Spaltist Joanna Bjerga

Hvorfor jeg er feminist

Menn og kvinner er ikke like, men de er likeverdige.

Publisert: 6. mar 2017

Jeg er feminist.

Jeg har aldri gått i tog 8.mars. Jeg mener at kontantstøtte er en god idé, og jeg jobbet redusert da barna var små. Jeg tenker at selvbestemt abort er trist, og burde vært unødvendig.

Men jeg er feminist.

La oss se på definisjonen. «Feminisme­ er en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk, og akademisk virksomhet som handler om frihet, likestilling og rettferdighet for begge kjønn. Selve ­ordet feminisme kommer opprinnelig av det latinske ordet feminia, som betyr kvinne.»

Frihet, likestilling, rettferdighet og kvinnelighet. Ja, takk!

Jeg er faktisk feminist fordi jeg er mormon.

Ifølge professor Valerie M. Hudson er mormonismen intet mindre enn den mest feministiske og progressive av alle de kristne trosretningene. Hudson er statsviter og opphavskvinnen til, et tverrfaglig forskningsprosjekt som ser på sammenhengen mellom nasjonalstaters sikkerhets- og samfunnspolitikk, og kvinnenes levevilkår. Hun er også medlem av kirken.

Et guddommelig privilegium

Progressivt og feministisk er nok ikke ordene de fleste ville valgt å bruke på et såpass konservativt og patriarkalsk trossamfunn som vårt, men heng med litt til, så skal jeg forklare hva jeg mener, og da må vi faktisk helt tilbake til Edens hage.

Vi tror ikke at Eva syndet da hun spiste av den forbudne frukt. Vi tror hun gjorde det som var nødvendig for at planen for hele menneskeheten kunne tre i kraft. På den måten kunne alle Guds åndebarn komme til jorden, få en kropp, lære gjennom erfaring og utvikle sine nedarvede guddommelige egenskaper. Dette fordi vi tror at alle mennesker har Himmelske foreldre. Ikke bare er Gud vår Far, men vi har også en himmelsk mor! Og siden alle kommer til jorden gjennom en kvinne – en mor – ser vi på morsrollen som et guddommelig privilegium og en gave.

Eva ble altså ikke straffet for sitt valg. I første Mosebok 3:16 står det «... og til din mann skal din attrå stå, og han skal råde over dig.» Men ordet ‘over’ kommer fra det hebraiske ‘bet’ som betyr med. Han skal råde med deg. Vi tror ikke at kvinnen skal være mannen underdanig.

Likestilte

Menn og kvinner er ikke like, men de er likeverdige. De er ikke identiske, men de er likestilte for Gud.

Allerede på midten av 1800 tallet – i en tid da kvinner ellers ikke hadde noen særlige rettigheter i det hele tatt, hadde kirkens kvinner både stemmerett, tok høyere utdanning, underviste og forkynte side om side med mennene.

Og det har de fortsatt med. Mange av de ansvarsoppgavene som kvinnene i mormonkirken har, ville faktisk krevd ordinasjon i andre kirker.

Men det stemmer at det kun er menn som ordineres til prestedømmet. Likevel ser vi det slik at prestedømmet delegeres til kvinnene i mange forskjellige sammenhenger, og at vi som kvinner ikke holdes tilbake på noe vis. Tvert imot oppfordres og oppmuntres vi til å ta ordet, ta utfordringer og ta ansvar.

Krever sin kvinne

Jeg kommer nok ikke til å gå i tog i år heller. Men jeg kommer til å fortsette å jobbe for frihet, likestilling og rettferdighet på andre arenaer. Hjemme. I kirken. På jobb. På skolen.

I en ideell verden ville alle jenter gått på skole, og kjønnslemlestelse ville ikke eksistert. Ingen barnebruder, ikke noe ­institusjonalisert voldtekt, ingen menneske­smugling eller sex-slaver. Lik lønn for likt arbeid ville vært en selvfølge­. Omsorgsarbeid i samfunnet ville blitt verdsatt – både økonomisk og sosialt.

Men vi er ikke der. Det er nok å ta tak i. Endring er mulig, og den skjer, men den krever sin kvinne. Som overpriviligert hunkjønn i den norske bobla tenker jeg at det er min plikt å ikke lukke øynene for mine medsøstres kår – uansett hvor.

Derfor er jeg feminist.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

30 innlegg  2002 kommentarer

Mannen da?

Publisert rundt 3 år siden

Rettferdighet og kvinnelighet og likestilling/ likeverd.  Det er ikke nødvendig med klistrelappen "feminist" for å ha dine verdier.  Kaller du deg feminist, skaper du spenning eller kamp mellom kjønnene.  Det er full harmoni mellom mann  - kvinne når vi vi vandrer med Gud.  Og mannen - skal han kalle seg "maskulist"?  For ballansens skyld.  Feminist er et av verdens mest unyttige ord - det bryter ned menneskers verdighet og integritet.

2 liker  
Kommentar #2

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Virkeligheten

Publisert rundt 3 år siden

opptrer ofte annerledes enn man vil. Å forholde seg til den kan være krevende , men nødvendig. Feminismen er en motbølge til paternalismen, akkurat som vitenskapen er det til religionene.

1 liker  
Kommentar #3

Daniel Hisdal

58 innlegg  2194 kommentarer

Les denne, Joanna...

Publisert rundt 3 år siden

...så ser du hvorfor man straks må få vekk ordet "feminist":

http://www.side3.no/--jeg-hater-ikke-alle-kvinner-jeg-synes-bare-kvinner-generelt-er-ekle-og-ubehagelige/3423318749.html

Kommentar #4

Joanna Bjerga

42 innlegg  74 kommentarer

I grunnen enig.

Publisert rundt 3 år siden

Slik ordet brukes i dag, er jeg enig i at det har tapt mye av sin opprinnelige betydning. Men det er jammen 'humanist' også... ;-)


2 liker  
Kommentar #5

Daniel Krussand

30 innlegg  2002 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Mormonsk feminisme slutter jeg meg til.  Veldig bra.  Himmelske foreldre blir nok for drøyt, likeledes at Eva bare gjorde jobben sin.  Men dyktige er de i Utha og sangkoret deres er i verdensklasse.  Håper mange norske feminister blir Mormoner nå - helt akseptabelt. Lykke til.

3 liker  

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2969 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1706 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
7 dager siden / 1597 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1184 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1066 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 645 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere