Kommentar

Lite gjennomtenkt abortforslag

Karin Andersens (SV) utspill om abort er direkte ulogisk og politisk selvmotsigende.

Maria Victoria Kjølstad Aanje, Informasjonsansvarlig i Menneskeverd og Ingjerd Våge, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

I Vårt Land, 2. mars, uttaler Karin Andersen (SV) at nemndsystemet hører fortiden til og bør fjernes. «Nemndene må bort. Kvinnene skal fortsatt få gode medisinske vurderinger, men beslutningen om det skal foretas abort, bør ligge hos kvinnen, enten det er i uke 12 eller uke 22», sier hun.

Vi håper forslaget raskt legges ned i skuffen ettersom det virker lite gjennomtenkt av flere grunner.

Politisk selvmotsigelse

For det første er det tverrpolitisk enighet om at antall aborter bør r­eduseres ytterligere. Ny handlingsplan (2017-2022) om seksuell og reproduktiv helse ble lansert i ­desember der formålet er å fore­bygge uønskede svangerskap og abort. Også SV har uttalt at man må ta i bruk gode virkemidler for å redusere antall aborter årlig. Det er et mål man jobber mot.

Med det i bakhodet virker Andersens utspill direkte ulogisk og politisk selvmotsigende. Antall uker med selvbestemmelse påvirker abortraten. Sverige har en liberal lov med selvbestemt abort til uke 18. Der er abortraten høyere enn i Norge. Finland har en strengere lov enn oss, og der er abortraten også lavere. Hvis Andersen vil bidra til abortforebyggende arbeid, er ikke dette veien å gå.

Virkeligheten

Det ser ut til at Andersen sitter igjen med et gammeldags bilde av hvor utviklet og komplekst fosteret faktisk er i andre trimester. Ved 22. uke i graviditeten veier barnet nærmere en halv kilo og alle organer er ferdig utviklet. Det skal nå kun vokse i størrelse. Studier fra Japan viser at man har klart å drive livreddende behandling av foster i uke 21 av svangerskapet.

Vi kjenner oss fristet til å spørre Andersen om hvilken verdi hun tillegger fosteret i denne ­perioden? Er det virkelig rett at et 22 uker gammelt foster ikke skal ha noen form for rettsvern i Norge – når man i enkelte land i verden ville gått inn for å redde dette?

Naivt

Det er naivt å tro at kvinnen alltid er fosterets beste forsvarer. I Kina mangler det millioner av jentebarn ettersom gutter er å favorisere for kinesiske familier. Abort på bakgrunn av «feil» kjønn er dessverre blitt et vanlig fenomen. Det er derfor ingen tvil om at et lovverk som gir fosteret en form for rettsvern ikke er overformynderi. Et juridisk regelverk er derimot beskyttende og ­signaliserer at også fosteret har menneskeverd.

Først publisert i Vårt Land, 08.03.17

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar