Leder

Tyrkerfrykten

Tyrkerfrykten har fått stor innflytelse på valgkampen i Nederland

Frykten for tyrkerne er gammel i Europa. Martin Luther kalte tyrkerne Guds fiender og djevelen selv. Så var også ottomanene en reell trussel for Tyskland på hans tid. I 1529 beleiret de Wien - og fram til neste beleiring i 1683 var det stadige trefninger mellom hapsburgerne og ottomanene.

Tyrkerfrykten har fått nytt liv med Recep Tayyip Erdogans styre i Tyrkia de siste årene. Erdogan har selv spilt på de ærerike minnene om Det ottomanske imperiet. Gjennom sin kontroll over flyktningestrømmen til Europa har han fått markert sin makt. Innen Tyrkias grenser legger han opp til å samle makten hos seg med autoritære midler.

Nå har tyrkerfrykten fått stor innflytelse på valgkampen i Nederland. Den nederlandske regjeringen nektet i helgen den tyrkiske familieministeren adgang til landet fordi hun ønsket å drive valgkamp for en grunnlovsendring i Tyrkia som skal gi presidenten mer makt. Erdogan har slått tilbake med å kalle Nederland en bananrepublikk og sette nazistempel på Tyskland.

Utestenging av statsråder kan virke som et drastisk og panikkartet tiltak. Men det må forstås nettopp ut fra valgkampen som pågår. Store grupper tyrkere samlet til folkemøter med talere fra et islamistisk regime ville være en direkte gavepakke til Gert Wilders og hans parti.

Regjeringen valgte derfor å stanse ministeren. Slik får statsministeren markert at han vil føre en like streng politikk mot islamistiske grupper som Wilders. Til tross for Erdogans vrede er dette også til fordel for ham. Han framstår nå som den som avslører vestlig dobbeltmoral om ytringsfrihet og demokratiske rettigheter.

Det moderne Tyrkia har lite til felles med det engang så mektige ottomanske imperiet. Da Tyrkia ble til, ble kristne folkegrupper som grekere, armenere og assyrere renset ut, slik at landet ble forholdsvis homogent islamsk. Likevel er det store motsetninger mellom islamister og sekulære og mellom etniske grupper.

Erdogans autoritære politikk springer derfor ut fra svakhet. Han vil holde landet samlet ved å slå ned på motstand. Derfor har Europa reelt sett lite å frykte. Men som skremmebilde har han likevel innflytelse i Europa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder