Verdidebatt

"Presten og ateisten" – to år på etterskudd

Som gammel bokanmelder i avis er jeg et stykke på vei "oppdradd" til å oppfatte bøker som ferskvare. Som litteraturlærer, derimot, lever jeg i et univers der ingen bøker har datostempel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg fikk plutselig en uimotståelig trang til å skrive noen setninger om ei bok som kom ut for to år siden, men som jeg av ulike grunner ikke har fått lest før nå.  Boka er Presten og ateisten – en brevdialog mellom presten Stian Kilde Aarebrot og ateisten Didrik Søderlind.  Det som aktualiserte min leseforsømmelse, var et sterkt og personlig innlegg av Didrik Søderlind i Verdidebatt.no nylig med tittelen Nåden er andre mennesker (på et vis en liten fortsettelse av dialogen i boka).

Begge brevskriverne investerer mye av seg selv i samtalen, noe som gjør dialogen dem imellom til en helt annen form for utveksling enn dem vi møter i kommentarfeltdiskusjonene.  Det resulterer i en konstruktiv dybdesamtale som riktignok tydeliggjør forskjeller – men som i enda større grad demonstrerer at vi mennesker sannelig også er nokså like i vår felles eksistensielle streben.

Boka er herved sterkt anbefalt for alle som interesserer seg for livssynsdialog.  Selv leste jeg den i stigende grad som en spenningsbok i løpet av noen lørdagstimer.  Jeg fikk rett og slett ikke lagt den fra meg før den var ferdiglest.  Kanskje ble jeg hekta på en spesiell måte, siden jeg i ulike faser av livet har "vært" både presten og ateisten.  Jeg kunne dermed på sett og vis også oppleve boka som en diskusjon med meg selv.

Presten og ateisten er et utmerket eksempel på at det faktisk er mulig å føre en sivilisert, vennlig og personlig dialog over livssynsgrensene - og i tillegg innrømme at vi har noe å lære av hverandre. Noen nødvendige forutsetninger må imidlertid være til stede: En genuin interesse for den andre - og evnen til å lytte.  En slik samtale ville trolig ikke vært gjennomførbar på samme måte mellom fundamentalister.

Det dialogiske er for øvrig her også understreket ved at boka er utgitt av Vårt Land forlag og Humanist forlag i fellesskap.

Slikt trenger vi mer av!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt