Spaltist Maryam Trine Skogen

Blogger og student

Klesdesign og traumer

Skal kun historikere og jøder få drive folkeopplysning om nazistenes jødeutryddelse?

Publisert: 27. feb 2017

Forrige uke fikk jeg gleden av å 
møte designeren Siri Sveen Haaland­ som kom rett fra New York fashionweek med sin Rabinowitz-kolleksjon. Den er sydd til ære for den polsk-norske jøden fra Haugesund, Moritz Rabinowitz.

I tillegg til å være en eksepsjonelt god skredder og designer, var han også samfunnsdebattant som advarte mot nazismen i leserinnlegg og egne bøker. Han ble en av de første nazistene arresterte,­ og han døde senere av vold i fangenskap i Tyskland. Hans design, som den kjente London-frakken, er ikonisk.

Drøyt

Selv hadde jeg aldri hørt om Rabinowitz før media omtalte klærne til Siri som en skandale. Siris engasjement er hjertevarmt og modig, men hennes mangeårige kunstnernavn er også Black Rat. Kombinasjonen av ordet rotte og klesdesign, inspirert av fangedrakter og jødestjerner, ble i det drøyeste laget for enkelte.

Da direktøren for HL-senteret, Guri Hjeltnes, og filmskaper Nina Grünfeld møtte Siri i panelsamtale, manglet det ikke på gode råd om hvordan hun heller burde ha brukt sine kunstneriske evner for å hedre Rabinowitz minne. På en måte som var innenfor.

Men innenfor hva? Har skolevesenet, hvite busser eller HL-senteret en mal på hva som er god folkeopplysning? Kan filmskapere av jødisk herkomst ta i bruk ord og uttrykk andre ikke kan bruke fordi de har et innenfor-perspektiv? Shoah, den jødiske holocaust, er vårt felles samfunnstraume. Jødene ble direkte rammet, men antisemittisme handler om mer enn religion.

Stigmatisering

Antisemittisme handler om et menneskesyn som diskriminerer og pålegger grupperinger dårlige egenskaper, hvor de som er annerledes er uønsket. Gjennom historien er jøder blitt omtalt som farlige, onde, slu, utnyttere, sekteriske og ulydige. Uønskede borgere som ingen kan ha helt kontroll på fordi de har sine egne regler og system. Samfunn i samfunnet, parallellsamfunn.

Kjenner du noen andre grupperinger som blir behandlet med det samme synet­ i dag? Antisemittisme og islamofobi har klare likhetstrekk, selvfølgelig med forskjeller i form og omfang.

Vi kan ikke late som om et oss-og-dem-menneskesyn ikke er livsfarlig. Retorikken lever i høyeste grad i Norge i 2017.

Et ansikt

På en kafé i Oslo sentrum kommer en 17-åring inn med ei jakke med grå striper på ryggpartiet. I fronten er det sydd et merke med et nummer på. Han slår seg ned med en kaffe latte, og venter på kjæresten sin. «Oj, så kul jakke», er det første hun sier. «Takk», sier han, og forteller hele historien om Rabinowitz. Hun blir sittende igjen med tårer i øyene, og varme i hjertet for denne flotte mannen fra Haugesund.

Med denne historien ble noe i livet ­annerledes. Hun forteller den til sine småsøsken og venner på skolen. – Visste du at han ble slått og sparket i hjel bare fordi han var jøde? Visste du at nazistene klarte å overbevise store deler av Tyskland om at én rase var mer verdt enn alle andre?

Slik blir Rabinowitz en hun kjenner, ikke et ansiktsløst offer. Det er da empatien får puls.

Burde ha skjedd

Støvete museum om krig og folkemord har vi flere av. Men den menneskelige historien om de som gikk tapt på grunn av norsk politis feighet og alle borgerne som taust så en annen vei – det er mer enn historie. Det er dannelse og et valg om å bry seg somvi må ta hver dag resten av livet.

Da må vi tåle at Holocaust formidles på nye måter. Fortellingen om kjæreste­paret på kafé er fiktiv, da kolleksjonen ikke er produsert for salg. Men det kunne ha skjedd. Det burde ha skjedd. Rabinowitz-kolleksjonen er gull.

Holocaust må aldri bli tabu. Verden trenger mer fokus på antisemittisme enn noen gang. Å kjenne historien forplikter oss kollektivt til å aldri glemme.

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Oddbjørn Johannessen

189 innlegg  13478 kommentarer

Kontekst

Publisert over 2 år siden

Siri Sveen Haaland er selvsagt ikke antisemitt.  Jeg tror på hennes gode intensjoner når det gjelder den aktuelle kleskolleksjonen.  Likevel er jeg enig med dem som synes prosjektet hennes er problematisk.

Det er ikke i utgangspunktet problematisk å bruke holocaust-tragedien kunstnerisk, og de negative reaksjonene hadde antakelig ikke blitt så sterke dersom det hadde vært snakk om en kunstutstilling.  Hovedproblemet her er konteksten.  En kleskolleksjon kan selvsagt oppfattes som kunst, men catwalken i New York er likevel en annen type arena enn en kunsthall.  Uansett hvor sterkt Siri Sveen Haaland bedyrer at dette ikke er klær som skal masseproduseres, vil det ikke bli oppfattet slik.

Dersom jeg møtte mennesker på gaten kledd i mørke klær med davidsstjerner, ville det ikke falt meg inn at det var snakk om et kunstprosjekt til ære for en jødisk skredder med holocaust-erfaring.  Jeg tviler også på om et slikt syn ville brakt meg i et ettertenksom meditasjon over det sammenbrudd for all humanitet holocaust representerer.  Antakelig ville jeg blitt provosert og tenkt at dette var da en ualminnelig smakløs påkledning.

Jeg tviler altså ikke på klesdesignerens ærlige og gode hensikter, men jeg stiller et stort spørsmålstegn ved historie-, symbol- og kontekstbevisstheten hennes.  Og så gjør det jo ikke saken enklere når hun har kalt designervirksomheten sin "Black Rat".

1 liker  
Kommentar #2

On Elpeleg

0 innlegg  125 kommentarer

Hva med enkelt T-kjorte med edderkopp spindelvev: «OPEN THE DARN NAZI ARCHIVES»?

Publisert over 2 år siden

Hvis det er opplysning du og Siri Sveen Haaland er etter.

Er det ikke mye enklere å åpne Nazi arkivet med over 100 tusen navn på mistenkte norske nazister som har vært stengt i over 70 år nå (og ja er fortsatt stengt for offentlig innsyn) ?


Hvis hensikten med kunst er å reflektere tilbake og gjøre oppmerksom samfunnets verdier da synes jeg at Siri Sveen Haaland og andre kunstnere bør starte i arkivet og seg selv først og lenge før de forsøker å profilere og profittere på Holocaust de har null kunnskap eller tilknytting til.

Hva med enkelt T-kjorte med edderkopp spindelvev: «OPEN THE DARN ARCHIVES»?

2 liker  
Kommentar #3

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Lite kult å være død

Publisert over 2 år siden

Opplysning er viktig sies det men i disse dager med både falske, mindre falske, muligens falske, ikke så falske, bare litt falske nyheter er det nok ikke likegyldig hvem som formidler og ikke minst hvordan ting formidles.

At her en skredder fremheves og hedres er jo ikke unaturlig i en mote-setting. Spørsmålet er dog om han var skredder og en god sådan på grunn av sin religiøsitet eller om denne er hans tilnærming til klesindustrien og designen totalt likegyldig.

For min del kan det virke som om man her blander sammen elementer som kommer veldig uheldig ut. Det er ikke kult med fangedrakter eller elementer fra disse fra konsentrasjonsleirene som moteobjekter, ferdig snakka.

Når det er sagt er det helt klart at mannen fra Haugesund er en historisk person man godt kan lese mer om og denne saken har vel også gjort at mange har gjort det.

Det er jo en liten kuriositet at polakker immigrerte til Norge lenge før den bølgen av polakker som nå er her kom. Muligens er det ikke like kjent blant polakkene at en del av deres landsmenn faktisk flyktet fra Polen og ikke bare søkte ut for å finne arbeid. 

Kommentar #4

Ben Økland

13 innlegg  4083 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Maryam Trine Skogen. Gå til den siterte teksten.

Antisemittisme og islamofobi har klare likhetstrekk, selvfølgelig med forskjeller i form og omfang.

Vi kan ikke late som om et oss-og-dem-menneskesyn ikke er livsfarlig. Retorikken lever i høyeste grad i Norge i 2017.

Ja, og dette raker publikum!

1 liker  
Kommentar #5

Torbjørn Greipsland

110 innlegg  177 kommentarer

Uholdbar sammenligning antisemitisme og islamfobi

Publisert over 2 år siden
Antisemittisme og islamfobi har klare likhetstrekk, selvfølgelig med forskjeller i form og innhold, skriver Maryam Trine Skogen, også trykt i Vårt Land 27. februar.

Nei, det er en svært feilaktig sammenligning, historisk, fysisk mentalt. Hadde muslimene i Norge opplevd å ha blitt arrestert og deportert til gasskammer, kunne man kanskje begynne å sammenligne?

Antisemittisme før og nå retter seg mot jøder uavhengig av om de har en religiøs tro eller ikke.

Islamfobi retter seg mot islam som religion og ideologi, inkludert en voldelig og krigersk islam. Den retter seg mot islam uavhengig av om det er arabere eller persere som tilhører islam. Sammenligningen som Maryam Trine Skogen kommer med, er sterkt negativ for jøder, noe jeg har fått bekreftet hos jøder i Norge.

1 liker  

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
21 dager siden / 1816 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
13 dager siden / 1585 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
22 dager siden / 1565 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 1484 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
12 dager siden / 1387 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1342 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
10 dager siden / 1245 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
25 dager siden / 1162 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere