Leder

Sylvis kors

Vi støtter selvsagt Listhaug i at hun har lov til å bære korset. Men vi støtter ikke hennes politikk.

«La Sylvi bære korset. Støtter du Sylvi?» er teksten på en plakat som lanseres på Facebook av Fremskrittspartiet. Det er interessant at partiet tror dette er et budskap som slår an i det sekulære Norge.

Bakgrunnen for at denne plakaten kommer akkurat nå, er selvsagt debatten som oppsto etter at kommentator Sven Egil Omdal på Facebook hevdet at Sylvi Listhaug har begynt å bruke korssmykket etter at hun ble innvandrings- og integreringsminister. Han mente dette viste at hun brukte korset for å score politiske poenger, og at det var derfor hun bar det på Oslo Symposium.

Omdals kommentar bommet i utgangspunktet på dårlig research - det viser seg nemlig at Sylvi Listhaug har brukt korssmykket flere ganger i offentlige sammenhenger også tidligere. Men den bommet også fordi den insinuerte at Listhaug ikke bar korset fordi det er et uttrykk for hennes tro, eller fordi hun opplever det gir styrke i troen. Slikt kan utenforstående ikke vite noe om.

Det ironiske er at Fremskrittspartiets plakat nettopp legger opp til den politiske koblingen som Listhaug opplevde det så nedrig å bli utsatt for. Partiet bruker det at hun bærer et kors som et argument for å støtte hennes politikk.

Vi støtter selvsagt Listhaug i at hun har lov til å bære korset. Men vi støtter ikke hennes politikk. Dette er imidlertid det doble budskapet i plakatens spørsmål om vi støtter Sylvi. Og denne dobbeltheten er selvsagt tilsiktet.

Det er mange politikere som begrunner sin politiske oppfatning i sitt kristne livssyn. Det har også Sylvi Listhaug all rett til å gjøre. Men det må også være lov til å være uenig i de politiske konsekvensene folk trekker av troen. En direkte kobling mellom korset og politiske standpunkter gir ikke rom for denne uenigheten.

Mange politikere er forsiktige med å knytte for tette bånd mellom troen og politikken. Det kan være med god grunn, nettopp for ikke å utnytte troen til politisk fordel. Men det kan også være fordi det å signalisere tydelig tro vil støte sekulære velgere bort. Fremskrittspartiet er tydeligvis ikke redd for det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder