Spaltist Arne Berggren

Dramatiker og TV-produsent

Forestilling om funksjonsevne

– Hvorfor bruker dere ikke flere skuespillere med nedsatt funksjonsevne? spurte studenten.

Publisert: 25. feb 2017

Det hender innboksen byr på uventede problemstillinger. Her forleden lurte en student på hvorfor vi ikke bruker flere skuespillere med nedsatt funksjonsevne i norske TV-serier eller teater.

Spørsmålet irriterte meg litt. Det sier seg jo selv hvorfor vi ikke bruker flere ... jeg holdt på å si ­«handicappede», men tenkte meg om og skulle til å skrive «funksjonshemmede», men noe sa meg at dette også var gått ut på dato. Riktig benevnelse er altså person med nedsatt funksjonsevne, men hvorfor vi ikke bruker flere med dette, sier seg vel selv. Ja, eller gjør det egentlig det?

RJ Mitte

For det første, tenkte jeg, er det svært få skuespillere med nedsatt funksjonsevne, jeg har aldri møtt noen, egentlig, men så kom jeg til å tenke på sønnen i Breaking Bad, som har cerebral parese. Så noen finnes, selvfølgelig, men egentlig er han ganske dårlig, det funker ikke, tenkte jeg, for selv om en skuespiller for eksempel er aldri så flink på piano, bør vi ikke se at det er han som spiller, litt av magien er at det hele er på liksom, og dersom skuespilleren benytter sine egne spesielle ferdigheter eller partytricks, forsvinner jo denne magien.

Jeg sa noe av dette til studenten, og han sa seg delvis enig, men la til at RJ Mitte som spiller­ i B­reaking Bad ikke har fullt så mye cerebral ­parese i virkeligheten, så der røyk på en måte det argu­mentet. Men det er en slags kontrakt mellom ­publikum og oss, de vil ha skuespill, det er én av grunnene til at vi ikke bruker bitte små barn eller dyr, hvis vi kan unngå det, fordi vi vet at det lille barnet bare er seg selv.

Hersketeknikk

Men man kan jo ikke sammenlikne mennesker med nedsatt funksjonsevne med spedbarn eller dyr, så dette formulerte jeg helt annerledes til studenten, og nå lurte jeg for alvor på om det er alle disse utrolig keitete omskrivningene og ­benevnelsene for ikke å krenke noen som gjør at det er så få skuespillere med nedsatt funksjonsevne.

Men samtidig kom jeg til å tenke på at jeg noen ganger vender blikket vekk fra folk som virkelig er veldig det vi før kalte funksjonshemmet, jeg mener, man skal vel ikke risikere å bli beskyldt for å stirre på folk – men på den annen side, man glaner vel ikke hemningsløst på normale folk heller, selv om ikke noe egentlig kan sies å være mer normalt enn noe annet lenger – alt det der med gjennomsnittskurven er sikkert bare hersketeknikk.

Jeg skrev ikke noe av dette i chatten med studenten, som selv har nedsatt funksjonsevne, men hele problemstillingen gjorde meg sliten, jeg måtte veie ordene mine, det er så mye greiere å slippe å bry seg med sånne ting, og innerst inne handlet dette egentlig om hva som er dramatikk og teater.

Nye tanker

Men jeg så en gang en forestilling, ja bare smak på det ordet, «forestilling», der en ung jente med svært nedsatt funksjonsevne kommanderte en svart mann til å kle av seg, før han kledde av henne – det var sterkt utfordrende, én av de større teater­opplevelsene jeg har hatt, faktisk, bare at det ikke var teater, egentlig.

Hva skal til for å få flere skuespillere med nedsatt funksjonsevne? spurte han til slutt, og jeg tror både han og jeg merket at jeg var sliten. Men svaret var åpenbart.

Fortsett å stille sånne spørsmål til sånne som meg, skrev jeg, for jeg har aldri tenkt på dette før, men jeg tenker på det ennå, og jeg skriver om det her, så hvorfor i all verden ser vi ikke flere skuespillere med nedsatt funksjonsevne i roller der det ikke først og fremst er dette som karakteriserer vedkommende?

Først publisert i Vårt Land, 25. februar 2017

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Godt spørsmål

Publisert over 3 år siden

Holdninger tar tid. Hva venter vi på?

Kommentar #2

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Jeg så på Elementary her om dagen. En av personene i episoden gikk med krykker, og da visste jeg selvfølgelig at hun var, om ikke nødvendigvis morderen, så i hvert fall involvert i mordet, for når funksjonshemmede dukker opp i filmer og serier, gjør de det bare når funksjonsnedsettelsen (eller hjelpemidlene som hører med) er viktig for handlingen.  

Funksjonshemmede får aldri være bare vanlige mennesker som også har en funksjonsnedsettelse - på film er de kun nedsettelsen. 

2 liker  
Kommentar #3

Heidi Halvorsen

8 innlegg  1 kommentarer

Takk for ærlig innlegg!

Publisert over 3 år siden

Takk for ærlig innlegg! Jeg er selv i kategorien"menneske med nedsatt funksjonsevne", og det er et komplisert terrengi forhold til ordbruk og korrekthet... Jeg blir sliten av det selv til tider (jeg er jo like blind uansett hva det kalles)! :) 

Har aldri tenkt på spørsmålet om skuespillere med nedsatt funksjonsevne faktisk, det utfordrer mine tanker om hva som egentlig er "normalt" eller naturlig... ellergjennomførbart...

1 liker  
Kommentar #4

Jon Ivar Dypedal

14 innlegg  6 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Takk for innlegget Jeg synes det er et helt betimelig spørsmål.

Kommentar #5

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Ikke ulogisk

Publisert over 3 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.
Funksjonshemmede får aldri være bare vanlige mennesker som også har en funksjonsnedsettelse - på film er de kun nedsettelsen. 

Med tanke på at helt vanlige mennesker på film stort sett har statistroller da deres liv og fremtreden sjeldent er veldig severdig eller underholdende.

Nå har det vel vært funksjonhemmede i helte og skurkeroller på film mange ganger. At de ikke nødvendigvis spilles av funksjonshemmede skuespillere er vel ikke mer forunderlig enn at man ikke bruker psykopater og mordere som skuespillere når slike karakterer skal spilles.

Tanke om det inkluderende samfunn er god men den vil neppe bli god nok for alle. Det er også litt underlig hvordan man vektlegger likhet for alle om man har visse ulemper mens for andre ser man på det som helt naturlig at noen stiller bak i køen mens andre kan gå rett forbi.

Det er vel egentlig like funksjonshemmende å være født i en fattig dysfunksjonell familie som det er å være født med en funksjonshemning. Det handler vel egentlig bare om hvordan flertallet i samfunnet definerer det å være funksjonhemmet.

Kommentar #6

Jon Ivar Dypedal

14 innlegg  6 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Jeg oppfatter at det er politisk korrekt å snakke om inkludering så hvorfor ska man ikke snakker om det i denne sammenhengen? Men jeg ser poenget til Lars Randby i kommentaren over. 

Handler det om økonomi, salg og at produsenter mener  det er for krevende å skulle tilrettelegge for en funksjonshemmet? Redselen for at filmen ikke trekker seere? 
1 liker  
Kommentar #7

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3182 kommentarer

Publisert over 3 år siden

kom til å tenke på Radar i Mash, man ser aldri den ene hånden hans, men man tenker aldri over det, før man vet grunnen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Burghoff

prøvde å lage link, men droppet det siden jeg ikke så hva som skjedde i dialogboksen.

er nok ikke bare et skuespiller problem, er ikke mange med nedsatt funksjonalitet jeg ser noen steder, selv der det ikke burde være noe problem.


Kommentar #8

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3182 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Jon Ivar Dypedal. Gå til den siterte teksten.

Jeg oppfatter at det er politisk korrekt å snakke om inkludering så hvorfor ska man ikke snakker om det i denne sammenhengen? Men jeg ser poenget til Lars Randby i kommentaren over. 

Handler det om økonomi, salg og at produsenter mener  det er for krevende å skulle tilrettelegge for en funksjonshemmet? Redselen for at filmen ikke trekker seere? 

tror vel redsel er saken, men ikke nødvendigvis for at en film ikke skal trekke seere.

tror de fleste av oss sliter med det, for min del vill jeg like å si at jeg er for inkluderende arbeidsliv, men tror jeg ville slitt med å gå til en lege med et bein.


Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere