Lederartikkel Vårt Land

Kristne jages fra Sinai

Nok et område i Midtøsten er i ferd med å tømmes for kristne.

Publisert: 28. feb 2017

Terrorgruppen IS har i flere år drevet med angrep mot egyptiske politifolk og andre myndighetsmål på Sinai. Nå har de kunngjort at de vil renske ut alle kristne fra provinsen og vist at de mener alvor ved å drepe flere kristne de siste dagene.

Torsdag kom de hjem til Kamel Youssef i provinshovedstaden El Arish og skjøt ham mens familien så på. De tok med seg datteren, og liket hennes ble senere dumpet foran politistasjonen. Slike hendelser gjør at de kristne nå forlater området.

Det nordlige Sinai grenser til Israel og til Hamaskontrollerte Gaza. Tidligere var det en omfattende trafikk gjennom tunneler mellom Gaza og Sinai, men Sisi-regjeringen har ødelagt de fleste tunnelene. Noen væpnede islamistgrupper har lenge angrepet israelske mål fra Sinai.

Etter at den islamistiske Mursi-regjeringen ble styrtet i 2013 har disse gruppene trappet opp virksomheten. Året etter sverget de troskap til Den islamske staten, og kaller seg nå IS i Sinai. De egyptiske myndighetene har ikke maktet å få bukt med dem. De tildels brutale metoder som brukes i kampen mot IS, har også rammet sivilbefolkningen, som dermed blir mer­ 
fiendtlig innstilt mot myndighetene.

IS har lenge utpekt de koptiske kristne som mål. IS mener at kristne ikke hører hjemme i Midtøsten, og kopterne er den største kristne grupperingen. Men når de kristne på Sinai nå blir spesielt rammet, handler det nok også om et ønske om å få internasjonal oppmerksomhet for kampen mot den egyptiske regjeringen.

Ledelsen i den koptiske kirken har støttet opp om Sisis styre ut fra et håp om å få beskyttelse mot islamistene. Dessverre svikter regjeringen her. Det kan skyldes evneløshet, men det kan også avspeile mangel på ekte engasjement for de kristnes kår.

De koptiske kristne var i Midtøsten lenge før profeten Muhammed skapte islam. Om den egyptiske regjeringen skal ha noen troverdighet, må den sørge for å gi de kristne en effektiv beskyttelse.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Norge bør være med å sørge for en luftbro for kristne fra slike utsatte områder. De som lever i faresonen bør sjekkes ut for opphold i Norge på humanitært grunnlag om det er slik at de ikke kan omplasseres til andre områder i eget land. Eget land først så fremt det er mulig, men vi må være parat til å hjelpe de som risikerer livet med plass i Norge om det blir nødvendig. Nå er vi kjent med problematikken fra den starter og har alle muligheter til å planlegge deretter. 

1 liker  
Kommentar #2

Jarle Veland

14 innlegg  92 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Slutter meg til ønsket om en luftbro 

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2966 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1580 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1122 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1062 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 643 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere