Leder

Viktig at barn blir hørt

Barn og unge har rett til å bli hørt. Det må være utgangspunktet også for forskningen.

Regjeringen ønsker å gjøre det enklere å skaffe til veie kunnskap om omfanget av vold og overgrep mot barn og unge. Et forslag er nå sendt ut på ­høring om å la barn ned i tolvårsalderen bidra til forskning på sensitive tema, uten at foreldrene først må samtykke til det.

Et notat som Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring har utarbeidet på oppdrag fra Unicef Norge, viser at Norge ligger langt bak nabolandene våre, melder NTB. Det gjeldende norske regelverket setter en stopper for forskning uten foreldresamtykke når barnet er mellom 12 og 16 år. Dette begrenser muligheten forskerne har til å skaffe seg god nok kunnskap om problematikken.

Det er dessverre grunn til å tro at mørketallene er betydelige når det kommer til vold og overgrep mot barn. Generalsekretær Camilla Viken i Unicef Norge sier til NTB at «foreldre som utsetter sine barn for vold, vil si nei til å delta i en undersøkelse med et slikt tema». Når foreldre som slår, i neste omgang kan sette foten ned for forskning på feltet, blir volden vanskelig å avdekke.

Tallene vi har om vold og overgrep mot barn, bygger i dag på forskning på ungdommer i slutten av tenårene. Ifølge Viken forteller en av fem at de har opplevd ­enten grov ­eller mild vold i oppveksten, et tall som ­allerede er urovekkende stort.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie innrømmer at vi i Norge ikke har vært flinke nok til å høre barn og unge i denne typen saker. Ved å la barn ned til 12-årsalderen fritt bidra til forskning på feltet, vil vi kunne øke kunnskapen om vold og overgrep mot barn og unge betraktelig.

Vi er enige i at det er viktig å la barn og unge bli hørt. Forskerne må selvfølgelig ha gode metoder for å fange opp feil i materialet, slik det også må være tilfellet når det forskes på voksne. Vi er likevel enige med Høie når han mener at regjeringens forslag til ny aldergrense for å delta i forskning uten foreldresamtykke, vil gi barn og unge bedre og mer målrettet hjelp.

Barn og unge har rett til å bli hørt. Det må være utgangspunktet også for forskningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder