Kommentator Håvard Nyhus

Kommentator i Vårt Land

Åndskamp make strange bedfellows

Når Bjarte Ystebø og resten av Oslo Symposium setter sin politiske agenda inn i en overordnet åndskamp, er de nødt til å bøye virkeligheten til det ugjenkjennelige.

Publisert: 6. mar 2017  /  1463 visninger.

 

I EN KJELLER ER ET disponibelt rom gjort om til bad. Det er Anita Apelthun Sæle som er kallet til å vitne. De kommunale forskriftene gjør imidlertid at hun ikke har fått muligheten til å innvie det ennå. Men se, nå kan hun forkynne oss en stor glede: I USA har Donald Trump lovet at han vil fjerne 75.000 sider med reguleringer!

Bli med til Oslo Symposium, der våtromsnormen er åndskamp; og presidenten som gjør narr av utviklingshemmede og skryter av sine egne seksuelle overgrep er et «bønnesvar» som «står for mange, gode og kristne verdier» (Simon Friis Larsen, KrF). 

Et skritt tilbake: Oslo Symposium, konferansen som arrangeres hvert valgår i Oslo kongressenter, kan oppsummeres som et forsøk på å sette politikken inn i et større åndskampparadigme – en overordnet fortelling der lys og mørke kjemper om overtaket. 

På den måten henger det på forunderlig vis sammen når konferansens to uttalte målsettinger er: (1) Å demme opp for den «sekulære fundamentalismen»; og (2) å spenne bein på Arbeiderpartiets regjeringsambisjoner.

For i arrangørens verden går dette ut på det samme: Politikk er åndskamp; og åndskamp er politikk. Eller som leder for symposiet, Bjarte Ystebø sier til Klassekampen: Arbeiderpartiet kjennetegnes av politikere som «står opp hver dag og spør seg selv: Hva kan jeg gjøre for å avkristne Norge?».

Slik går åndelig vekkelse, våtromsforskrifter og innsatsen for å sikre en «ikke-sosialistisk regjering» opp i en høyere enhet. Over Apelthun Sæles besvær med Plan- og bygningsetaten spennes en duk der åndskampen kan projiseres og utkjempes.

Og all den tid det ikke er så rent lite som står på spill, må lysets agenter legge indolenser til side og omforenes i det som teller. Fasthet i det sentrale, frihet i det perifere og fornuftsekteskap i alt. Bare slik er det mulig å forstå symposiets omfavnelse av Mammon-dyrkeren i Det hvite hus, som engang ikke greier å uttale navnet på Pauli mest berømte brev («Two Corinthians»). 

Og bare slik er det mulig å forstå Ystebøs omfavnelse av Sylvi Listhaug, hvis partiprogram tar til orde for billigere sprit, porno, røyk, bensin, diesel, surrogati, eutanasi, stamcelleforskning og søndagsåpne butikker. Og hvis ungdomsparti tar til orde for å avvikle trosstøtten. Alt dette er Ystebø villig til å se mellom fingrene med; det avgjørende er at Sylvi Listhaug går omkring med et godt synlig kors.

For heller ikke Bibelens Ester var feilfri og i kampen mot Arbeiderpartiets avkristningsprosess, kan man ikke la seg adlede av distraksjoner heller.

Og bare slik er det mulig å forstå omfavnelsen av aborttilhengeren Trude Drevland, som blankt avviste reservasjonsretten: «Jeg mener at vi ikke kan ha slike særordninger i et moderne Norge. Det er en avleggs diskusjon. Det er forhistorisk.» Men nå har Drevland havnet på kant med «elitemediene», og simsalabim en viktig alliert av Oslo Symposium. Åndskamp make strange bedfellows.

Eller kanskje vi skal kalle det for hva det er: kognitiv dissonans. For å få ligningen sin til å gå opp – at høyrepopulismen representerer «kristne verdier» og venstresiden verdiliberal utglidning – så er Oslo Symposium nødt til å foreta så mange strategiske krumspring, så mye tendensiøs lesning og så mye teologisk gymnastikk, at selve reisverket vi kaller virkeligheten knaker i sammenføyningene. 

Tilbake står en «verdi-performance», en politisert åndskamp der forstillelse og gode miner omdefineres til en dyd og strategiske allianser gjennomsyrer alt.

Samme dag som Oslo Symposium startet, noen hundre meter bortenfor, var det matutdeling på Fattighuset. På andre siden av gaten holder Grønland kirke åpent for dem som venter og fryser, enten det er østeuropeere som er ofre for sosial dumping, hjemløse, innvandrere eller nordmenn. 

Som forfatter Håvard Syvertsen skriver: «Det forandrer ikke verden, men det gjør dagen litt bedre for de to-tre hundre som er innom kirka på fredagene.»

Tro om det ikke er dette som er å ta misjonsbefalingen og «kristne verdier» på alvor. Som Frans fra Assisi sa: «Forkynn evangeliet, og om nødvendig bruk ord.» Verdiene som Oslo Symposium er så bekymret på vegne av, manifesteres i gjerninger og saktmodig tjeneste.

Blant dem som har andre ting å bekymre seg for enn strenge våtromsforskrifter.

16 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Oddbjørn Johannessen

184 innlegg  13478 kommentarer

Ja!

Publisert rundt 2 år siden

Et aldeles glimrende innlegg!

5 liker  
Kommentar #2

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden

Veldig godt nyansert 

4 liker  
Kommentar #3

Roald Øye

247 innlegg  2311 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Håvard Nyhus. Gå til den siterte teksten.
en «verdi-performance

Debattutvikleren i Vårt land kan jeg som abonnent på begge våre to kristne dagsaviser sammenlikne med utvikleren  i Dagen, og det viser en   avstand i oppfatning av president Trump og andre politiske aktører,  som er dramatisk for kristen-Norge. 

4 liker  
Kommentar #4

Carl Wilhelm Leo

11 innlegg  932 kommentarer

Åndskampen i globalt perspektiv.

Publisert rundt 2 år siden

Om vi ser litt ut over Oslo Symposium og lokale størrelser , så skjer det  litt småtteri innen åndskampen ute i verden forøvrig - med stor avstand mellom partene..

Mye tyder på at åndskampen vil komme på en måte hvor den Romersk Katolske Kirken står sentralt - vi ser på hva som har skjedd hittil. Og hvordan Donald Trump på forunderlig vis kan bli tungt involvert.

Har litt dårlig tid, men skal sammenfatte med det jeg har tilgjengelig her og nå. Har prøvd å linke til kildene for opplysninger som kommer sentralt inn i en oppsummering av ubesvarte spørsmål om politikk , president Trump , Vatikanet , en verdensreligion og om hvordan den kristne religion vil komme ut av dette. 

Kl. 17.55 ( gjerne kl. 5.55 for den som leser Boken) om aftenen den dag  Pave Bendedict 16. trakk seg , slo lynet ned i Vatikanet. (statistikk ?)

 Internasjonale banktransaksjoner med Vatikanets bank ble stanset et par dager før Pave Benedict 16. trakk seg.

Internasjonale banktransaksjoner ble gjenopptatt 12. februar 2013 - dagen etter at Pave Benedict trakk seg.

---

Et par sitater fra et langt åpent brev til Pave Francis , undertegnet av mange katolikker og ledere innen den katolske kirke.:

"Your predecessor Benedict XVI, sitting for the first time in the Chair of Peter, reminded the Catholic faithful that “[t]he Pope is not an absolute monarch whose thoughts and desires are law,” but rather “the Pope’s ministry is a guarantee of obedience to Christ and to his Word.” Accordingly, said Benedict, a Pope “must not proclaim his own ideas, but rather constantly bind himself and the Church to obedience to God’s Word, in the face of every attempt to adapt it or water it down, and every form of opportunism.”

Vi går til en del av konklusjonen :

" In sum, Holy Father, over the past two-and-a-half years you have earned the world’s unanimous praise while throwing the ecclesiastical commonwealth into a state of confusion and division. You have ridiculed, berated and condemned the orthodox, shown limitless tolerance for the heterodox and the sexually deviant, and contrived to subvert the sacramental discipline defended by the very Pope you declared a saint. Accompanied everywhere by the adulation of the media and the roar of crowds, you seem heedless of Our Lord’s admonition: “Woe to you when men shall bless you: for according to these things did their fathers to the false prophets.” 

Tar med en link til boken "The Little Book of Insults", med en masse oppklarende lenker til punkter hvor skoen trykker  :

 http://thatthebonesyouhavecrushedmaythrill.blogspot.no/2013/12/the-pope-francis-little-book-of-insults.html

Kardinal Burkes intervju med Vida Nueva :" Kirkens skip har mistet kompasset",

 http://rorate-caeli.blogspot.com/2014/11/cardinal-burkes-full-interview-with.html

Her er en sentral sak fra  Wikileaks som reiser et par spørsmål:

https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/6293

Og verre enn det :

 http://theeye-witness.blogspot.no/2013/10/a-compromised-conclave.html

Så til hvor Donald Trump kommer inn : De fleste har vel lest dette før, så jeg går rett til spørsmålene i brevet til Trump :

"Dear President Trump:

The campaign slogan “Make America Great Again,”  etc...

.... With all of this in mind, and wishing the best for our country asformed United States Catholics to petition you to authorize an investigation in  what end was the National Security Agency monitoring the conclave that elected Pope Francis? [6]

-  What other covert operations were carried out by US government operatives concerning the resignation of Pope Benedict or the conclave that elected Pope Francis?

-  Did US government operatives have contact with the “Cardinal Danneels Mafia”?  [7]

-  International monetary transactions with the Vatican were suspended during the last few days prior to the resignation of Pope Benedict.  Were any U.S. Government agencies involved in this? [8]

-  Why were international monetary transactions resumed on February 12, 2013, the day after Benedict XVI announced his resignation? Was this pure coincidence? [9]

-  What actions, if any, were actually taken by John Podesta, Hillary Clinton, and others tied to the Obama administration who were involved in the discussion proposing the fomenting of a “Catholic Spring”?

- What was the purpose and nature of the secret meeting between Vice President Joseph Biden and Pope Benedict XVI at the Vatican on or about June 3, 2011?

-   What roles were played by George Soros and other international financiers who may be currently residing in United States territory? [10]

Hvordan stemmer dette med de tilgjengelige profetier ?  

   

2 liker  
Kommentar #5

Oddbjørn Johannessen

184 innlegg  13478 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Hvordan stemmer dette med de tilgjengelige profetier ?  

Du burde slutte å lese all denne smusslitteraturen, Leo.

3 liker  
Kommentar #6

Mette Solveig Müller

55 innlegg  4939 kommentarer

Å vanne ut budskapet

Publisert rundt 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Accordingly, said Benedict, a Pope “must not proclaim his own ideas, but rather constantly bind himself and the Church to obedience to God’s Word, in the face of every attempt to adapt it or water it down, and every form of opportunism.”

En svært interessant og tankevekkende kommentar, i forhold til dette "å vanne ut budskapet".  og fjerne de sentrale ideene som har ligget der gjennom tidligere slekters gang. -  Når vi prøver å søke sannhet i alle ting, er det så alt for lett å falle for det som "klør i øret".  "Snillheten" overtar helt der også "strengheten" skulle sørget for  ballanse.  ( Jmfr ballansen i jødenes lære mellom barmhjertighet og strenghet!)  Balansen vi selv og kjenner fra Håvamål. - Kanskje er det akkurat denne konflikten kristendom og islam har tatt hver sin side av?  Vel, slik tenker jeg mange ganger.... Mette

2 liker  
Kommentar #7

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Kardinal Burkes intervju med Vida Nueva :" Kirkens skip har mistet kompasset",

Slik kan vi ikke ha det. Noen må gå!

3 liker  
Kommentar #8

Kjell G. Kristensen

70 innlegg  13843 kommentarer

Åndskamp?

Publisert rundt 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Åndskampen i globalt perspektiv

Hvor har man alle disse ideene om åndskamp fra? Bare spør Paulus; Våre våpen er ikke fra mennesker, men har sin kraft fra Gud og kan legge festninger i grus. Vi river ned tankebygninger  og alt stort og stolt som reiser seg mot kunnskapen om Gud.

1 liker  
Kommentar #9

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Hvor har man alle disse ideene om åndskamp fra? Bare spør Paulus; Våre våpen er ikke fra mennesker, men har sin kraft fra Gud og kan legge festninger i grus. Vi river ned tankebygninger  og alt stort og stolt som reiser seg mot kunnskapen om Gud.

Hele Leos kommentar er basert på konspirasjoner. Ingenting lar seg eller vil la seg noen gang dokumentere. Vatikanet er et villig offer for slikt fordi man har ikke for vane å lekke fra sine samtaler. Når du er i samtale med paven har du all grunn til å tro at den er konfidensiell mellom dere og evt de som tar notatene. Vatikanet offentliggjør ikke noe før tidligst etter 100 år eller når alle berørte parter er døde. Jeg skulle likt å fått leve til beretningen om Øst-Europas fall kan offentliggjøres for der skal det være noen snasne detaljer. Men fordi paven er en global leder på linje med andre globale ledere knyttes han til samme type konspirering som dem. 

Når det gjelder kardinal Burke er han en meget konservativ kardinal, og særdeles høyprofilert med de mest outrerte gevanter til kardinal å være.  Visste man ikke bedre kunne han passere for en transvestitt, slik han kler seg. (Vel, jeg vet heller ikke, men jeg antar at det ikke er slik) Han har sin skare som dyrker hans opposisjon til den sittende pave. Slike finnes bestandig. Jeg har ikke tatt meg bryet med å sjekke det men regner med at han kan ha vært like opposisjonell til de to foregående paver. Hypotesen er at det er bare pave Burke som er bra nok for Burke. 

Til spørsmålet om hvor ondskapen kommer fra kan det være at det nederst på papiret står med liten skrift "made in Ukraina", Serbia eller et av disse andre landene som er leverandører av nyheter man tror folk liker å lese. De produseres på gutterom for en billig penge like fort som fingrene klarer å skrive dem. 

3 liker  
Kommentar #10

Carl Wilhelm Leo

11 innlegg  932 kommentarer

Kardinalens trikotasje

Publisert rundt 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
. Vatikanet er et villig offer for slikt fordi man har ikke for vane å lekke fra sine samtaler. Når du er i samtale med paven har du all grunn til å tro at den er konfidensiell mellom dere og evt de som tar notatene. Vatikanet offentliggjør ikke noe før tidligst etter 100 år eller når alle berørte parter er døde.

Takk for interessante og relevante observasjoner vedrørende kardinalens gevanter, hvor De skriver :

quote

"... kardinal Burke er han en meget konservativ kardinal, og særdeles høyprofilert med de mest outrerte gevanter til kardinal å være.  Visste man ikke bedre kunne han passere for en transvestitt, slik han kler seg. (Vel, jeg vet heller ikke, men jeg antar at det ikke er slik)"

 close quote

Den tør jeg ikke spekulere i - og har ingen formening saken. Kardinal Burke med flere har forsøkt å hindre at kirken og dens religion går i oppløsning.

De som står for undergraving av den kristne religion liker ikke oppmerksomhet på det de gjør - ikke rart "trykket" øker og beskyldninger om konspirasjon hagler.

Tror det var sir Edward Boiles som sa det slik " Increased pressure , greater the amount of hot air". 

---

Når det gjelder mulighetene for lekkasjer fra Vatikanet , la jeg ut en link med lenker til andre aviser og Snowdon om hva NSA har avlyttet , herunder Vatikanet  - uten at jeg gidder å kryssdokumentere noe alle vet , eller burde vite.

Men De kan jo oppdatere Dem på hva som er mulig innenfor avlytting og overvåkning i dag  - aktualisert av Wikileaks siste utsendelse (tirsdag 7.mars 2017) : Det har skjedd mye siden Snowdon måtte søke asyl :

http://www.abcnyheter.no/dataliv/2017/03/08/195283988/mulig-overvake-deg-tven?autoplay=1

Konspirasjonsteori i går , virkelighet i dag.

 Vær på vakt mot de "underjordiske" , herr Kristiansen . 

  

2 liker  
Kommentar #11

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Kardinal Burke med flere har forsøkt å hindre at kirken og dens religion går i oppløsning.

Siden ingenting synes å tyde på at DKK er i ferd med å gå i oppløsning må jeg anta at kBurke er noe av det mest vellykkede som vever omkring i Vatikanet fra tid til annen. 

Jeg tror nok forklaringen er hos deg og litt anderledes; du følger en sort-hvit-tankegang, oss-dem, jeg har rett-du har feil. DKK kan være slik hvis den vil, men det er likevel ikke et stivnet skrekkabinett hvor det ikke pågår dialog og debatt. I 2015 hadde vi fx familiesynoden som diskuterte hvordan kirken skal se på dagens familiesituasjon og nye samlivsformer. Noen av oss så en mulighet for en forsiktig åpning i retning aksept av homofile. Selv om det ikke gikk så langt uttalte pFrans at "hvem er jeg til å dømme". Man kan kalle det et forsiktig hjertesukk av vennlig innstilling. Fremtiden kan gi nye familiesynoder og andre holdninger. Vi vet aldri hva fremtiden har på lager. I tillegg til at vi hadde Konsilet i 1965 har det hele tiden pågått religionsdiskusjon, hva ellers?, i Vatikanet. Møtet i Lund i 2016 er også et tegn på religionsdialog.  Siden Vatikanet også er en bedrift og stat diskuterer man naturligvis også emner relatert til dette, men religion er Vatikanets hovedbeskjeftigelse. 

1 liker  
Kommentar #12

Jarl Henning Ulrichsen

4 innlegg  1058 kommentarer

Allsidighet

Publisert rundt 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Takk for interessante og relevante observasjoner vedrørende kardinalens gevanter,

Verdidebatt har utviklet seg i riktig interessant retning.

Nylig skrev Oddbjørn Johannessen en kommentar der han gjorde oppmerksom på en ortografisk feil hos selveste president Donald Trump. Jeg var så diskret at jeg ikke påpekte at Johannessen selv gjorde en feil i sin korte kommentar.

Og nå kan vi glede oss over en motereportasje av Njål Kristiansen som savner sin like selv i de mest fornemme motemagasiner.

Hva blir det neste?

Jeg håper Carl Wilhelm Leo innser at det ikke er lett å måle seg med debattanter som er behersker så mange ulike disipliner. Vi amatører kommer lett til kort når vi møter ekspertisen med all dens allsidighet.

4 liker  

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
5 dager siden / 4793 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
16 dager siden / 4732 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 2500 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
21 dager siden / 2294 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
19 dager siden / 1776 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1710 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
18 dager siden / 1499 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
11 dager siden / 1331 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
10 dager siden / 1288 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
6 dager siden / 1118 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere