hender der ute som ønsker å hjelpe. Hender som ønsker å bryte ned isveggen som skiller oss fra solskinn og varme. Hender som ønsker å hjelpe oss på bena igjen når vi ligger nede, samler oss sammen igjen når vi er knust i småbiter.

Vennlighet som kan lime hjertet sammen. Tålmodighet som varmer og omsorg som lyser opp mørket. Smil som tørker ut tårer, får sår til å gro.

Det kan være tilfeldigheter som bringer disse menneskene til oss. Vi ser dem kanskje ikke tydelig gjennom isveggen, men når de strekker ut hånden for å røre ved oss - vil vi tørre å åpne for dem?

Tør vi slippe dem inn til å glede oss? Elske oss? Hjelpe oss?

Vi må tørre. Vi må våge. For det finnes noen gode hender der ute. Og de kan lære oss å smile og le, tross regn og tårer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt